Loading

Τι πρέπει να ξέρεις πριν ταξιδέψεις στη Λατινική Αμερική

Τι πρέπει να ξέρεις λοιπόν πριν ταξιδέψεις στη Λατινική Αμερική;

Όλα εξαρτώνται από την κάθε χώρα εκεί (αφού δεν είναι όλες ίδιες) και το μπάτζετ του καθενός, αλλά αυτό το άρθρο περιέχει κάποιες βασικές, γενικές συμβουλές, βασισμένες στην εμπειρία που είχα εγώ ταξιδεύοντας σε Μεξικό, Χιλή, Περού και Κολομβία.

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Σαν Κύπριοι είμαστε πολύ τυχεροί επειδή έχουμε ένα διαβατήριο με το οποίο μπορούμε να ταξιδέψουμε σε πολλές χώρες χωρίς να χρειαζόμαστε βίζα, ακόμα και έξω από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Αν έχεις κυπριακό διαβατήριο μπορείς να ταξιδέψεις και να μείνεις στο Μεξικό και την Κολομβία για τουρισμό για 180 μέρες και στην Χιλή και το Περού για 90 μέρες. Οι κανονισμοί είναι διαφορετικοί αν ο λόγος του ταξιδιού είναι για δουλειά ή άλλες δραστηριότητες που δεν έχουν να κάνουν με τουρισμό, οπότε καλό θα ήταν αν σκέφτεσαι να ταξιδέψεις σε αυτές τις χώρες, να ελέγξεις πρώτα τους ανάλογους κανονισμούς στις ιστοσελίδες των πρεσβειών τους. Αυτό φυσικά ισχύει και για τουρισμό στις υπόλοιπες χώρες τις Λατινικής Αμερικής, αφού δεν γνωρίζω αν χρειάζονται βίζες για να ταξιδέψεις σε αυτές.

Εμβόλια

Δεν χρειάστηκε να κάνω εμβόλια για να επισκεφτώ καμία από τις πιο πάνω χώρες, από την άποψη ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν απαιτεί συγκεκριμένους εμβολιασμούς πριν να επιτρέψει την είσοδο σε τουρίστες. Παρόλ’ αυτά, καλό θα ήταν να έχεις κάνει τους βασικούς εμβολιασμούς για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Α και Β, ο τέτανος, ο τυφοειδής πυρετός και η λύσσα (π.χ. σε περίπτωση που σε δαγκώσει κάποιο αδέσποτο ζώο), ακόμα και τον εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού εάν θα επισκεφθείς τροπικές χώρες όπως η Βραζιλία. Όπως λένε και οι Άγγλοι, better safe than sorry.

Η γενική συμβουλή μου είναι να πρώτα να ψάξεις στην ιστοσελίδα της πρεσβείας της χώρας που θέλεις να επισκεφθείς εάν είναι αναγκαίο να κάνεις κάποια εμβόλια για να σου επιτραπεί είσοδος στη χώρα και μετά να δεις τον προσωπικό σου γιατρό (που ξέρει και το ιστορικό σου), έτσι ώστε να πάρεις συμβουλές σχετικά με εμβόλια που θα ήταν καλό να κάνεις πριν το ταξίδι, ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητο. Άλλη μια γενική συμβουλή που έχω να δώσω σε ότι αφορά την υγεία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού οπουδήποτε στη Λατινική Αμερική, είναι η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού.

Διαμονή

Το που θα μείνεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου είναι προσωπική επιλογή και έχει να κάνει με το πόσα λεφτά μπορείς να διαθέσεις. Έχω την τύχη να έχω φίλους στην Λατινική Αμερική, οι οποίοι μπορούσαν να με φιλοξενήσουν για το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού μου, όμως και στις τέσσερεις χώρες που επισκέφθηκα υπήρχαν πολλά χόστελς, ξενοδοχεία κτλ. για όλα τα μπάτζετ. Η ιστοσελίδα Hostelwordμε βοήθησε να βρω καλά και φθηνά δωμάτια σε χόστελ τόσο στη Χιλή, όσο και στο Περού όταν το χρειάστηκα.

