Loading

Τι να σπουδάσω;

Μιας και πλησιάζουν οι Παγκύπριες και οι Πανελλήνιες -ας ελπίσουμε δηλαδή- τίθεται περισσότερο από ποτέ το ερώτημα που βασανίζει τους απανταχού τελειόφοιτους «Τι να σπουδάσω;».

Και νιώθω μεγαλύτερη την ανάγκη να βοηθήσω αυτόν τον απεγνωσμένο μαθητή, ειδικά φέτος που δεν βλέπει ούτε φως στο τούνελ, ούτε καν το τούνελ!

Να σημειώσω πως δεν είμαι ειδικός σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά είμαι ειδικός κρίνος, και ως γνωστόν οι κρίνοι έχουμε άποψη για όλους και για όλα. Συγκέντρωσα λοιπόν τα επαγγέλματα που κατά την άποψή μου θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τα επόμενα χρόνια και ελπίζω έτσι, να φωτίσω κι εσένα που με διαβάζεις τώρα, να κάνεις τη σωστή επιλογή. Γιατί παιδιά, εδώ που τα λέμε, ας μ    ην πάει ΚΑΙ αυτό Χ, όπως όλα τα υπόλοιπα του 2021.

Τι θα αλλάξει στο επαγγελματικό τοπίο:

Κάποια επαγγέλματα αναμένεται να εξαφανιστούν πλήρως, ενώ για άλλα θα μειωθεί η ζήτηση τους. Αυτό έχει να κάνει μάλλον με τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται κυρίως λόγω της τεχνολογίας αλλά και της πανδημίας, που επίσπευσε ας το πούμε τέτοιες ανάγκες για αλλαγή.

Βέβαια, η δική μου πρόβλεψη είναι πως κάποια επαγγέλματα του παρελθόντος θα επανέλθουν στο προσκήνιο, αλλά με διαφορετική, πιο σύγχρονη μορφή. Και η ιστορία αυτό δείχνει, ότι επαναλαμβάνεται, απλώς με διαφορετικά συμφραζόμενα.

Θεωρώ επίσης πως τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την «καινοτομία» θα έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας και γενικότερα, άτομα και εταιρείες με καινοτόμες ιδέες, θα διαπρέψουν.

Τέλος, μα καθόλου αμελητέο, αναμένεται η χειρωνακτική εργασία να εκτιμηθεί περισσότερο, οι κλίσεις και οι δεξιότητες να υπερκεράσουν τα «πτυχία». Με άλλα λόγια στην εποχή που όλοι έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά, ίσως εδραιωθεί ένας νέος τρόπος σκέψης σε ότι αφορά την επαγγελματική ανέλιξη και τα κριτήρια επιτυχίας του καθενός.

Σε ποια επαγγέλματα να εστιάσετε;

1. Σχεδιαστές 3D γραφικών/ εικονικής πραγματικότητας, γραφίστες και διαφημιστές.

Σε έναν κόσμο που θέλουμε να κάνουμε όσο ποτέ άλλο εικόνα το καθετί και σε έναν κόσμο που μπορεί μάλιστα να το προσφέρει μέσω της τεχνολογίας, αναμφίβολα οι γραφίστες και οι σχεδιαστές 3D τρισδιάστατων γραφικών ή εικονικής πραγματικότητας, είναι το επάγγελμα που εγώ θεωρώ πως πρέπει να ψάξετε περισσότερο. Αν αναλογιστούμε και ότι η δυναμική των φυσικών καταστημάτων, τείνει να μειώνεται, δεδομένου πως τα διαδικτυακά καταστήματα εν καιρώ πανδημίας απέδειξαν τα οφέλη τους, τότε μάλλον και ο κλάδος της διαδικτυακής διαφήμισης και του σχεδιασμού, θα έχει ιδιαίτερη ζήτηση, αφού όλοι θα αναζητήσουν μάλλον μια τέτοια υπηρεσία για το διαδικτυακό τους κατάστημα.

2. Ρομποτιστές / Μηχανικοί ρομποτικής:

Ήδη ο κλάδος της ρομποτικής έχει κερδίσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια, όμως αναμένεται να έχει μεγαλύτερη ζήτηση τα επόμενα, μιας και ο κόσμος κινείται ολοένα προς την αυτοματοποίηση του καθετί. Αν υποψιαστούμε πως οι σερβιτόροι για παράδειγμα θα αντικατασταθούν από ρομπότ, κάποιος πρέπει να τα σχεδιάσει και να τα επιδιορθώνει, σωστά;

Plus κάπου διάβασα για τροχονόμους/ χειριστές drone, αφού εταιρείες όπως η Google και η Amazon τεστάρουν τρόπους να παραδίδουν τα προϊόντα τους έτσι.

3. Ο τομέας του περιβάλλοντος και της καλλιέργειας τροφίμων: Bio γεωργοί και κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι και περιβαλλοντολόγοι.

