Loading

Το κινέζικο γιασεμί: Μύθοι που κατέρριψα στην Κίνα!

Τέσσερα σημεία του ορίζοντα Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση· Πέντε στοιχεία της φύσης νερό, φωτιά, ξύλο, σκόνη, έδαφος· Αποτελούν την βάση του Κινέζικου πολιτισμού. Το κάθε αυτοτελές στοιχείο αντιστοιχεί σε καθένα από τα σημεία του ορίζοντα εκτός από ένα το οποίο συνενώνει αυτά τα αυτοτελή στοιχεία σε ένα ενιαίο σύνολο. Αυτό που μένει, τοποθετείται στο κέντρο, και είναι το σημείο όπου ενώνονται οι δυο άξονες για να δημιουργήσουν το σύνολο των σημείων του ορίζοντα. Η διαφορετικότητα του ασιατικού κόσμου και η μυστηριακή του όψη αφυπνίζει το τέρας της εξερεύνησης το οποίο τρέχει να τραφεί μέσα από την έρευνα και τις νέες ανακαλύψεις.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα προσπαθήσω να ταΐσω αυτό το τέρας μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.

Έχεις ποτέ σου ονειρευτεί ή ακόμα καλύτερα έχεις κατορθώσει να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη του κόσμου γνωρίζοντας φυλές, γένη και συνήθειες που στο μικρόκοσμο σου όχι μόνο δεν ήξερες ότι υπάρχουν αλλά δεν το φανταζόσουν κιόλας; Ένας από αυτούς τους μακρινούς προορισμούς θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Κίνα.

Η Κίνα απέχει από το νησί μας περίπου 7000 χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, με το αεροπλάνο χρειάζεσαι 11 ώρες με μια στάση στην Ντόχα αν πετάς με Qatar airways. Για ένα τέτοιο ταξίδι θα πρέπει να εφοδιαστείς αρκετά καλά! Σίγουρα θα χρειαστείς μερικές τζούρες υπομονή, αρκετές κουταλιές κατανόηση και άφθονες σταγόνες παρατηρητικότητας. Αυτά πιστεύω είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά για να καταφέρεις να αφουγκραστείς τον κόσμο γύρω σου.

 Μέσα από ένα τέτοιο ταξίδι ξέρεις πόσοι μύθοι θα εξαλειφθούν; Είσαι και εσύ ένας από αυτούς που πιστεύουν πως οι Κινέζοι εκτρέφουν σκύλους και ετοιμάζουν πλούσιες συνταγές με κύριο συστατικό πόδια σκύλου; Εγώ ήμουν ένας από αυτούς μέχρι που ρώτησα και έμαθα!

Ακούστε το καλά λοιπόν, οι Κινέζοι δεν τρώνε σκύλους. Αντίθετα, είναι λάτρεις του γαϊδουρινού κρέατος. Ναι, καλά καταλάβατε καταναλώνουν γαϊδάρους.

Μάλιστα δίπλα από το Πεκίνο βρίσκεται μια περιοχή το Μπάο -Γι το οποίο φημίζεται για τις γαστρονομικές του δεξιότητες. Ο λόγος που εξαπλώθηκε αυτή η φήμη για τους Κινέζους είναι εξαιτίας της νότιας Κίνας που μέχρι και σήμερα ίσως ένα 5% του πληθυσμού έχει δοκιμάσει σκύλο στα κάρβουνα. Το νότιο τμήμα της Κίνας βρίσκεται κοντά στην Κορέα όπου συνηθίζουν να τρώνε σκύλους γι’ αυτό και επηρεάστηκε. Οπότε, τώρα ξέρετε, μην συμβουλέψετε ποτέ, ποτέ όμως Κινέζο να επισκεφτεί τον Απόστολο Αντρέα στο Ριζοκάρπασο. Ικανούς τους έχω να εμπνευστούν καμία επιχείρηση fast food με κρέας γαϊδάρου.

Κάτι που είδα και με ξάφνιασε ιδιαίτερα, μπορώ να πω, είναι η ποσότητα του φαγητού τους. Οι Κινέζοι λένε πως ο άνθρωπος που τρώει πολύ είναι και ευτυχισμένος για αυτό και το ακολουθούν στην καθημερινότητα τους. Αυτό, λοιπόν, που μου φάνηκε περίεργο είναι πως οι Κινέζοι είναι ένας λαός αρκετά μικροκαμωμένος με ελάχιστα κιλά παρόλο που τρώνε τόσο πολύ. Για να σας δώσω να καταλάβετε αν έτρωγα εγώ το φαΐ που καταναλώνει ένας Κινέζος την ημέρα θα ήμουν σίγουρα η διπλάσια. Επίσης, η έννοια του γλυκού απουσιάζει παντελώς από τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό, για να είμαι ειλικρινής, ακόμη δεν έχω καταλάβει πως μπορεί να γίνει εφικτό.

Επιπλέον, οι Κινέζοι αποδείχτηκε πως δεν είναι ιδιαίτερα λάτρεις του ποτού εφόσον τους προκαλεί κάτι σαν αλλεργικό σοκ αν όχι σε όλους, στους περισσότερους. Όταν υπερβούν το όριο μετατρέπονται σε κόκκινες μικρές φατσούλες με φουσκωμένα τα άκρα τους να προσπαθούν να αρθρώσουν ένα απλό 你好.

Αυτά είναι από τα λίγα που συνάντησα και έζησα σε αυτόν τον αλλιώτικο τόπο. Ένα ταξίδι που αξίζει με τα χίλια κατά τη γνώμη μου για να μιλήσεις με ντόπιους να δεις πως σκέφτονται και ειδικά όσον αφορά ένα κράτος όπως η Κίνα όπου βρίσκεται βαθιά ριζωμένη η κομμουνιστική αντίληψη.

Εκτός από τις μεγάλες και μικρές διαφορές που εντόπισα, σε αυτό το ταξίδι κέρδισα κάτι που ποτέ μέχρι τώρα δεν έχω νιώσει τόσο έντονα· την φιλοξενία. Όλοι τους ήταν τόσο φιλικοί και ανοικτοί στην συζήτηση. Οι ντόπιοι χαίρονταν τόσο πολύ που μας έβλεπαν και το έδειχναν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Και εμείς όμως δεν πηγαίναμε πίσω τους τρελαίναμε με τις ερωτήσεις μας και την φλυαρία μας. Η Κίνα 7000 χιλιόμετρα μακριά μας, 7000 συνήθειες μακριά μας, 7000 άνθρωποι όπως εμάς!

https://www.youtube.com/watch?v=1QZhJnDS3Vc

*ο τίτλος σχετίζεται άμεσα με το βίντεο που συνοδεύει το συγκεκριμένο άρθρο. Το βίντεο είναι ένα κινέζικο τραγούδι που μιλά για το γιασεμί και την ομορφιά κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στην δική μας κουλτούρα το γιασεμί στην πόρτα σου.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το κινέζικο γιασεμί: Μύθοι που κατέρριψα στην Κίνα!