Loading

Το «σύστημα της ανταμοιβής»: Πώς τα Χριστούγεννα μας μετατρέπουν σε καλύτερους ανθρώπους;

svg23 Δεκεμβρίου, 2019HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

It’s the most wonderful time of the year…

Στολισμένοι δρόμοι, γιορτινό κλίμα, λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, λαμπερά στολίδια, αγαπημένα τραγούδια, αγαπημένα πρόσωπα…  

Όμως κάθε χρόνο περίπου η ίδια ιστορία. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στη κουλτούρα μας εννοείται πως έχει βασικό άξονα το φαγοπότι. Θα ξυπνήσεις ίσως το πρωί να πας εκκλησία. Μετά για σούπα στη γιαγιά, το μεσημέρι στη θεία για φαγητό και το βράδυ ξέφρενο γλέντι με φίλους.

Και θα μου πεις τώρα, πως μετατρέπεται κάποιος σε καλύτερο άνθρωπο μέσα από όλη αυτή την βαβούρα των υλικών αγαθών και φαγητών; Τι ακριβώς μας συμβαίνει και ξαφνικά νιώθουμε μια εσωτερική ευφορία που αντανακλάται στους γύρω μας;

Κατ’ αρχάς μόνο και μόνο από την αναμονή των γιορτών αλλάζει η διάθεση μας έστω και λίγο, αφού τα συναισθήματα του άγχους και αρνητικότητας που μας διακατέχουν καθημερινά λόγω ρουτίνας, αρχίζουν σιγά σιγά να ξεθωριάζουν. Και έτσι, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας αλλάζει. Γιατί όπως είπε και ο Γερμανός Νευρολόγος Manfred SpitzerΤα Χριστούγεννα βρίσκονται στο μυαλό μας.

Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Τα ποικίλα ερεθίσματα και καταστάσεις κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου που έχουν να κάνουν με την προσμονή και την έκπληξη, διεγείρουν και αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα το τμήμα του εγκεφάλου που υπόκειται αυτές τις αλλαγές είναι το λεγόμενο «σύστημα ανταμοιβής» ή αλλιώς «μεταιχμιακό σύστημα». Σε αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου ελέγχονται τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας. Όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα ενεργοποιούν θετικά το σύστημα ανταμοιβής, το οποίο γίνεται η πηγή όλων των όμορφων συναισθημάτων που μας κατακλύζουν την περίοδο των γιορτών.

Φυσικά το σύστημα ανταμοιβής δεν κάνει μόνο του όλη την δουλειά, καθώς σημαντικό ρόλο έχει επίσης η έκκριση ορμονών.Η χριστουγεννιάτικη ευφορία δίνει το έναυσμα για την απελευθέρωση και διέγερση της ντοπαμίνης και της σερετονίνης, γνωστές ως «ορμόνες της χαράς». Η συνεχής έκκριση αυτών των νευροδιαβιβαστών, δίνει την δυνατότητα στου νευρώνες του εγκεφάλου να επικοινωνήσουν καλύτερα και ταχύτερα. Σκεφτείτε ότι οι νευροδιαβιβαστές χρησιμεύουν στη μεταβίβαση πληροφοριών από τον ένα νευρώνα στον επόμενο. Όταν η ποσότητα των νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνη, σερετονίνη) αυξάνεται, τότε η συχνότητα που μεταφέρεται η πληροφορία μεγαλώνει. Άρα όσο πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες που αδημονούμε, τόσο πιο πολύ αυξάνεται το αίσθημα της χαράς.

Και ενώ γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες (και όχι μόνο!) στο πιο περίπλοκο ανθρώπινο όργανο, τον εγκέφαλο, αρχίζει η επιφάνεια μας να μαλακώνει και να γινόμαστε λίγο πιο ανθρώπινοι. Η ανάγκη που έχει κανείς, να πάρει και να δώσει αγάπη, αλλά και δώρα, αυξάνεται. Με ένα τόσο μαγικό τρόπο, που ξεχνάμε την μιζέρια και μνησικακία που μας πνίγει τις υπόλοιπες μέρες. Κι όμως το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και δεν μπορούμε απλά να εθελοτυφλούμε.    

Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα στο κόσμο, από το να δίνεις βοήθεια σε ανθρώπους με μόνο κίνητρο την αγάπη. Αλλά γιατί να το κάνουμε αυτό μόνο περιστασιακά; Γιατί να περιμένουμε αυτές τις λίγες μέρες του χρόνου για να γίνουμε και να νιώσουμε καλύτεροι άνθρωποι; Εξάλλου αυτό είναι και το νόημα των Χριστουγέννων. Να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος για σένα και για τους ανθρώπους γύρω σου!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το «σύστημα της ανταμοιβής»: Πώς τα Χριστούγεννα μας μετατρέπουν σε καλύτερους ανθρώπους;