Loading

Τι πρέπει να αποφεύγει μία έγκυος γυναίκα;

svg10 Απριλίου, 2020HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Εγκυμοσύνη… Τόσο συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και η ζωή, αλλά τείνουμε να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης! Σκεφτείτε ότι έξι μέρες μετά την γονιμοποίηση του ωαρίου, αυτό εμφυτεύεται στην μήτρα και ξαφνικά ένα νέο ον αρχίζει να δημιουργείται μέσα στα σπλάχνα ενός άλλου οργανισμού, της μητέρας. Ένα βιολογικό θαύμα της φύσης, που μπορεί να μετατραπεί σε «εφιάλτη», εάν η εγκυμονούσα δεν είναι προσεκτική κατά την διάρκεια της κυοφορίας.

Και τι εννοώ ακριβώς με το να είστε προσεκτικές; Διατροφή, άσκηση, κατανάλωση απαγορευμένων  ουσιών, έκθεση σε ζημιογόνες συνθήκες, ψυχολογική κατάσταση, ποιότητα της καθημερινής ζωής και άλλα πολλά, είναι οι παράμετροι στους οποίους μία έγκυος γυναίκα πρέπει να επιστρατεύσει όλη της την προσοχή για να έχει μία πιο ομαλή εγκυμοσύνη και ένα υγιέστατο βρέφος.

Τώρα θα μου πείτε ότι πριν 50 χρόνια οι έγκυες δεν ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα που έχει να κάνει με διατροφή, άσκηση και όλα τα συναφή και τα βρέφη γεννιόντουσαν μια χαρά. Αλλά είστε σίγουροι γι’ αυτό;

Και αφού πλέον έχουν γνωστοποιηθεί τόσα πολλά περί εγκυμοσύνης, γιατί να μην αξιοποιηθούν με στόχο την καλύτερη κατάσταση υγείας μητέρας και παιδιού;

Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τι πρέπει να αποφεύγει μία έγκυος. 

Διατροφή

Κατ’ αρχάς πρέπει να σημειωθεί πως η φράση «τρώω για δύο» είναι απαρχαιωμένη και δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα. Η έγκυος χρειάζεται να καταναλώνει 200-300 θερμίδες περισσότερες ημερησίως και δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα του φαγητού που μετράει. Οι πολύ μεγάλες μερίδες φαγητού σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη εγκυμοσύνης, κάτι που σαφώς θα έχει αντίκτυπο στην υγεία του εμβρύου. Επίσης τα προπαρασκευασμένα και λιπαρά φαγητά, ωμά ψάρια, ωμό κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είστε σίγουροι αν είναι παστεριωμένα, πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται.

Αλκοόλ

Ένα ποτηράκι κρασί μπορεί να μην βλάψει το έμβρυο, αλλά η συχνή πρόσληψη οινοπνευματούχων ποτών θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες. Το αλκοόλ έχει την ικανότητα να διαπερνά τον πλακούντα και να φτάνει στο έμβρυο. Η ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων του εμβρύου μειώνεται, κάτι που στη συνέχεια προκαλεί αναπτυξιακές, κινητικές και νευρολογικές βλάβες στο έμβρυο και ίσως αποβολή. Γενικότερα δεν συνίσταται ένα συγκεκριμένο κατώτατο όριο πρόσληψης, όμως η καλύτερη σύσταση είναι η πλήρης αποφυγή.

serenityatsummit.com

Φάρμακα

Κάθε φάρμακο περιέχει διάφορες χημικές ουσίες, γι’ αυτό η χορήγηση φαρμάκων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να ελέγχεται αυστηρά από τον γυναικολόγο. Τα αντιβιοτικά που ανήκουν στην κατηγορία των Τετρακυκλίνων (Δοξυκυκλίνη και Μινοκυκλίνη) είναι ακατάλληλα για την κυοφορούσα, αφού μπορούν να καταστρέψουν το συκώτι της εγκύου και να επηρεάσουν την οδοντοφυία του βρέφους. Άλλα απαγορευτικά φάρμακα είναι: ισοτρετινοΐνη (για την κυστική ακμή), ναπροξένη (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες), μεθοτρεξάτη (για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας)

avivaromm.com

Έκθεση σε ακατάλληλες συνθήκες

Οι ακτίνες που εκπέμπουν οι ακτινογραφίες, ο αξονικός τομογράφος και άλλα παρόμοια, είναι επιβλαβές για το έμβρυο και την ανάπτυξη του. Η έκθεση σε τοξικές ουσίες και χημικά, όπως τα καθαριστικά, τα εντομοκτόνα και η μπογιά μπορούν επίσης να διαταράξουν την κύηση. Ακόμα ένα ΜΗ είναι η χρήση αρωματισμένων γυναικεία προϊόντων υγιεινής (σερβιέτες, αφρόλουτρα). Τα προϊόντα αυτά μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο και αυξήσουν τον κίνδυνο μυκητίασης ή ουρολοίμωξης.

seton.net.au

Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα σημαντικότερα απαγορευτικά σημεία, τα οποία πρέπει κάθε έγκυος και κάθε γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν. Και εννοείται πως υπάρχουν και άλλα πολλά αξιοσημείωτα απαγορευτικά, όπως το κάπνισμα που είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται.

Η κάθε εγκυμοσύνη έχει την μοναδικότητα της και μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της μητρότητας. Αυτός ο λόγος αρκεί για να δώσετε την απαραίτητη προσοχή που χρειάζεται μια εγκυμοσύνη!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: drugrehabsdca.com, images.medicaldaily.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι πρέπει να αποφεύγει μία έγκυος γυναίκα;