Το σκηνικό είναι απλό: σε μια αίθουσα με 150 θέσεις από τις οποίες οι 148 είναι κατειλημμένες από «άγριους» και «αβάσταχτους» μηχανόβιους, μονάχα 2 θέσεις είναι διαθέσιμες για εσένα και ένα φίλο σου. Θα τόλμαγες να πέρναγες τις επόμενες 2 ώρες περιτριγυρισμένος από αυτά τα «τέρατα»;
Αυτή, λοιπόν, την δοκιμασία κλήθηκαν να περάσουν αρκετά «αθώα ζευγάρια» ανθρώπων που, ανυποψίαστοι, περνούσαν στην αίθουσα αυτή. Το 2011, η Carlsberg, στα πλαίσια της καμπάνιας της, σκέφτηκαν πως μια διαφορετική προσέγγιση διαφήμισης θα έκανε καλό στις πωλήσεις του διάσημου ποτού. Έτσι λοιπόν, μαζί με την διαφήμιση, οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ, θεωρήσαν πως ένα κοινωνικό πείραμα, που αφορούσε την εξωτερική εμφάνιση και την αντίληψη της από τον κοινωνικό περίγυρο, θα πρόσφερε ικανοποιητική προσέγγιση, πράγμα που έγινε.
shsnorsenews.org
Το πείραμα είχε ως εξής: 148 σκληροί μηχανόβιοι, περίμεναν σε μια αίθουσα 150 ατόμων, ένα ζευγάρι ανθρώπων, πιθανών επισκεπτών. Πολλοί από τους ανθρώπους, με το που έβλεπαν τις θέσεις τις οποίες είχαν κρατήσει – οι οποίες ήταν στο επίκεντρο των μηχανόβιων- δίσταζαν και έτρεχαν να φύγουν από την αίθουσα. Οι εκφράσεις στα πρόσωπα των πλείστων ζευγαριών κυμαίνονταν από παραξενεμένοι, έως απορημένοι, ενώ πολλοί ήταν τρομοκρατημένοι, καθώς έβγαιναν από την αίθουσα. Υπήρχαν φυσικά και οι περιπτώσεις που ενώ το είχαν σκεφτεί λιγάκι, αποφάσισαν να αγνοήσουν την αγριότητα που επικρατούσε στην αίθουσα, και επιτυχώς, περνούσαν 2 ώρες μαζί με τους μηχανόβιους στον χώρο θέασης. Οι άνθρωποι που με επιτυχία κατάφερναν να καταρρίψουν το στερεότυπο ότι η εμφάνιση υπερτερεί του χαρακτήρα, ανταμείφθηκα με δωρεάν μπύρα από την εταιρία και είχαν την ευχέρεια να γνωριστούν με τους δημιουργούς πίσω από το πείραμα αυτό. Κατά τη διάρκεια τους πειράματος αυτού, κάνεις δεν είχε επίγνωση ότι συμμετείχε σε ένα πείραμα, πράγμα που έκανε τις αντιδράσεις ακόμα πιο ρεαλιστικές!
Σε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι επιλέγουν να κρίνουν τον συνάνθρωπο τους από την εξωτερική εμφάνιση και μόνο, η Carlsberg, επέλεξε να πάει κόντρα στο στερεότυπο αυτό και με το πείραμα αυτό πέτυχε τον σκοπό της αναφέροντας ότι, «δεν έχει σημασία αυτός που κρατάει τη μπύρα αλλά το περιεχόμενα της μπύρας και η γεύση», που στην περίπτωση της Carlsberg, τίθεται και σαν ένα δυνατό διαφημιστικό μήνυμα!
troab.com
Σαν σύνολο, η κοινωνία, είναι γνωστό ότι δίνει περισσότερη έμφαση στην εμφάνιση χωρίς να δώσει χρόνο και ευκαιρία να μάθει τον εσωτερικό κόσμο κάποιου ανθρώπου. Κακά τα ψέματα, η εμφάνιση θα είναι από τους πρώτους παράγοντες που θα μας παρακινήσουν στο να προσεγγίσουμε κάποιον. Το σφάλμα γίνεται όταν κρίνουμε κάποιον μόνο από το έξω του, χωρίς να δούμε τι κρύβει ο εσωτερικός κόσμος του. Με άλλα λόγια, ένας άνθρωπος πάνω στα δικά μας εμφανισιακά γούστα θα μας ωθήσει πιο εύκολα να ανοίξουμε κουβέντα μαζί του, παρόλα αυτά αν δεν μας είναι τόσο αρεστό το έξω, δεν πρέπει να καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα. Όπως παρουσίασε και το πείραμα της Carlsberg, τα άτομα που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα στερεότυπα για την εμφάνιση και καταπάτησαν την ανασφάλεια τους, πάντα ανταμείβονται, είτε με μια γνωριμία με ένα αξιόλογο άνθρωπο, είτε με μια… μπύρα!
Πηγή: maxmag.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: ytimg.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment