Loading

Τι σημαίνει ‘Sex Positivity’; Μάθε, αποδέξου, απόλαυσε.

Αν και ο όρος ‘sex positivity’ έχει ενταχθεί για τα καλά αγγλικό λεξιλόγιο, δεν υπάρχει ακόμη ακριβής μετάφραση στα ελληνικά. Και όχι, δεν τον χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε ανθρώπους που τους αρέσει να κάνουν πολύ σεξ, ή έχουν περίεργα σεξουαλικά φετίχ, αλλά τον χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε μια προσέγγιση στο σεξ και την σεξουαλικότητα που είναι λίγο πιο ανοιχτόμυαλη , αποδεκτική και υπεύθυνη.  

Αν λοιπόν είσαι sex positive τότε: 

Αποδέχεσαι τα διαφορετικά φύλα και σεξουαλικές προτιμήσεις.  

Κατανοείς λοιπόν ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ετερόφυλοι και cisgender ( άνθρωποι που επιλέγουν να προσδιορίζονται με το φύλο που έχουν γεννηθεί), και πως ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εκφράζει την σεξουαλικότητα του και την ταυτότητα φύλου του, όπως αυτός επιθυμεί.  Καταλαβαίνεις επίσης την αναγκαιότητα του να έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού τα ίδια δικαιώματα και πρόσβαση στις ιδίες υπηρεσίες. 

bing.com

Καταλαβαίνεις ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη σεξουαλική απόλαυση.  

Ξέρεις πως η σεξουαλική απόλαυση δεν είναι μόνο αντρικό προνόμιο και ότι στο σεξ δεν είναι ο άντρας η κεντρική φιγούρα (παρόλο που συχνά η βιομηχανία του πόρνο προωθεί τέτοιες φαλοκεντρικές αντιλήψεις). Σε ενδιαφέρει η σεξουαλική ικανοποίηση του παρτενέρ σου όσο σε ενδιαφέρει και η δική σου.

Βλέπεις τον αυνανισμό σαν μια φυσική ανθρώπινη ανάγκη.  

Αναγνωρίζεις πως δεν υπάρχει τίποτα το βρώμικο ή πρόστυχο στον αυνανισμό, και πως είναι μια απολυτά υγιής και φυσιολογική ανθρώπινη ανάγκη – για ΟΛΟΥΣ-, ακόμη και αν εσύ επιλέγεις να μην το κάνεις. 

Αντιλαμβάνεσαι την ανάγκη για σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Το συγκεκριμένο σημείο είναι ζωτικής σημασίας σε ένα κυπριακό περιεχόμενο, στο οποίο υπάρχει έλλειψη παιδείας  και ανοιχτών συζητήσεων πάνω στο σεξ. Αν είσαι λοιπόν sex positive τότε προσπαθείς να είσαι μέρος/να ανοίγεις συζητήσεις που αφορούν θέματα του σεξ και προσπαθείς να ενημερώσεις κόσμο για πράγματα που δεν γνωρίζουν. Υποστηρίζεις επίσης την ένταξη σεμιναρίων/μαθήματων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η οποία θα είναι πλήρης ιατρικά ακριβής, και ενημερωμένη. 

Κατανοείς την σημαντικότητα της συναίνεσης.  

Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συναίνεση στην διάρκεια του σεξ και άλλων σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Σέβεσαι τα όρια των άλλων και δεν είσαι πιεστικός. Είσαι επίσης ενάντια στην κουλτούρα βιασμού, και καταλαβαίνεις ποσό προβληματικό είναι να θυματοποιείς άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση σχολιάζοντας το τι φορούσαν/ τι ήπιαν και που βρίσκονταν κτλ.  

bing.com

Προφυλάσσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου.  

Κρατώντας μια υπεύθυνη στάση προφυλάσσεσαι και προφυλάσσεις από την μετάδοση ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων), και την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.  

Απενεχοποιείς το σεξ και τη σεξουαλικότητα.  

Βλέπεις το σεξ και την απόλαυση σαν κάτι θετικό και φυσιολογικό, και κατακρίνεις τον αρνητισμό και την ντροπή που είναι συχνά συνυφασμένο με αυτό. Σέβεσαι την κάθε σεξουαλική απόφαση όταν υπάρχει συναίνεση, είτε αυτό σημαίνει κάποιος να θέλει να κάνει πολύ σεξ, ή ακόμη και καθόλου.  

Συνοψίζοντας λοιπόν τι πάει να πει sex positivity θα έλεγε κάνεις ότι έχει να κάνει με 3 πράγματα: την αποδοχή του διαφορετικού, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση, καθώς και την απενοχοποιημένη απόλαυση. Και αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να φαίνεται δύσκολο να υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις στην Κύπρο, ή ακόμα και να υπάρξει αλλαγή σε κάποιες ιδεολογίες, αλλά με μικρά βήματα μπορεί να υπάρξει ποιοτική βελτίωση όσον αφορά θέματα σεξ και σεξουαλικότητας στο μέλλον.  


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: greatist.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι σημαίνει ‘Sex Positivity’; Μάθε, αποδέξου, απόλαυσε.