Loading

Το σύνδρομο «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» το γνωρίζεις;

Σίγουρα, αγαπητοί αναγνώστες όλοι θυμάστε ή γνωρίζετε το παιδικό παραμύθι και ταινία “η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων”, αφού τόσες γενιές έχουν μεγαλώσει παρακολουθώντας τις περιπέτειες της Αλίκης.

Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι το τι κρύβεται πίσω από αυτή την φανταστική ιστορία του γνωστού βρετανού συγγραφέα Lewis Carrol.

Το διαχρονικό αυτό παραμύθι εξιστορεί όσα είδε η μικρή Αλίκη, μετά την επίσκεψη της στην χώρα των θαυμάτων. Η πτώση σε μια λαγουδότρυπα, το πέρασμα μέσα από ένα καθρέφτη, ο γάτος με τις μαγικές ικανότητες, τα ζώα που μιλούν και οι γίγαντες είναι όλα αυτά που συνθέτουν το κόσμο της Αλίκης καθώς και τον τρόπο σκέψης και αντίληψης του συγγραφέα.

Ο Lewis Carrol έγραψε αυτή την ιστορία βασισμένος σε κάποια συχνά συμπτώματα που είχε ο ίδιος, παρόλο που δεν γνώριζε από τι ακριβώς έπασχε. Σύμφωνα με μερικά κείμενα του που βρέθηκαν, υπέφερε από χρόνιες ημικρανίες, που του προκαλούσαν συγχύσεις σχετικά με την αίσθηση της πραγματικότητας, του χωροχρόνου και όχι μόνο. Και εξαιτίας αυτών πιστεύεται ότι έγραψε για τη μεγέθυνση και τη σμίκρυνση της Αλίκης.

Τι είναι λοιπόν το “Σύνδρομο της Αλίκης”;

Ο όρος εισήχθη από τον βρετανό ψυχίατρο John Todd το 1955, ακολουθώντας το βιβλίο “Περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων” του Lewis Caroll. Πρόκειται για μία νευρολογική διαταραχή, που οφείλεται συγκεκριμένα στην μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της ροής του αίματος στα τμήματα του εγκεφάλου, όπου γίνεται η επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων. Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν εξακριβώθηκαν ακόμη τα αίτια της ασθένειας, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σύνδρομο σχετίζεται ως επί το πλείστον με κρίση ημικρανίας ή καταστάσεις όπως η επιληψία, η λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr και η λήψη ψυχοτρόπων ουσιών (π.χ. LSD).

 Συμπτώματα:

Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούνται, είναι οι συχνές ημικρανίες και πονοκέφαλοι, ναυτία, έντονη κόπωση, αλλοίωση της αντίληψης του ήχου, διαστρέβλωση της οπτικής και χωροχρονικής αντίληψης με επακόλουθο την απώλεια προσανατολισμού και την δημιουργία ψευδαισθήσεων. Ο πάσχοντας μπορεί να βλέπει τα αντικείμενα υπερβολικά μεγάλα, υπερβολικά μικρά ή με αλλαγμένες αναλογίες. Μερικές φορές ακόμα και το ίδιο του το σώμα φαίνεται στα μάτια του παραμορφωμένο (για παράδειγμα πολύ μακριά μέλη) και χάνει έτσι την αίσθηση πραγματικότητας του εαυτού του (αποπροσωποίηση). Πάραλληλα η προοπτική του ατόμου αλλοιώνεται, χάνοντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα να μπορεί να διακρίνει πότε για παράδειγμα ένας διάδρομος είναι στενός ή όχι, ή πόσο απέχει από τον ίδιο ένα μικρό αντικείμενο.

 Το σύνδρομο της Αλίκης είναι αρκετά περίπλοκο και ίσως τα συμπτώματα να σας φαίνονται εξωπραγματικά. Κι όμως αυτά τα συμπτώματα γίνονται πραγματικά, όταν ο εγκέφαλος, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες, αποφασίζει να τους δώσει μορφή.

 It’s all in your head, bees!

Πηγές:

http://medicine1a.blogspot.com/

https://flexikon.doccheck.com/de/Spezial:Mainpage

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το σύνδρομο «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» το γνωρίζεις;