Loading

Το σύνδρομο του Λάζαρου: επιστροφή από τον θάνατο;

svg5 Νοεμβρίου, 2021HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Στις χριστιανικές γραφές και συγκεκριμένα στο Ευαγγέλιο κατά Ιωάννη αναφέρεται η ανάσταση του Λαζάρου από τον Χριστό, τέσσερις μέρες μετά το θάνατο του. Είναι στην πραγματικότητα αυτό δυνατόν; Υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις περί του θέματος;

Την ανάσταση του Λαζάρου δε μπορεί κανείς να την εξηγήσει επιστημονικά, αφού δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία, πέραν από τις γραφές. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αντίστοιχα γεγονότα, αλλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Από το 1982 μέχρι σήμερα, έχουν καταχωρηθεί περίπου 38 περιπτώσεις στην ιατρική βιβλιογραφία.

Η πιο πρόσφατη εμφάνιση αυτού του συνδρόμου έγινε πέρσι. Στις 23 Αυγούστου 2020 στο Southfield, Mischigan, USA, η εικοσάχρονη Timesha Beauchamp μετά από 30 λεπτά Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) απεβίωσε λόγω εκτεταμένης εγκεφαλικής βλάβης. Μετά από ώρες την μετέφεραν στο νεκροταφείο, όπου και άνοιξαν το κουτί με το σώμα της και διαπίστωσαν πως ήταν ζωντανή. Δυστυχώς η Timesha πέθανε δύο μήνες αργότερα.

medicalnewstoday.com

Πρόκειται για μια κατάσταση νεκροφάνειας που ονομάστηκε από τους επιστήμονες ως Lazarusphenomenon. Εξαιτίας της παροδικής παύσης ή επιβράδυνσης των βιολογικών λειτουργιών, δίνεται η εντύπωση πως ο ασθενής είναι νεκρός. Κατά την διάρκεια αυτού του φαινομένου όλες οι ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού φαίνονται σαν να έχουν καταλυθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το άτομο να μην έχει παλμό και αναπνοή και τελικά να θεωρείται νεκρό. Όταν η καρδιά πάψει να χτυπά οι ιστοί του σώματος μένουν χωρίς οξυγόνο και γλυκόζη, τα οποία είναι η “τροφή” τους, τα όργανα αρχίζουν να καταρρέουν, το δέρμα γίνεται ωχρό και τα άκρα παγώνουν. Όμως οι ιστοί παραμένουν ζωντανοί έως και 24 ώρες μετά την παύση της καρδίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί, οι ασθενείς δεν είχαν παλμό, κάτι που υποδεικνύει ότι το κυκλοφοριακό σύστημα καταρρέει. Φυσικά μετά από αυτή την διαπίστωση, έγιναν προσπάθειες ανάνηψης που εν τέλει απέτυχαν. Μετά από λεπτά, σε αρκετές περιπτώσεις μετά από ώρες ο ασθενής αποκτά ξαφνικά παλμό και επανέρχεται στην ζωή, για λόγους που δεν κατανοεί κανείς ακριβώς.

i.guim.co.uk

Στην επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πως και γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Ωστόσο υπάρχουν δύο επικρατέστερες θεωρίες. Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία η εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ δημιουργεί πίεση στο θώρακα. Αφού τελειώσει η ΚΑΡΠΑ η πίεση στο στήθος κατεβαίνει και έτσι δίνεται κάποια ώθηση στην καρδιά με αποτέλεσμα την επανεκκίνηση της. Η δεύτερη θεωρία είναι πως ο άνθρωπος μοιάζει νεκρός αλλά ίσως στην πραγματικότητα να πάσχει από κάποια νευρολογική πάθηση, πιθανόν καταληψία, κατά την οποία οι μύες είναι άκαμπτοι, η αναπνοή αναστέλλεται σταδιακά και ο παλμός πέφτει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Το φαινόμενο του Λαζάρου έχει συμβεί πολλές φορές και σε παλαιότερα χρόνια και ο λόγος είναι η έλλειψη ιατρικών γνώσεων. Οι κανόνες της ιατρικής για την πιστοποίηση του θανάτου δεν ήταν σαφής, κάτι που οδηγούσε σε λανθασμένους θανάτους. Για την επιβεβαίωση του θανάτου είναι ιδιαίτερα σημαντικό η επαλήθευση της αναστολής αναπνοής και κυκλοφορίας μέσω εμπειρικών μεθόδων και ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Επίσης μετά την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ο ιατρός πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μερικά λεπτά μέχρι να ανακοινώσει επίσημα τον θάνατο.

Ο τρόπος που αντιδρά και λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα είναι πολλές φορές απρόβλεπτο. Εξάλλου αυτό δεν είναι που κάνει τον ανθρώπινο οργανισμό τόσο συναρπαστικό!

Πηγές
aerztzeitung.de, iatropedia.gr, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: b26f.kxcdn.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το σύνδρομο του Λάζαρου: επιστροφή από τον θάνατο;