Loading

Τι σημαίνει να εισαι Εσωστρεφής

svg2 Φεβρουαρίου, 2022Bee freeHighlanders

Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και πολύπλευρος. Η προσωπικότητα του καθενός σχηματίζεται σύμφωνα με τις εμπειρίες του, τα χαρακτηριστικά του, τα πρότυπα που έχει, τις συνθήκες ζωής, κ.τ.λ.

Υπάρχει ένας τύπος προσωπικότητας που είναι αρκετά ενδιαφέρον: ο εσωστρεφής – και ο αντίθετος τύπος, ο εξωστρεφής. Συχνά, δημιουργούνται λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από την έννοια εσωστρέφεια που οδηγούν τους ανθρώπους σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Σαν εσωστρεφής που είμαι κι εγώ έρχομαι να δώσω μια συνοπτική επεξήγηση στο τι σημαίνει να είναι κάποιος εσωστρεφής.

Μύθοι για τους εσωστρεφείς

Εσωστρεφής = Ντροπαλός

Συχνά η εσωστρέφεια συνδέεται με την ντροπαλότητα ή την επικοινωνιακή ανεπάρκεια. Εσωστρέφεια είναι η τάση να θέλεις να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Ντροπή είναι να νιώθεις αμήχανα ή να αγχώνεσαι όταν έρχεσε σε επαφή με άλλους. Βλέπετε τη διαφορά;

Πολλοί εσωστρεφείς νιώθουν άνετα να μιλούν με άλλους, και αντίθετα κάποιοι εξωστρεφής, ενώ έχουν έντονη επιθυμία να επικοινωνήσουν με άλλους, νιώθουν άβολα. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι εσωστρεφείς είναι ντροπαλοί, ούτε πως όλοι οι εξωστρεφείς είναι άνετοι.

Υπάρχει, βέβαια, μια σύνδεση ανάμεσα στην εσωστρέφεια και στο κοινωνικό άγχος. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι οι εσωστρεφείς δεν ασκούν την επικοινωνία τόσο συχνά και έντονα όσο οι εξωστρεφείς.

Οι εσωστρεφής αντιπαθούν τους άλλους ανθρώπους ή δεν ειναι κοινωνικοί.

Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνω περισσότερο είναι μια εποικοδομητική και ενδιαφέρον συζήτηση. Αποφεύγω τις επιφανειακές κουβέντες και απεχθάνομαι το κουτσομπολιό. Όχι επειδή αντιπαθώ τους ανθρώπους αλλά επειδή με κουράζει η ανούσια φλυαρία.

Αντίθετα, με πιο deep συζητήσεις νιώθω να ανυψώνεται η ενέργεια και η διάθεσή μου. Και συνήθως αυτό είναι εφικτό σε μικρές παρέες ανθρώπων. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί εσωστρεφείς θα νιώθουν το ίδιο.

Όλοι χρειαζόμαστε ανθρώπινες σχέσεις για την ικανοποίηση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Απλώς τα εσωστρεφή άτομα χρειάζονται πολύ λιγότερες επαφές για να καλύψουν τις ανάγκες τους από τα εξωστρεφή.

Οι εσωστρεφής δεν ξέρουν να διασκεδάζουν

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές οι εσωστρφής τύποι θα προτιμήσουν να μείνουν στο σπίτι με ένα καλό βιβλίο, να ακούσουν χαλαρωτική μουσική καθώς γράφουν στο ημερολόγιό τους ή σχεδιάζοντας στο μπλοκ τους. Αυτό επειδή εκτιμούν τον ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό τους.

Παρόλα αυτά, έχουν κι αυτοί την επιθυμία να το ρίξουν έξω κάποιες φορές. Ναι, αρέσει και σε μας ένα μπαράκι με ωραία μουσική, ποτό και ανθρώπους τριγύρω να χορεύουν. Απλώς οι κοινωνικές εκδηλώσεις μας κουράζουν πιο εύκολα.

Ίσως να μην το πολυκαταλαβαίνουν οι εξωστρεφείς, αλλά περνάμε εξίσου καλά στο κλαμπ με παρέα όσο και στο σπίτι διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον βιβλίο.

Είναι πολύ σημαντικό – απαραίτητο θα έλεγα – να μελετάμε τον εαυτό μας. Οι εσωστρεφείς συχνά κάνουν ενδοσκόπηση, στρέφονται δηλαδή προς τα μέσα και αναλύουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Γι’ αυτό και συνήθως έχουν ανεπτυγμένη επίγνωση του ποιοι είναι και τι θέλουν. Οι απόψεις τους δεν επηρεάζονται από τους άλλους· σχηματίζουν τα δικά τους συμπεράσματα και πράττουν όπως αυτοί νομίζουν σωστά.

Σίγουρα δεν έχω σκοπό να βάλω τις προσωπικότητες των ανθρώπων σε ένα κουτί. Ο καθένας μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και μοναδικός. Γι’ αυτό και κάποιες φορές γίνονται παρεξηγήσεις μεταξύ μας, επειδή έχουμε τόσο διαφορετικές απόψεις και βιώνουμε τον κόσμο μέσα από διαφορετικό φακό.

Οπότε, καλό είναι να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων που και που. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τους καταλάβουμε όσο πιο καλά γίνεται.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι σημαίνει να εισαι Εσωστρεφής