Loading

Τι προέβλεψε o George Orwell στο βιβλίο του 1984, για την σημερινή εποχή;

svg13 Ιανουαρίου, 2021SciencebeezΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ακολουθεί απόσπασμα απο το βιβλίο του George Orwell, 1984:

«Σήμερα η επιστήμη, με τη παλιά σημασία της λέξης, έχει πάψει σχεδόν να υπάρχει στην Ωκεανία. Στη Νέα Ομιλία δεν υπάρχει λέξη για την «Επιστήμη». […] Και αυτή ακόμα η τεχνολογική πρόοδος πραγματοποιείται μόνο όταν τα προϊόντα της μπορούν να χρησιμεύσουν με κάποιο τρόπο για την περιστολή της ανθρώπινης ελευθερίας.

Στην κορυφή της πυραμίδας (της κοινωνίας της Ωκεανίας) βρίσκεται ο Μεγάλος Αδελφός. Ο Μεγάλος Αδελφός είναι αλάθητος και παντοδύναμος. Κάθε επιτυχία, κάθε επίτευγμα, κάθε νίκη, κάθε επιστημονική ανακάλυψη, κάθε γνώση, κάθε σοφία, ευτυχία, αρετή, θεωρείται ότι πηγάζει κατ’ ευθείαν από τη διοίκηση και την έμπνευση του. […] Ο Μεγάλος Αδελφός είναι η μάσκα υπό την οποία το Κόμμα επέλεξε να εμφανιστεί στον κόσμο.»

Το 1949, ο Βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ έγραψε για ένα μέλλον όπου μια παγκόσμια αυταρχική δύναμη ελέγχει τους ανθρώπους της Ωκεανίας με επιτήρηση και προπαγάνδα. Αυτό ήταν το “1984”. Απεικονίζει ένα σκοτεινό μέλλον, όπου η τεχνολογία βρίσκεται σε δημόσιους χώρους μόνο ως εργαλείο της ελίτ, για να ελέγχει την κοινωνία. Όμως, ενώ το βιβλίο είναι έργο δυστοπικής φαντασίας, μερικές από τις τεχνολογικές καινοτομίες που προέβλεψε, έχουν πραγματοποιηθεί 70 χρόνια μετά από τη δημοσίευση του βιβλίου. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά από τα πράγματα που το “1984” προέβλεψε σωστά.

Οι Μεγάλες τηλεοράσεις

https://i.insider.com/5cf0f102f2f479085a2c5ab4?width=800&format=jpeg&auto=webp

i.insider.com

1984

Οι μεγάλες τηλεοράσεις μπορούν να δουν σε όλες τις γωνιές των σπιτιών – βρίσκονται σε σπίτια και δημόσιους χώρους της Ωκεανίας, και χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση μηνυμάτων από και την παρακολούθηση αστικών δραστηριοτήτων. Οι μεγάλες τηλεοράσεις μπορούν να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους, να παρατηρήσουν πότε αλλάζουν οι εκφράσεις του προσώπου τους ή αν η καρδιά ή η αναπνοή τους είναι πιο γρήγορα.

2020

  • Το 2020, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου αναπτύσσεται με πρωτοφανή ρυθμό.
  • Στην Κίνα πάνω από 500.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων (Τουρκογενής εθνική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία) παρακολουθούνται από κάμερες αναγνώρισης προσώπου.
  • Αρκετές επιχειρήσεις της Κίνας έχουν δημιουργήσει αλγόριθμους για την κυβέρνηση για την παρακολούθηση των Ουιγούρων με τρομακτική – σοκαριστική ακρίβεια, όπως αναφέρει το γνωστό επιχειρηματικό περιοδικό του Business Insider.
  • Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τις εργασίες αυτοματοποιημένες, βολικές και αποτελεσματικές. Αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση.

Speakwrite

https://i.insider.com/5cf0f102f2f479085a2c5ab5?width=800&format=jpeg&auto=webp

i.insider.com

1984

Ο Winston Smith, ο πρωταγωνιστής του 1984, χρησιμοποιεί το Speakwrite στη δουλειά του σε τμήμα του Υπουργείου Αλήθειας, μέρος του σκοτεινού κυβερνώντος κόμματος. Είναι ένα είδος συσκευής εγγραφής που, όταν μιλάει, εμφανίζει αυτά που λέει σε κείμενο στην οθόνη.

2020

Σήμερα υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές και υπηρεσίες  που κάνουν το ίδιο. Όπως είχε προβλέψει ο Orwell, η τεχνολογία είναι χρήσιμη και σε ζήτηση. Οι χρήστες τηλεφώνων Android μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα ζωντανής μεταγραφής. Έχει σχεδιαστεί για κωφούς και μπορεί να αλλάξει 70 γλώσσες από ομιλία σε κείμενο σε πραγματικό χρόνο.

Πλωτό Φρούριο

https://i.insider.com/5cf0f103f2f479085a2c5ab6?width=800&format=jpeg&auto=webp

i.insider.com

1984

Το 1984 επικεντρώνεται σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος είναι ασταμάτητος, πόλεμοι σε μακρινές χώρες με μυστηριώδεις εχθρούς. Ο Όργουελ περιγράφει τεράστιες στρατιωτικές βάσεις που ονομάζονται «Πλωτά Φρούρια» όπου «φυλάσσουν στρατηγικά σημεία στις θαλάσσιες λωρίδες».

Οι αερομεταφορείς έχουν αυξηθεί και είναι σίγουρα κατά πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1940 και του 1950 (όταν δηλ. έγραφε ο Orwell), αλλά δεν έχουν εξελιχθεί αρκετά στο επίπεδο των προβλέψεων του Orwell. Ωστόσο, ο Όργουελ γράφει ότι το «εύθραυστο κινητό θωρηκτό έχει δώσει τη θέση του στο σχεδόν αβύθιστο Φρούριο».

2020

Η δημιουργία τεχνητών νησιών σε βασικές ωκεάνιες περιοχές ταιριάζει σίγουρα στην περιγραφή του Orwell. Για παράδειγμα το 2016, η Κίνα δημιούργησε ορισμένα τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που δεν κατάφερε να διεκδικήσει την κυριαρχία της.

Υ.Γ. Μέχρις ότου, αντίς για να στάζει το φεγγάρι επάνω στην θάλασσα, στάζουνε μαζι με το φώς του, κτήρια, τούβλα και άνθρωποι που ξεγλιστρούν μαζί με την σκιά του. Μα να θυμάστε, τον ήλιο ποτέ δεν θα αγγίξετε, γιατί είναι πλασμένος να τον φοβάστε.

Έπεται συνέχεια των προβλέψεων του Όργουελ σε επόμενο άρθρο.

Πηγές:
www.insider.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: insite.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι προέβλεψε o George Orwell στο βιβλίο του 1984, για την σημερινή εποχή;