Loading

Το Φαινόμενο του Σαντ Έλμο

Ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα και εκπληκτικά φυσικά φαινόμενα της φύσης – το λεγόμενο φαινόμενο του St. Elmo, το οποίο μερικές φορές θα μπορούσε να παρατηρηθεί στις κορυφές των μυτερών αντικειμένων.  Πάντα με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες θα μπορούσε ο καθένας μας να το παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο στα κορυφαία κλαδιά δέντρων, στα κατάρτια των πλοίων, τα καμπαναριά, τις καπνοδόχους των σπιτιών και γενικότερα σε αιχμηρές άκρες. Είναι μια ομοιόμορφη μπλε/μοβ λάμψη που τρεμοπαίζει με τη μορφή φωτοστέφανου, σαν χορευτικές γλώσσες φλόγας.

Αρχικά τον όρο Φωτιές του Σαντ Έλμο χρησιμοποίησαν οι ναυτικοί, οι οποίοι θεωρούσαν τις φωτιές στα κατάρτια των πλοίων τους ως σημάδι της μεσολαβητικής προστασίας του Αγίου Εράσμου. Στην συνέχεια από αυτούς διαδόθηκε το όνομα σε όλη τη Μεσόγειο και με την πάροδο του χρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Στα νεότερα χρόνια όμως παρατηρήθηκε μετάπτωση της σημασίας της εμφάνισης των φωτιών, οι οποίες άρχισαν να μην θεωρούνται και τόσος καλός οιωνός. Τα τεράστια ποσά της ηλεκτρικής ενέργειας του αέρα επηρέαζαν τις ενδείξεις των πυξίδων των πλοίων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα.

i2.wp.com

Στην ιστορία, στους θρύλους και τις παραδόσεις όλων των εθνών της Γης συναντάμε πολλές αναφορές που έχουν γίνει για το φαινόμενο του Σαντ Έλμο. Σχετικές πληροφορίες μπορούμε να βρούμε ακόμα σε βιβλία εξερευνητών και περιηγητών. Μάρτυρες του φυσικού φαινομένου υπήρχαν πολλοί άνθρωποι. Μυστηριώδης φωτιές εμφανίστηκαν στο κατάρτι του πλοίου του  Χριστόφορου Κολόμβου λίγο πριν ο ίδιος δει τελικά τη στεριά. Ένας ακόμα μάρτυρας της εμφάνισης της «ουράνιας φωτιάς» του Αγίου Έλμο ήταν ο Κάρολος Δαρβίνος ευρισκόμενος πάνω στο Μπιγκλ. Ακόμη αναφορές του φαινομένου μπορούμε να βρούμε σε λογοτεχνικά κείμενα όπως, στο Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ. 

Τι είναι όμως οι φωτιές του Σαντ Έλμο; Ποια είναι η φύση αυτού του φυσικού φαινομένου; Σύμφωνα με τη Φυσική, η Φωτιά του Σαντ Έλμο είναι ηλεκτρικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο και συγκεκριμένα ηλεκτρική εκκένωση συνεχής και μικρής έντασης που πηγάζει από αντικείμενα με αιχμηρές άκρες ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Αυτό που εμφανίζεται στα μάτια μας είναι πλάσμα μπλε ή μοβ χρώματος, το οποίο παράγεται με τον ιοντισμό των μορίων του αέρα που βρίσκονται κοντά στις φορτισμένες άκρες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ιονισμός κρούσης και περιγράφεται αναλυτικά από τον Ν. Τέσλα.

pinimg.com

Έτσι, το φαινόμενο του Σαντ Έλμο εμφανίζεται συνήθως σε κατάρτια των πλοίων, σε κώνους πύργων δηλαδή γύρω από αιχμηρά αντικείμενα που προεξέχουν. Αυτά τα μέρη χρησιμεύουν ως ένα είδος αλεξικέραυνων μέσω των οποίων ο ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός «ρέει» στο έδαφος. Εδώ καλό θα ήταν να διευκρινισθεί ότι ο σφαιρικός κεραυνός είναι διαφορετικό φαινόμενο. Από μετεωρολογική σκοπιά, το φαινόμενο του Σαντ Έλμο θα μπορούσε να το παρατηρήσει κανείς όταν η καταιγίδα οδεύει προς το ώριμο στάδιό της, δηλαδή όταν έχει περάσει το μέγιστο της έντασής της.

Πηγή:  “Το Βιβλίο του Τέκτονος Διδασκάλου” – O. Wirth. 


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το Φαινόμενο του Σαντ Έλμο