Loading

Το ταμπού των ψυχολογικών μεταπτώσεων

svg12 Σεπτεμβρίου, 2019Bee freeΕΥΑΝΘΙΑ ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Το συχνό στερεότυπο που θέλει τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιες ψυχικές διαταραχές στη ζωή τους, να αντιμετωπίζονται σαν εξωγήινα όντα, επιβάλλεται να σταματήσει.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δε μπορούν να αντιληφθούν πως ο διπλανός τους υποφέρει, επειδή απλά δεν το βιώνουν οι ίδιοι.

Ως γνωστό, ότι δε μας συμβαίνει και δε συνέβηκε ποτέ σε εμάς, δε μπορούμε να το κατανοήσουμε ούτε να το εξηγήσουμε.

Έτσι λοιπόν, τα άτομα που βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, κρίσεις πανικού, αγχώδης διαταραχές, ψυχαναγκασμούς, συχνά όταν μιλήσουν με ένα «άνθρωπο», αντιμετωπίζονται λες και έχουν «ανίατη ασθένεια» που δε θα μπορέσει ποτέ να ξεπεραστεί.

Πόσους ανθρώπους συναντήσατε στη ζωή σας που πραγματικά θεωρούν πως τα άτομα με σκαμπανεβάσματα στη ψυχολογία τους, ή τα άτομα τα οποία επεξηγούν κάτι μη σύνηθες στους άλλους, είναι τρελοί για δέσιμο; Συνδέσαμε την τρέλα με κάτι το οποίο ο περισσότερος από τον μισό πληθυσμό το αντιμετωπίζει καθημερινά. Έτσι, βαφτίσαμε την άγνοιά μας τρέλα. Δε δείχνουμε ποτέ κατανόηση στο συνάνθρωπό μας. Έτσι καταλήγει να αντιμετωπίζει τα πάντα μόνος του, εάν τα καταφέρνει πάντα!

Ο εγκέφαλός μας λοιπόν, είναι ένα πολύπλοκο πολυμηχάνημα που μπορεί να μας πάρει πολύ ψηλά και κάποιες στιγμές της ζωής μας να μας δυσκολέψει αρκετά.

Είναι ότι πιο δυνατό υπάρχει επάνω μας. Με αυτόν συλλογιζόμαστε, ερωτευόμαστε, διαφωνούμε. 1 στους 3 ανθρώπους έστω μια φορά στη ζωή του, αντιμετωπίζει σκαμπανεβάσματα στη ψυχολογία του!

Πολλές φορές λοιπόν, όταν ο άλλος αντιμετωπίζει μία δύσκολη φάση στη ζωή του, εμείς απλά του λέμε:  Θα περάσει πως κάνεις έτσι; Δεν είναι τίποτα, μην είσαι τόσο αδύναμος! Αυτό λοιπόν, τον παίρνει πολύ πίσω γιατί νομίζεις πως με αυτό τον τρόπο θα τον ταρακουνήσεις (ή απλά αδιαφορείς), αλλά το μόνο που καταφέρνεις είναι να τον μειώνεις!

Τα άτομα λοιπόν που αποφασίζουν έστω για μια φορά στη ζωή τους να λάβουν τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου, συχνά αντιμετωπίζουν την απάθεια του κόσμου και τον οίκτο του. Ακούστε αυτό λοιπόν: ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΑΠΟ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ.

Και σίγουρα είναι πολύ πιο ακομπλεξάριστοι από εσάς που νομίζετε πως μπορείτε να τα λύσετε όλα μόνοι σας χωρίς καμία βοήθεια. Ακόμα και ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου χρειάζεται τον ψυχολόγο του, εάν δεν καταφέρει να βρει βοήθεια από τον περίγυρό του. Τέτοιος που κατάντησε ο περίγυρος με τόσες ανασφάλειες και σύνδρομα κατωτερότητας, λογικό δεν είναι;

Σταματήστε λοιπόν να βάζετε ταμπέλες σε όλα τα άτομα και να κρίνετε από την άνεση του καναπέ σας και του απογευματινού σας καφέ. Δεν είναι όλα για εξηγήσεις και κουτσομπολιό. Αυτά τα ταμπού μόνο πίσω μας παίρνουν και σαν κοινωνία και σαν μεμονωμένα άτομα που μας κάνουν να μοιάζουμε πως μείναμε χιλιάδες χρόνια πίσω.

Όπως λοιπόν θεωρούμε πως πρέπει να δουλεύουμε το σώμα μας και να το εξασκούμε, έτσι πρέπει να κάνουμε και με το μυαλό μας.

Να το ανανεώνουμε, να το καθαρίζουμε και να το φροντίζουμε. Όπως θεωρούμε εμείς σωστό! Άλλοι κρίνοντας τους άλλους χωρίς να βλέπουν τη δική τους καμπούρα, κι άλλοι αναζητώντας τρόπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους!

Εάν υπάρχει έστω κι ένα άτομο που μειώνει τον διπλανό του για κάτι τέτοιο, τζάμπα οι γνώσεις και τα πτυχία του. Εάν δεν έχεις κοινωνική μόρφωση, δεν έχεις τίποτα! Και να ξέρετε πάντα, πως ένας άνθρωπος που θεωρείται μορφωμένος, δε κρίνεται από τη συσσώρευση των γνώσεών του. Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς!

Γι’ αυτό λοιπόν, να πιστεύετε στον εαυτό σας ανεξάρτητα από το τι σας λένε οι άλλοι! Να ξέρετε τι αξίζετε, ότι κι αν είναι αυτό που βιώνετε! Γιατί όταν έρθει η ώρα να ανακτήσετε όλα αυτά που χάσατε και να κερδίσετε τις δικές σας μάχες, θα είναι ίσως οι μεγαλύτερες που έχετε κερδίσει ποτέ ! Κι όποιος τολμήσει να σας κρίνει, να ξέρετε πως βρίσκετε ορόφους κάτω από εσάς !

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το ταμπού των ψυχολογικών μεταπτώσεων