Loading

Τιτανικός: Ο Μύθος του Παγόβουνου

svg29 Μαρτίου, 2022DetectivebeezHighlanders

Ποιός δεν γνωρίζει τη διάσημη ιστορία του Τιτανικού και το απαίσιο παγόβουνο που βύθισε το “αβύθιστο” πλοίο! Το ερώτημα, όμως, είναι τι συνέβη στ’ αλήθεια στον Τιτανικό;

Παρόλο που η θεωρία με το παγόβουνο ακούγεται ποιητική και αξιομνημόνευτη, υπάρχουν αμφιβολίες για τις αληθής αιτίες του ναυάγιου.

Περισσότερο από πέντε δεκαετίες μετά το επικό ναυάγιο, ερευνητές ανακάλυψαν καινούρια στοιχεία που φέρνουν στο φως μια διαφορετική εκδοχή για το τι έγινε με την τραγωδία του Τιτανικού. Σύμφωνα με την καινούρια θεωρία, υπήρχε μια τεράστια φωτιά στο πλοίο και ακολούθησε μια έκρηξη που τελικά ήταν η αιτία για να βυθιστεί.

history101.com

Ο αφοσιωμένος ερευνητής του Τιτανικού, Senan Molony, πήρε συνέντευξη από επιζώντες του ναυάγιου για να ανακαλύψει τι συνέβη πραγματικά εκείνη την κρύα νύχτα του Απρίλη 1912. Μέλη του πληρώματος επιβεβαίωσαν ότι υπήρχε φωτιά σε έναν από τους αποθηκευτικούς χώρους κάρβουνου πριν ακόμα το πλοίο αποχωρήσει από το λιμάνι του Μπέλφαστ. Οι αποθηκευτικοί χώροι κάρβουνου ήταν τρία επίπεδα ψηλά, κι έτσι ήταν δύσκολο για τους πυροσβέστες να χειριστούν την φωτιά άμεσα. Αναφέρθηκε ότι η φωτιά υπήρχε για περίπου τρεις βδομάδες προτού προκαλέσει τελικά την έκρηξη. Το τραγικό είναι ότι δεν δόθηκε αρκετή σημασία στο περιστατικό, ίσως λόγω ζήλου να κρατήσουν το ταξίδι βάση προγράμματος και για να αποφύγουν κακή δημοσιότητα.

Ο Molony ανακάλυψε κάποιες σπάνιες φωτογραφίες του πλοίου που τραβήχτηκαν από τον επικεφαλή μηχανικό της εταιρίας που το έφτιαξε. Σε μία από αυτές τις φωτογραφίες αναγράφεται ένα σκούρο σημάδι στον εξωτερικό σκελετό του πλοίου. Μετά από χρόνιες έρευνες, μηχανικοί από το Imperial College London ανέφεραν ότι το σημάδι πιθανότατα να δημιουργήθηκε από φωτιά στο εσωτερικό του πλοίου.

Άλλοι επιζώντες ανέφεραν ότι άκουσαν 2 με 4 εκρήξεις λίγο πριν το πλοίο άρχισε να βυθίζεται. Κανείς δεν φαινόταν να θυμάται το παγόβουνο, δεν το είχαν αναφέρει καν. Το σκούρο σημάδι βρισκόταν στο ίδιο σημείο όπου υποθετικά έγινε η σύγκρουση με το παγόβουνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φωτιά είχε αποδυναμώσει το υλικό του πλοίου επιτρέποντας έτσι στο παγόβουνο να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά (κατ’ ακρίβεια, να μοιράσει το πλοίο στη μέση). Με άλλα λόγια, το παγόβουνο δεν θα είχε προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά εάν δεν υπήρχε η φωτιά.

diaskedasi.info

Το πλοίο Τιτανικός είχε σχεδιαστεί να βυθιστεί αργά σε μια τέτοια δυσάρεστη περίσταση, για να υπάρχει αρκετός χρόνος για άλλα σκάφη να καταφθάσουν έγκαιρα στη διάσωση των επιβατών. Παρόλα αυτά, χρειάστηκαν μόλις δύο περίπου ώρες για να βυθιστεί ο Τιτανικός. Οι ερευνητές και πάλι πιστεύουν ότι ρόλο σε αυτό έπαιξε η φωτιά.

Οι επίσημες αναφορές γράφουν ότι το πλοίο βυθίστηκε ανέπαφο. Ωστόσο, υποβρύχιες έρευνες αποκάλυψαν ότι το πλοίο αντιθέτως είχε κομματιαστεί.

Η ιστορία αυτή είναι πιο περίπλοκη από τη σύγκρουση με ένα παγόβουνο. Υπήρξαν αρκετοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την αξέχαστη τραγωδία και οι έρευνες για να τους ανακαλύψουν συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Ένα αιώνια μετά, το μυστήριο του Τιτανικού παραμένει άλυτο.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pinterest.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τιτανικός: Ο Μύθος του Παγόβουνου