Loading

Το σκάνδαλο της ειλικρίνειας.

svg8 Ιουνίου, 2021Bee freeΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Ειλικρίνεια (θηλυκό).  Μια -κατά τα άλλα- ξεκάθαρη έννοια, για μένα δεν επιδέχεται ορισμού. Κι αυτό γιατί δεν έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας αν είναι καλή ή κακή. Η καλύτερα, αν μας αρέσει ή όχι. Παρατίθενται πιθανές ερμηνείες της λέξης. Στο μυαλό μου, η έννοια δομείται σαν θεατρικό και γι’ αυτό με τέτοιο τρόπο θα οργανώσω τον λόγο μου.

Πράξη πρώτη: Ειλικρίνεια, η ιδιότητα εκείνου που εκφράζει τα πραγματικά συναισθήματα ή σκέψεις του

Η έννοια αυτή, ουσιαστικά περιγράφει σύμφωνα με αυτό τον ορισμό, το μέσο  που μεταφέρει πληροφορίες/γεγονότα έτσι όπως αυτά εκτυλίχθηκαν, χωρίς να τις/τα αλλοιώνει για να ευνοηθεί κάποιος.

Αυτό το μέσο μπορεί να είναι τα ΜΜΕ, ένας άνθρωπος με αναγνώριση μεγάλου βεληνεκούς ή ακόμα και ένας κανονικός άνθρωπος.

Ζούμε στην εποχή που οι πληροφορίες είναι τόσο πολλές, που μας πνίγουν και δεν μπορούμε καν να τις επεξεργαστούμε πόσο μάλλον να τις αφομοιώσουμε. Το να μεταφέρει κάποιος την αλήθεια, ή έστω την αλήθεια του, χωρίς να προσποιείται είναι σχεδόν απίθανο γιατί το δεύτερο «αγαθό», που υπάρχει σε τόση αφθονία όση η πληροφορία, είναι το συμφέρον. Δηλαδή η ειλικρίνεια στις μέρες μας, είναι δυσεύρετη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα, ανάλογα με το μέσο που καθίσταται ανειλικρινές κάθε φορά. Αν είναι ΜΜΕ, από τον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζονται κάποια ζητήματα, παραπλανείται ο κόσμος/πολίτες και αν είναι τόσο ευάλωτος αφομοιώνει την παραποιημένη πληροφορία και εν τέλει, καταλήγει να διαμορφώνει ακραίες απόψεις σε αυτά. Όταν ένας αναγνωρίσιμος άνθρωπος, «πουλά» έναν τρόπο ζωής ψεύτικο για να διαφημίσει κάποια προϊόντα/υπηρεσίες γεμίζει τους ανθρώπους με ανασφάλειες και κόμπλεξ για τα υλικά αγαθά που νομίζουν ότι χρειάζονται για να γίνει και η δική τους ζωή όπως αυτή του εν λόγω ανθρώπου. Όσον αφορά τους «κανονικούς» ανθρώπους, περιστατικά ανειλικρίνειας στις διαπροσωπικές σχέσεις μπορούν να πληγώσει ανεπανόρθωτα ένα άτομο.

bbci.co.uk

Πράξη δεύτερη: Ειλικρίνεια, η άκαιρη, ανάρμοστη ελευθεροστομία

Περνάμε τώρα στο κομμάτι που είναι λίγο πιο ευαίσθητο και ο λόγος που ο όρος κατακρίνεται.

Είναι αλήθεια ότι εκμετάλλευση του όρου της ειλικρίνειας συμβαίνει.  Κάποιοι γίνονται αγενείς με την συμπεριφορά τους, προσβάλλουν κόσμο με τον χειρότερο τρόπο και στο τέλος βαφτίζουν τον οχετό λέξεων τους με την λέξη ειλικρίνεια. Δεν είναι ειλικρίνεια να μειώνεις κάποιον και να τον προσβάλεις ούτε ανειλικρίνεια να είσαι ευγενικός με άτομα που δεν συμπαθείς. Αντίθετα, είναι ωριμότητα αντίληψης της κατάστασης.

Η αντίληψη του όρου με τον τρόπο αυτό μπορεί να βλάψει κάποιους, από την άποψη ότι μπορεί να καταναλώσουν τόση πολλή αναίδεια βαφτισμένη ειλικρίνεια που στο τέλος να θεωρήσει την προσβολή λογική και να την αναπαράγει. Έτσι, η ερμηνεία αυτή δεν στέκεται από μόνη της και είναι λανθασμένη, αλλά λειτουργεί σαν κόκκινη γραμμή του όρου.

tumblr.com

Πράξη τρίτη: Ειλικρίνεια, η ικανότητα ενός ατόμου να εκφράζει τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με θάρρος και ειλικρίνεια, χωρίς όμως να θίγει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των άλλων.

Σκεπτόμενοι πλέον λίγο διαφορετικά και έχοντας υπόψη μας όσα διαδραματίστηκαν στις προηγούμενες δύο πράξεις, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για όψεις του ίδιου νομίσματος. Από τη μια έχουμε την ένδεια ειλικρίνειας ενώ, από την άλλη,  την «υπερβολική» ποσότητά της. Έτσι, φτάνουμε στο φινάλε της θεατρικής παράστασης έχοντας διατυπώσει έναν πιο ολοκληρωμένο ορισμό που εξυπηρετεί καλύτερα και τους δύο σκοπούς της έννοιας, που είναι πρώτον, να υπάρχει και δεύτερον, να ελέγχεται.

Η ειλικρίνεια, για εμένα έτσι όπως ορίστηκε στην τρίτη πράξη,  είναι μία αρετή απαραίτητη για κάτι που θα επιλέξω να ενταχθεί στη ζωή μου είτε αυτό είναι πηγή ενημέρωσης είτε ένας φίλος. Θεωρώ πολύ επαναστατικό σε έναν κόσμο γεμάτο διαστρέβλωση, να ξέρεις ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που πάντα θα σου πει την άποψη του χωρίς να «φοβηθεί», ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί και μια έκφραση υγιούς αυτοπεποίθησης.

Ωστόσο, η αλήθεια μας, είναι υποκειμενική. Κι όπως είπε και ο Τάιρον Έντουαρντς, η ειλικρίνεια δεν είναι απόδειξη της αλήθειας και της ορθότητας. Τροφή για σκέψη.

Πηγές:
lexigram.gr, el.wiktionary.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: delinadimova.com

ΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Περίεργη, Ελεύθερη, Ρομαντική, Γλωσσού, έτοιμη να -διανύσει αν χρειαστεί- όλο τον κόσμο για να δει, να νιώσει, να πάθει, να μάθει.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το σκάνδαλο της ειλικρίνειας.