Για εμάς τους ‘καλοφαγάδες’, η ιδέα ότι κάποιος άνθρωπος νιώθει αποστροφή προς το φαγητό, γεννά πολλές απορίες και παράλληλα μας φαίνεται αδιaνόητο. Όμως αγαπημένοι μου αναγνώστες δεν πρόκειται απλά για αποστροφή προς την τροφή, αλλά για μία διατροφική διαταραχή, που κατατάσσεται στην κατηγορία των σοβαρότερων ψυχικών ασθενειών.
Η νευρική ανορεξία ή αλλιώς ψυχογενής ανορεξία χαρακτηρίζεται από σταδιακή ελάττωση της προσλαμβανόμενης τροφής (στερεά και υγρά), χωρίς κανένα οργανικό και παθολογικό αίτιο, με αποτέλεσμα την απώλεια σωματικού βάρους κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης ο λόγος που η ασθένεια αυτή ονομάστηκε “νευρική ανορεξία”, είναι επειδή προέρχεται από νευρικής φύσεως προβλήματα, δηλαδή βρίσκονται όλα στο μυαλό του ασθενούς. Οπότε αυτή η νόσος δημιουργείται αρχικά μέσα στο μυαλό του ατόμου, το οποίο επηρεάζεται από πολλούς εμφανής και μη παράγοντες και στη συνέχεια πλήττεται και το σώμα.
offsite.com.cy
Το τέρας που ακούει στο όνομα ‘ανορεξία’ μπορεί να χτυπήσει την πόρτα στον οποιοδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Τα πιο συχνά θύματα όμως ανήκουν στο γυναικείο φύλο και είναι έφηβοι και νέοι. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μάλιστα, το ποσοστό των νέων που οδηγείται στην ανορεξία έχει μεγαλώσει και αυτό είναι κάτι που έχει ταρακουνήσει την παγκόσμια κοινότητα και κινητοποίησε τους επιστήμονες στο να αναλύσουν τα αίτια της ασθένειας.
Τι είναι αυτό που οδηγεί τους νέους στον βωμό της ανορεξίας;
Σε μια εποχή, όπου τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, οι πληροφορίες ρέουν σαν χείμαρρος μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης και τα όρια χάνονται, αφού η νεολαία είναι η πιο ευάλωτη και επιρρεπής ομάδα ανθρώπων. Τα χιλιάδες εξωτερικά ερεθίσματα που δέχονται καθημερινά οι νέοι από το περιβάλλον τους, όπως οικογένεια, σχολείο, φίλοι, αλλά και από τα μίντια, είναι ο καταλύτης που φέρνει τις αντίστοιχες αντιδράσεις.
demilked.com
Φυσικά, η ακριβής αιτιολογία της νευρικής ανορεξίας για το κάθε άτομο, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς η ασθένεια αυτή επηρεάζεται από βιολογικούς, γενετικούς, ενδοπροσωπικούς, οικογενειακούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Οι νέοι, οι οποίοι νοσούν, έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και διακατέχονται από προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα, το φαγητό και τη διατροφή. Για παράδειγμα η προώθηση και έμφαση στον πολύ λεπτό σωματότυπο είτε από το οικείο περιβάλλον, είτε από δημόσιες φιγούρες, δημιουργεί ψευδαίσθηση της ύπαρξης περιττού λίπους. Ακόμη ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το ‘bullying’ που δέχονται πάρα πολλά παιδιά και έχει ως αντίκτυπο την ψυχολογική επιβάρυνση και καταπίεση του ατόμου, με επόμενο την μανιώδη ανάγκη για απώλεια βάρους.
pm1.narvii.com
Πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει την εμφάνιση ανορεξίας;
Η νευρογενής ανορεξία έχει το υψηλότερο ποσοστό πρόωρης θνησιμότητας από όλες τις άλλες ψυχιατρικές ασθένειες. Όλες οι ψυχολογικές διαταραχές, από τις οποίες ταλαιπωρούνται πολλοί νέοι (π.χ. κατάθλιψη), συνεπάγονται σωματικές επιπτώσεις, απειλητικές για την υγεία του ατόμου.
images.squarespace-cdn.com
Η μείωση του σωματικού βάρους τουλάχιστον 15% κάτω από το επιτρεπτό όριο, οι κοιλιακοί πόνοι, η δυσκολία στην κατάποση, οι διαταραχές ύπνου, η αφυδάτωση, η απώλεια τριχών κεφαλής και εφηβαίου, η υποθερμία, βραδυκαρδία, οι ζαλάδες, αδυναμία συγκέντρωσης και λιποθυμίες, είναι μερικά από τα πιο συχνά και σοβαρά σωματικά συμπτώματα. Αυτά είναι σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούνται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στον περίγυρο του ασθενή, ο οποίος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την κατάσταση του.
Οι νέοι πολλές φορές, στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν στήριξη και κατανόηση, ακολουθούν το λάθος μονοπάτι. Και η κατάληξη τους μέσα από αυτό τον δρόμο είναι τραγική και παράλληλα μία σιωπηλή κραυγή βοήθειας.
Το πιο σημαντικό στις περιπτώσεις ανορεξίας είναι η έγκαιρη διάγνωση! Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για τον/την ασθενή.
img.thedailybeast.com
Αν λοιπόν συνειδητοποιήσετε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο εμφανίζει κάποια από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε εξειδικευμένους επιστήμονες ψυχολόγους και διαιτολόγους που θα διαγνώσουν και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Μην το αφήσετε να σας νικήσει!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου:psychiatryadvisor.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment