Loading

Το σύνδρομο των διακοπών!

svg19 Δεκεμβρίου, 2019HealthybeezΛΕΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΥ

Το σύνδρομο των διακοπών. Όχι δεν είναι η πελλάρα που σε πιάνει κάθε Χριστούγεννα να ξαφρίσεις τα καταστήματα στο mall. Ούτε η ανάγκη να στολίσεις χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ούτε καν η επιθυμία να τρως μελομακάρονα. Το σύνδρομο των διακοπών, η αλλιώς the holiday syndrome, είναι υπαρκτή ασθένεια. Ναι, πάλι θα σας γράψω για ασθένειες και θέματα υγείας. Poor you.

Το holiday syndrome μπορεί να οριστεί ως μια μορφή οξείας διαταραχής του καρδιακού ρυθμού ή της αγωγής αίματος τα οποία προκαλούνται έπειτα από μεγάλη κατανάλωση αιθανόλης, δηλαδή αλκοόλ, σε άτομα τα οποία δεν παρουσιάζουν άλλα κλινικά συμπτώματα καρδιακών παθήσεων. 

Το σύνδρομο αυτό ανακαλύφθηκε το 1978 μετά από μια έρευνα του Ettinger και της επιστημονικής του ομάδας. Στην έρευνα αυτή 24 ασθενείς κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ συστηματικά, αλλά επιπρόσθετα είχαν καταναλώσει αλκοόλ και σε ένα επιπλέον Σαββατοκύριακο ή μια αργία προτού εξεταστούν. 

Το σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών σήμερα, είναι συνδεδεμένο άμεσα με την χρήση αλκοόλ και την διαταραχή των καρδιακών ρυθμών σε υγιή άτομα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι παρόμοια συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί και σε άτομα που κάνουν περιστασιακή χρήση μαριχουάνας. Το συχνότερο αποτέλεσμα του holiday syndrome είναι η κολπική μαρμαρυγή η οποία είναι με πιο απλά λόγια ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή ακόμα πιο απλά, η αρρυθμία.

Πώς δημιουργείται αυτό το σύνδρομο; Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Μερικοί από αυτούς είναι η αυξημένη έκκριση δύο ορμονών, της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης, η αυξημένη έκκριση των λιπαρών οξέων στο αίμα ή και μια επίδραση  ενός μεταβολίτη του αλκοόλ στον οργανισμό.

Η χρήση αλκοόλ σε συστηματική μορφή αλλά σε μικρές ποσότητες, δεν φαίνεται να προκαλεί αρρυθμίες σε αντίθεση με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, όπως πάνω από 6 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, όπου υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. SOS: ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ 5 ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ Ο ΚΥΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΠΟΤΗΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ. Θα σας εξηγήσω σε άλλο άρθρο τι είναι η κύρωση του ήπατος και την σχέση της με τον αλκοολισμό.

Anyway, τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνουν την έντονη αίσθηση των παλμών, αρρυθμίες, δύσπνοια, κόπωση και στηθάγχη. Επίσης το holiday syndrome είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα τα οποία είχαν μεγάλη έκθεση στον αλκοόλ στο παρελθόν ενώ τώρα όχι, και κάνουν μια παρασπονδία, πχ το ΣΚ ή σε διακοπές, και έτσι εμφανίζονται συμπτώματα αρρυθμίας.

Πώς εξετάζεται; Εργαστηριακά μπορούν να ελεγχθούν οι ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο) και ιδιαίτερα το κάλιο το οποίο είναι ένδειξη της λειτουργίας της καρδιάς. Επίσης μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα ή απεικονιστικός έλεγχος του αίματος.

Θεραπεία: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με αρρυθμίες λόγω αλκοόλης συνήθως χρειάζονται απλά ιατρική παρακολούθηση. Σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει γίνεται χορήγηση φαρμάκων. Εννοείται ότι μετά το επεισόδιο, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να πίνετε αλκοόλ και να αποφεύγεται η καφεΐνη, να αποφεύγετε κάθε είδος άσκησης στα αρχικά στάδια μέχρι να επανέλθει πλήρως η λειτουργία της καρδίας.

Άρα αγαπημένα beez, I know it’s holiday season, but drink responsibly. AND DON’T DRINK AND DRIVE. (μόνο ζακέτα να πάρεις έμεινε να σας πω ? )

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το σύνδρομο των διακοπών!