Loading

Το πρωτόκολλο Κιότο. Τα συμφέροντα πίσω από το μέλλον του πλανήτη μας!

Ξεκινώ το σημερινό μου άρθρο με ένα βίντεο το οποίο είναι απλό και κατανοητό και περικλείει όλη τη σοβαρότητα του θέματος και τις λύσεις που προτείνονται για αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών που προκύπτει μέσα από τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων ρύπων του θερμοκηπίου.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή..

Το Πρωτόκολλο του Κιότο τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 2005. Είναι μια συμφωνία την οποία υπέγραψαν 141 με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών.

Κιότο είναι το όνομα παλιάς πρωτεύουσας της Ιαπωνίας όπου και υπογράφτηκε το 1997 και προέκυψε επίσης από Διεθνή Σύμβαση για τις κλιματικές αλλαγές, που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο το 1992.

Τη σύμβαση αυτή υπέγραψε και η Κύπρος η οποία όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ που εντάχθηκαν  είναι υποχρεωμένες να τηρεί προϋποθέσεις, χρονοδιαγράμματα και προγράμματα τα οποία αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύει τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές έξι αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο 2008-2012, σε ποσοστό 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Και φυσικά το Πρωτόκολλο δεν το ακολουθούν χώρες όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Κίνα. Η δε Κίνα, είναι ένας από τους σημαντικότερους ρυπαντές. Οι κολοσσοί της ανάπτυξης μπροστά στο βωμό του χρήματος και της οικονομικής ανάπτυξης τα θυσιάζουν όλα.. δε τους συμφέρει να μειώσουν τις εκπομπές τους προκειμένου να σώσουν την ανθρωπότητα. Δε τους συμφέρει οικονομικά να μειώσουν τις εργασίες τους για να μην οδηγηθούμε στην καταστροφή. Δεν ενστερνίζονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και απορρίπτουν την ιδέα πως με την μείωση εκπομπών αερίων θα προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στην επιβίωση του πλανήτη.

Aναμφίβολα πολλές χώρες έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο και είναι αυτό μια αρχή, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του περιβάλλοντος. Απομένει να δούμε αν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, ή είναι ήδη πολύ όμως πολύ αργά.

Οι κλιματικές αλλαγές είναι το πρώτο και πιο σημαντικό θέμα ανά το Παγκόσμιο που προκύπτει από τα φαινόμενα του θερμοκηπίου. Η αλλαγή στις θερμοκρασίες αποτελεί πια παγκόσμιο φαινόμενο. Διερωτόμαστε μετά γιατί πολλαπλασιάζονται οι αρρώστιες; γιατί αυξήθηκαν οι ασθένειες, γιατί θερίζει ο καρκίνος, γιατί η υγεία μας κινδυνεύει, γιατί δεν υπάρχει θεραπεία; Η απάντηση αγαπητοί μου, είναι απλή και μπροστά στα μάτια μας. Ποιος αμφισβητεί τις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν παγκόσμια; Τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Μάρτυρες των οποίων γινόμαστε όλοι καθημερινά. Πως περιμένουμε να σωθεί η ανθρωπότητα από τη στιγμή που για σοβαρά ζητήματα δεν γίνεται οποιαδήποτε μνεία για το περιβάλλον, ενώ όλα τα κονδύλια για περιβαλλοντική ανάπτυξη ή /και προστασία έχουν μηδενιστεί;

Τη στιγμή που οι οικονομικοί μεγιστάνες του πλανήτη κάνουν πάρτι από τα κέρδη στις επιχειρήσεις τους,  οι πάγοι λιώνουν, η Ανταρκτική κλαίει, η Αυστραλία φλέγεται, τα κοάλα εξαφανίζονται, οι πολικές αρκούδες ψάχνουν καταφύγιο, η ξηρασία μαστίζει, η ανομβρία πιέζει, οι αρρώστιες πολλαπλασιάζονται…είναι πολλά όμως τα λεφτά για κάποιους..τόσα πολλά που να επισκιάζουν ακόμη και την απειλή για καταστροφή κάθε ανθρώπινου, ζωικού, φυσικού, περιβαλλοντικού, βιολογικού είδους..

Εξαρτάται λοιπόν η επιβίωση του πλανήτη από 5-6 τιτανοτεράστιες χώρες οι οποίες ελέγχουν την οικονομία του κόσμου και το μέλλον αυτού του πλανήτη..

Άλλοι μιλούν για μύθο και άλλοι για πραγματικότητα. Αλλά ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια στις τόσες περιβαλλοντικές αλλαγές, στις τόσες κλιματικές αλλαγές, στην τόση υπερθέρμανση του πλανήτη, στο λιώσιμο των πάγων, στην ξηρασία και άλλα τόσα.. όσοι θέλουν να μιλούν για μύθους.. είναι αυτοί οι οικονομικοί παράγοντες που μας ελέγχουν και δεν ελέγχονται, που μας κυβερνούν και εθελοτυφλούν που αυτή τους η στάση και τα τόσα οικονομικά συμφέροντα.. θα στοιχίσουν τελικά τη ζωή σε ολόκληρο το πλανήτη και στο μέλλον της ανθρωπότητας.

FOLLOW KIOTO #SAVE THE PLANET#

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το πρωτόκολλο Κιότο. Τα συμφέροντα πίσω από το μέλλον του πλανήτη μας!