Loading

Το χάος στο διάστημα, έχει όνομα: Μαύρες τρύπες!

‘Ένα από τα πιο μυστήρια πράγματα που μπορεί κανείς να συναντήσει στο διάστημα, είναι η μαύρη τρύπα (ή αλλιώς μελανή οπή). Ας είμαστε ειλικρινείς όμως: Δε θα θέλετε να βρεθείτε στο διάβα μιας μαύρης τρύπας.

Άπαξ και σας τραβήξει η βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας, δεν υπάρχει γυρισμός. Πράγματι, η βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας είναι τόσο δυνατή που ούτε το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν – εξού και το όνομά της. Αυτός είναι και ο ορισμός μιας μαύρης τρύπας, ο οποίος διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο αστρονόμο John Mitchell το 1784. Η ιδέα λοιπόν μιας μαύρης τρύπας υπήρχε πολύ πριν την ανακάλυψή της. Πράγματι, παρόλο που θεωρητικά είχαμε μια πολύ καλή εικόνα για το πώς λειτουργούν οι μαύρες τρύπες, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1971 για να ανακαλύψουμε μια τέτοια.

Ένα λεπτό θα μου πείτε! Αφού είναι μαύρη, δεν εκπέμπει φως, πώς την βλέπουμε; Η απάντηση είναι ότι τις ανακαλύπτουμε μέσω της βαρυτικής επίδρασης που έχουν στα γύρω τους αντικείμενα, καθώς δημιουργούν στροβιλιζόμενους δίσκους αερίων και σκόνης – αυτό τον δίσκο είναι που βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας που πάρθηκε το 2019 (βλέπε φωτογραφία εξωφύλλου).  Παρόλα αυτά, ο Stephen Hawking πίστευε ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι και τόσο μαύρες, καθώς – κατά μεγάλη πιθανότητα – ακτινοβολούν. Η λεγόμενη ακτινοβολία Hawking θεωρείται από πολλούς ότι είναι ορθή, αν και ακόμη δεν έχουμε κάποια καθοριστική, αναμφίβολη ένδειξη.

universetoday.com

Οι μαύρες τρύπες συνήθως δημιουργούνται όταν ένας αστέρας καταρρέει υπό την επίδραση της ίδιας του της βαρύτητας. Στην πραγματικότητα, θεωρητικά τουλάχιστον, οτιδήποτε θα μπορούσε να μετατραπεί σε μαύρη τρύπα. Για παράδειγμα, αν συρρικνώσουμε τη Γη στο μέγεθος ενός βώλου, θα γίνει μαύρη τρύπα! Ακόμη και εσείς θα μπορούσατε να γίνετε μαύρη τρύπα αν κάποιος σας συμπίεζε υπερβολικά! Σας παρακαλώ, μην το δοκιμάστε στο σπίτι! Το πόσο μικρό πρέπει να γίνει ένα αντικείμενο σε σχέση με την μάζα του έτσι ώστε το φως να μην μπορεί να διαφύγει από αυτό, καθορίζεται από την ακτίνα Schwarzschild του. Για έναν μέσο άνθρωπο αυτή η ακτίνα είναι περίπου 10-25 μέτρα – πολύ πιο μικρή από ένα άτομο.

Όσο πιο απίθανο είναι λοιπόν κανείς να μετατραπεί σε μαύρη τρύπα, τόσο πιο απίθανο είναι να βρεθεί μέσα σε κάποια. Ας υποθέσουμε όμως ότι, με κάποιο τρόπο, είστε τόσο άτυχοι που καταφέρατε να πέσετε μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Μην απελπιστείτε. Εάν δεν περάσατε ακόμα τον ορίζοντα γεγονότων ίσως και να μπορέσετε να ξεφύγετε από αυτήν. Ο ορίζοντας γεγονότων είναι το σημείο μέσα σε μια μαύρη τρύπα, όπου μετά αυτό η βαρύτητα της γίνεται τόσο ισχυρή, που τίποτα δεν μπορεί να αποδράσει. Τον περάσατε; Λαμπρά. Καθώς πέφτετε ολοένα και πιο βαθιά μέσα στην μαύρη τρύπα, το σώμα σας θα αρχίσει να τεντώνεται – η λεγόμενη σπαγγετοποίηση. Τελικά, κάποτε θα φτάσετε στο κέντρο της μαύρης τρύπας, την Μοναδικότητα. Εάν επιζήσετε το όλο ταξίδι (κομμάτι δύσκολο), καλό θα ήταν να μας περιγράψετε πώς είναι αυτή η μοναδικότητα, καθώς δεν έχουμε ιδέα πώς μπορεί να είναι ή τι συμβαίνει σε αυτήν – το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι νόμοι της φυσικής, όπως τους ξέρουμε, καταρρέουν σε εκείνο το σημείο.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: newscientist.com

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Γιάννης, φυσικός, αναλυτής, συγγραφέας και μελισσό-αρθρογράφος. Αυτά βασικά χρειάζεται να ξέρετε για μένα. Τα υπόλοιπα επίθετα, μετοχές ή και φράσεις που τυχόν να με χαρακτηρίζουν θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το χάος στο διάστημα, έχει όνομα: Μαύρες τρύπες!