Μεταφορικά

Η Πόλη του Μεξικού και το Σαντιάγο έχουν πάρα πολύ ανεπτυγμένα συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας, που συμπεριλαμβάνουν μετρό και λεωφορεία και είναι αρκετά ασφαλή (αν και πολυσύχναστα). Η Μπογκοτά δεν έχει μετρό, έχει όμως ένα αρκετά χρήσιμο και γρήγορο σύστημα που μοιάζει με τραμ, καθώς και λεωφορεία. Επίσης, τόσο η Μπογκοτά όσο και η Πόλη του Μεξικού έχουν αρκετά καλή υποδομή για ποδήλατα. Ειδικά η Πόλη του Μεξικού έχει ένα πάρα πολύ καλό και φθηνό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας με ποδήλατα που ονομάζεται “Ecobici”. Η Λίμα δεν έχει τόσο καλές συγκοινωνίες, όμως και στις τέσσερεις χώρες υπάρχει το Uber, η γνωστή εφαρμογή στο κινητό με την οποία μπορείς να καλέσεις ιδιωτικό ταξί. Είναι αρκετά ασφαλές και οι τιμές πολύ πιο φθηνές από τα Uber της Ευρώπης. Το Uber είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να ταξιδεύεις σε αυτές τις μεγαλουπόλεις το βράδυ κατά τη γνώμη μου. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τα “επίσημα” ταξί αυτών τον πόλεων, που λειτουργούν εκτός εφαρμογών, τα οποία είναι καλύτερο να τα αποφεύγεις, ειδικά αν είσαι γυναίκα που ταξιδεύει μόνη της.

Το ταξίδι από τη μια πόλη στην άλλη ή από μία χώρα στην άλλη (ακόμα και στη Νότιο Αμερική όπου οι χώρες συνορεύουν) πρέπει να γίνει με αεροπλάνο (που θα είναι πιο ακριβό) ή λεωφορείο (που θα είναι αρκετά χρονοβόρο), αφού τουριστικά τρένα δεν υπάρχουν συνήθως. Το καλό είναι ότι αν κλείσεις αεροπορικά εισιτήρια από τη μια χώρα στην άλλη νωρίς, θα βρεις αρκετά φθηνές τιμές.

Χρήματα

Το πόσα χρήματα θα ξοδέψεις εξαρτάται από το μπάτζετ σου. Το μόνο που έχω να πω είναι πως το Μεξικό, το Περού και η Κολομβία είναι πάρα πολύ φθηνές χώρες, ειδικά σε ότι έχει να κάνει την μεταφορά, τη διαμονή και το φαγητό. Η Χιλή, ως πιο ανεπτυγμένη χώρα είναι πολύ πιο ακριβός προορισμός, αλλά όχι όσο το Παρίσι ή το Λονδίνο για παράδειγμα. Αυτό που είναι πραγματικά ακριβό είναι τα αεροπορικά εισιτήρια για να πας από την Ευρώπη στη Λατινική Αμερική, γι’ αυτό καλό θα ήταν να τα κλείσεις το συντομότερο δυνατόν.

Γλώσσα

Η γλώσσα που κυριαρχεί στη Λατινική Αμερική είναι τα ισπανικά (και τα πορτογαλικά στην Βραζιλία) και οι λατινοαμερικάνοι συνήθως δεν μιλούν τόσο καλά αγγλικά, για αυτό η γνώση ισπανικών (ή πορτογαλικών) είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Επίσης οι ντόπιοι πάντα το εκτιμούν όταν μιλάς τη γλώσσα τους και είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις μαζί τους και να καταλάβεις καλύτερα την κουλτούρα της χώρας.

Εγκληματικότητα

Τέλος, οι περισσότερες χώρες τις Λατινικής Αμερικής, όπως και αυτές που επισκέφτηκα εγώ, έχουν τεράστιο πληθυσμό και αρκετή εγκληματικότητα. Κατά συνέπεια ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική χρειάζεται προσοχή, ειδικά όταν δεν μιλάς τη γλώσσα. Παρόλ’ αυτά δεν πρόκειται για κάτι υπερβολικά επικίνδυνο, ούτε πρέπει να ανησυχείς τόσο πολύ που να επηρεαστεί αρνητικά το ταξίδι σου. Απλά έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα (όπως πρέπει σε μια πόλη εκατομμυρίων οπουδήποτε στον κόσμο) και απόλαυσέ το.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι πρέπει να ξέρεις πριν ταξιδέψεις στη Λατινική Αμερική