Loading

Το DNΑ των “serial killers’’

svg21 Ιουνίου, 2019HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Δυστυχώς, αγαπητοί μου αναγνώστες, ο ορισμός “serial killer” έχει απασχολήσει έντονα το τελευταίο διάστημα την κοινωνία μας (και όχι μόνο) και έχει γεννήσει πολλά ερωτήματα στο ευρύ κοινό.

Γιατί το κάνουν αυτό; Που οφείλονται οι αποτρόπαιες πράξεις αυτών των ατόμων;

Serial killer ή αλλιώς κατά συρροήν δολοφόνος ονομάζεται κάποιος ο οποίος έχει προβεί σε πολλαπλές ανθρωποκτονίες. Σύμφωνα με την FBI (Federal Bureau of Investigation), για να ονομαστεί κάποιος serial killer πρέπει να έχει δολοφονήσει  τουλάχιστον τρία άτομα με πρόθεση, το λιγότερα μέσα σε τρία χρόνια και σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες.

Τι είναι αυτό που τους ωθεί στο να σκοτώνουν;

Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τις ανθρωποκτονίες των κατ’ εξακολούθηση δολοφόνων είναι ένα κράμα από ψυχοπαθολογικούς, κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες. Το προφίλ αυτών των εγκληματιών έχει συνήθως τα χαρακτηριστικά ενός απλού ανθρώπου της διπλανής πόρτας και γι’ αυτό δεν αναγνωρίζονται μέχρι την σύλληψη τους.

Επίσης η ανατροφή αυτών των ατόμων και η παιδική ηλικία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της προσωπικότητας τους. Πολλοί υπήρξαν θύματα σωματικής και ψυχικής κακοποίησης κατά την παιδική τους ηλικίας, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός έντονου βίαιου χαρακτήρα. Αυτό δικαιολογεί εν μέρει το γεγονός ότι, ένας κατά συρροή δολοφόνος όταν σκοτώνει τα θύματα του επιδιώκει να καλύψει ορισμένες βαθιές ψυχολογικές ανάγκες.

Κατά συρροήν δολοφόνος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Το κτύπημα αρκετών serial killers που άφησαν ιστορία (π.χ. Theodore Bundy-ΗΠΑ τουλάχιστον 36 θύματα), έκανε τους επιστήμονες να διερωτηθούν εάν αυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε κάποια γενετική προδιάθεση.

Πριν από μερικά χρόνια (2013-2014) το ιατρικό Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης διεξήγαγε έρευνα, κατά την οποία πάρθηκαν δείγματα DNA από περίπου 900 φυλακισμένους, εκ των οποίων οι 78 πληρούσαν τα χαρακτηριστικά ενός κατά συρροήν δολοφόνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, οι πιο βίαιοι εγκληματίες έχουν όντως μία γενετική μετάλλαξη, η οποία σε συνδυασμό με πολλές άλλες παραμέτρους, συμβάλλει στην εμφάνιση βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς.

Η μετάλλαξη στο γονίδιο ΜΑΟΑ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση του ενζύμου μονοαμινική οξειδάση Α, επηρεάζει άμεσα την χημεία του εγκεφάλου.

Πως γίνεται ακριβώς αυτό; Το ένζυμο μονοαμινική οξειδάση Α διασπά υπό κανονικές συνθήκες τα μόρια των ορμονών ντοπαμίνη και σερετονίνη (ορμόνες ευεξίας), έτσι ώστε να διατηρείται η χημική ισορροπία στον εγκέφαλο. Όταν όμως το ένζυμο ΜΑΟΑ δεν λειτουργεί σωστά λόγω γονιδιακής μεταβολής, τα ζωτικά επίπεδα των ορμονών επηρεάζονται. Και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι δολοφόνοι της κατηγορίας ‘serial killer’ εκδηλώνουν επανειλημμένα βίαιη συμπεριφορά.

Φυσικά, οι επιστημονικές απόψεις περί του θέματος διίστανται, αφού 40% των ατόμων με αυτή την γονιδιακή παραλλαγή, δεν έγιναν ανθρωποκτόνοι. Η μετάλλαξη στο γενετικό υλικό από μόνη της, δεν καθορίζει το αν κάποιος είναι ή θα γίνει εγκληματίας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα παραγόντων.

Οπότε εάν κάποτε μάθετε ότι έχετε αυτή την μετάλλαξη μην ανησυχείτε and bee safe!

Πηγές:

https://www.mirror.co.uk/news/technology-science/science/killers-born-murder-gene-scientists-4528684
https://ghr.nlm.nih.gov/gene/MAOA#conditions
https://news.ki.se/genes-linked-to-repeated-violent-crime

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το DNΑ των “serial killers’’