Είναι αρκετά περίεργο, εάν καθίσουμε να το σκεφτούμε, ότι ζούμε σε μία εποχή, αυτή των social media, που μας επιτρέπει να δημιουργούμε και μία δεύτερη υπόσταση του εαυτού μας. Μία δεύτερη εικόνα, πιο προσεγμένη, πιο φιλτραρισμένη, όπου έχουμε τον απόλυτο έλεγχο πάνω της και μπορούμε να την πλασάρουμε όπως εμείς επιθυμούμε .
Ειδικά το ίνσταγκραμ έχει έναν ιδιαίτερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, άλλωστε όλοι μας μπορούμε να παραδεχτούμε ότι έχουμε περάσει ολόκληρα απογεύματα – βράδια, πρωινά κ.ά. – μπροστά από την οθόνη του κινητού σκρολλάροντας ανελλιπώς και ανανεώνοντας κάθε δύο λεπτά την σελίδα .
Το αρνητικό της όλης υπόθεσης;
Η εφαρμογή αυτή έχει τη δυνατότητα να βγάλει στην επιφάνεια τον πιο προβληματικό μας εαυτό, τις πιο… ταπεινές σκέψεις, όλες εκείνες τις ανασφάλειες και αμφιβολίες, με λίγα λόγια την πιο κομπλεξική και προβληματική πτυχή μας!

brandmentions.com
Αν και θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς καταφέρνουν να ξεφύγουν από αυτό το mindset, υπάρχουν και εκείνοι που πέφτουν σε εκείνο το rabbit hole και αρχίζουν και τσεκάρουν σε καθημερινή βάση τον αριθμό των followers, των likes, κάθονται και συγκρίνουν νούμερα ακολούθων, οπότε ναι, το να κάνεις unfollow για να έχεις περισσότερους followers, δείχνει απίστευτο κόμπλεξ καθώς δε δείχνει μόνο ότι περνάς αρκετές ώρες στην εφαρμογή, αλλά αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο το πόσο σε απασχολεί αυτή η δεύτερη εικόνα, πόσο σε έχει απορροφήσει, πόσο σε έχει επηρεάσει και τελικά ότι μάλλον την έχεις αναγάγει σε κάτι το πολύ σημαντικό!
Σε αυτή την κατάσταση φυσικά δεν είσαι μόνος, άλλωστε δε θα γινόταν να μην πέσουμε στην συγκεκριμένη παγίδα. Κυριολεκτικά οι εφαρμογές αυτές είναι χτισμένες πάνω στο γεγονός πώς ο χρήστης θα παραμείνει περισσότερο ενεργός, πώς θα εκτεθεί σε περισσότερες διαφημίσεις, πώς θα αγοράσει περισσότερα προϊόντα και γενικά πώς θα του είναι δύσκολο να ξεκολλήσει από την οθόνη!
Οπότε είναι απόλυτα ανθρώπινη κατάσταση να υποκύπτουμε ή στη συγκεκριμένη περίπτωση να πέφτουμε σε τέτοιες παγίδες! Όμως το ότι πέσαμε δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βγούμε κι από αυτή και να σηκωθούμε πάλι στα πόδια μας. Αυτό βέβαια δε θα γίνει με το να δικαιολογούμε τη συμπεριφορά μας με έναν τρόπο που μας επιτρέπει να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά.
Τι θέλω να πω; Έχουμε όλοι μας τη δυνατότητα να γίνουμε μία, άντε δύο φορές κομπλεξικοί, όμως την τρίτη καιγόμαστε!
Είναι στο χέρι μας πόση δύναμη θα δώσουμε στα μέσα αυτά και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη δική μας ψυχαγωγία, για τη δική μας ευχαρίστηση! Στο χέρι μας είναι επίσης και αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχει και εκείνη η πτυχή των social media που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καινούργια πράγματα, καινούργιους ανθρώπους ή ακόμα να συνδεθούμε με παλιούς, να ψυχαγωγηθούμε και στην τελική να ξεχαστούμε για λίγο.
Για να μην αναφέρω πόσο δημιουργικός μπορείς να γίνεις αν ασχοληθείς με φωτογραφία, βίντεο, ακόμα και να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση. Στην τελική όμως ο τρόπος που θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις τα social media και ο βαθμός στον οποίο θα σε επηρεάσουν, είναι αυστηρά προσωπικό θέμα και δική σου ευθύνη !

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: breaklineagency.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment