Ανέκαθεν τα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην διαμόρφωση μιας ουσιώδους δομής, που να εμπλουτίζει τους νέους με τα απαραίτητα εφόδια γνώσεων και δεξιοτήτων. Απεναντίας, τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν με τεράστια ευκολία την ικανότητα τους να δημιουργούν όχι μόνο ημιμαθή άτομα με οπισθοδρομικές τεχνικές , αλλά και να προκαλούν έμμεσα συστηματικό ψυχολογικό πόλεμο στους νέους. Ψυχολογικό πόλεμο που τον συγκαλύπτουν μέσα σε μια φενάκη υποτιθέμενων καινοτομιών, για προσαρμογή στις απαιτήσεις της περιρρέουσας κοινωνίας. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο γεγονός που ξέσπασε , έπειτα την διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις τετράμηνων στα λύκεια. Δεν θα σταθώ για περεταίρω εμβάθυνση στο γεγονός καθαυτό , αλλά θα εστιαστώ κατά κόρον στις καταστροφικές συνέπειες που αφήνει ένα τέτοιο περιστατικό στην ήδη κλονισμένη ψυχολογική κατάσταση των μαθητών.
Η διάρκεια της εφηβείας, αποτελεί ήδη από την φύση της μια κρίσιμη περίοδο που επιφέρει ανακατατάξεις στην ψυχοσύνθεση του ατόμου. Όλα τα συναισθήματα βιώνονται στο έπακρο και στιγματίζουν την διάπλαση της προσωπικότητας. Ας αναλογισθούμε τώρα ένα μαθητή της Γ’ Λυκείου, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει σε μια κλωστή για την διατήρηση της ψυχικής του σταθερότητας. Εκθέτοντας τον εαυτό του σε ένα δύσβατο αγώνα δρόμου προς ένα αβέβαιο μέλλον. Στον δρόμο του θα συναντήσει προσωπικές δυσκολίες, έλλειψη χρόνου και χαμηλά αποθέματα ενέργειας. Σε αυτό το σημείο ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να κτίζει γέφυρες, που θα βοηθούν τα παιδιά να φτάσουν αισίως στο προορισμό τους. Αντ’ αυτού στέκονται ως τροχοπέδη για την ευημερία τους, ρίχνοντας βέλη που τα κάνουν ευάλωτα προς το άγχος, την απόρριψη, την ανασφάλεια και την εξουθένωση.
ygeiamou.gr
Εφόσον μέσα από τους δεκάδες πυλώνες που υφίστανται για την εκπαίδευση, “διαφαίνεται” η επιθυμία ή έστω η πρόθεση για βελτίωση του παρόντος συστήματος, θεωρώ ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση. Στην ουσία να γίνει ένας μετασχηματισμός με προσανατολισμό στο ανθρωπιστικό κομμάτι, με ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία ασφαλών σχολικών μονάδων προς την ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών. Συγκεκριμένα, αν τα σχολεία θέλουν να δημιουργήσουν ετοίμους νέους που να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο που βαδίζει η ανθρωπότητα, χρειάζεται να τους διδάξει τρόπους προσαρμογής. Μόνο εάν καλλιεργηθούν οι δέουσες δεξιότητες για διαχείριση πιθανών δυσκολιών (αρχικά στο μικροσύστημα του σχολικού πλαισίου και έπειτα στην ευρύτερη κοινωνία), θα δοθεί πρόσφορο έδαφος στους μαθητές να αφομοιώσουν τις θεωρητικές πληροφορίες του αναλυτικού προγράμματος.
Το ερώτημα είναι πως μπορεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται κάτω από την αιγίδα της κυπριακής κουλτούρας να κατορθώσει κάτι τόσο πρωτοποριακό αλλά και ουσιαστικό; Θεωρώ η λύση δεν προαπαιτεί περίπλοκες πρακτικές , αλλά στοιχειώδη βήματα που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μαθητών. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να μην δίνεται βαρύτητα στα λάθη τους , μέσα από αλλεπάλληλα τεστ/εξετάσεις και ελέγχους, αλλά να αναγνωρίζονται, επίσης , οι ιδιαίτερες ικανότητες ξεχωριστά. Ταυτόχρονα, να προσφέρονται ευκαιρίες που να προωθούν την ανάδειξη του εαυτού και να ενισχύεται η ανεξαρτησία μέσω ανάθεσης πρωτοβουλιών. Συνοπτικά να βιώνονται τα σχολικά χρόνια σε ένα ασφαλές μέρος που να επιτρέπει τα λάθη, την αποτυχία, την αυτονομία και την διαφορετικότητα.
Καταλήγοντας, γίνεται αντιληπτό ότι καμία μεταρρύθμιση που αφορά τις τεχνικές γνώσεις δεν θα καταφέρει ποτέ να ριζωθεί στους μαθητές, αν αρχικά δεν εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία της ψυχικής τους ευημερίας. Όσες αλλαγές και να γίνουν στο περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων ή στον τρόπο διεξαγωγής του εξεταστικού συστήματος, δεν θα επιφέρουν ποτέ ουσιαστική στήριξη στους εφήβους. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι το Κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί ως εξολοθρευτής της ψυχικής τους ανθεκτικότητας , αγνοώντας τις ανησυχίες και τις ανάγκες της ευαίσθητης τους ηλικίας.
Πηγές: protothema.gr, alphanews.live
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: dialogos.com.cy
What do you think?
Show comments / Leave a comment