Αυτό είναι μάλλον ένα από τα χειρωνακτικά επαγγέλματα που αναμένεται να αναβιώσει στο απώτερο μέλλον, μιας και θα ενταθεί η ανάγκη επιστροφής στη φύση ως αντίβαρο στην κυριαρχία των μηχανών. Ειδικά όσοι ασχοληθούν με τα βιολογικά προϊόντα, και δημιουργήσουν bio farms, ή ανακαλύψουν νέους τρόπους γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, πιο υγιείς, θεωρώ πως θα είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι! Τεχνικοί αρδεύσεων, τεχνικοί πτηνοτροφίας ή ιχθυοκαλλιέργειας, βιομελετητές, βιοτεχνολόγοι, μηχανικοί γεωργικών και κτηνοτροφικών εργαλείων, θα είναι σε πρώτη ζήτηση μάλλον. Στο ίδιο μήκος κύματος και ότι παρεμφερές επάγγελμα με το περιβάλλον θα τεθεί σε πρώτο πλάνο. Όσοι μελετούν τον τομέα της ενέργειας, πρόκειται να χρειαστούν ιδιαίτερα στην κοινωνία του μέλλοντος όπως τεχνικοί αυτοματισμών, φωτοβολταϊκών συστημάτων, σύμβουλοι ενεργειακών επενδύσεων, εξειδικευμένοι τεχνολόγοι σε συστήματα ηλιακής ή ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνικοί αιολικών συστημάτων, μελετητές της προστασίας του περιβάλλοντος, τεχνικοί αειφόρας ανάπτυξης κτλ.

4. Ειδικοί υγείας & Βιολόγοι.

Το θέμα της υγείας επανατοποθετείται λόγω και της πανδημίας που διανύουμε αλλά προβλέπω πως θα γίνει ακόμη πιο περιζήτητο στα επόμενα χρόνια λόγω του ανταγωνισμού υγείας που θα επικρατήσει αλλά και της πρόωρης γήρανσης του πληθυσμού για διάφορους λόγους, όπως η επικράτηση της τεχνολογίας. Θα χρειαστούν λοιπόν περισσότεροι χημικοί στην παραγωγή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, μοριακοί βιολόγοι, ψυχολόγοι, γενετιστές και όλα τα σχετικά. Αν επομένως θέλετε να επενδύσετε το μέλλον σας σε κάτι σίγουρο, αυτό είναι ο κλάδος της υγείας.

5. Content creators

Ο καιρός που σπούδαζες Φιλόλογος για παράδειγμα, πάει πέρασε. Τώρα θα χρησιμοποιήσεις το φιλολογικό σου δαιμόνιο ή το συγγραφικό σου ταλέντο ως content creator, ως αποκλειστικός ας το πούμε συγγραφέας μίας εταιρείας που θα αναλαμβάνει να γράφει τα διαφημιστικά της posts. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι δημιουργοί περιεχομένου, θα είναι αυτοί που θα εργοδοτούνται για να δημιουργούν πρωτότυπες ιδέες για προώθηση εταιρειών και προϊόντων. Λογικά μιας και θα υπάρχει διαδικτυακό ΧΑΟΣ, οι καλύτεροι θα διαπρέπουν.

6. Επιστήμονες και μηχανικοί τροφίμων:

Δεδομένου ότι σε μερικά χρόνια από τώρα το περιβάλλον θα βιώσει μία μεγαλύτερη κρίση, η αγνή τροφή θα είναι πιο δυσεύρετη, όπως ίσως και το πόσιμο νερό. Επομένως θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη επιστημόνων ανάλυσης τροφίμων, η ανάγκη για εξεύρεση νέων βρώσιμων προϊόντων αλλά και οι ειδικοί τροφίμων που ίσως επωμιστούν το ρόλο σχεδιασμού νέων συνδυασμών τροφών.

7. Μηχανικοί υλικών

Στο ίδιο μήκος κύματος, θα χρειαστούν μάλλον και φωτεινά μυαλά, που θα πρέπει να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν υλικά κατ’ ανάγκη, που θα έχουν τεχνολογική ή εφαρμογή και όχι μόνο. Οι μηχανικοί υλικών θα έχουν εμπλοκή σε πολλούς τομείς όπως της ενέργειας, της δόμησης, της ιατρικής, της νανοτεχνολογίας κτλ. Βασικά θα είναι οι άνθρωποι που θα πρέπει να δίνουν λύσεις με τα υλικά που θα αναπτύσσουν σε όλους τους τομείς της ζωής. Αν λάβουμε υπόψη πως η εξέλιξη της τεχνολογίας θα τριπλασιαστεί, τότε μάλλον ο πήχης ανεβαίνει και γι’ αυτό τον κλάδο!

8. Bit coins, ψηφιακό χρήμα, αναλυτές, στατιστικολόγοι.

Όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως στο μέλλον δε θα υπάρχουν χαρτονομίσματα και οικονομικές συναλλαγές όπως τις ξέρουμε. Ήδη έχουν κερδίσει έδαφος οι διαδικτυακές αγορές και τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin. Επομένως το μέλλον βρίσκεται εκεί μάλλον, αφού θα χρειαστεί ένας ολόκληρος κλάδος οικονομίας ή να μεταφερθεί ψηφιακά ή να δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Αναλυτές, οικονομολόγοι, στατιστικολόγοι, τεχνικοί, μεσίτες, έμποροι, ψηφιακοί τραπεζίτες, ψηφιακοί διαφημιστές, τηλεφωνητές. Προφανώς αυτό πρέπει να το σκεφτείτε όχι μόνο ως επάγγελμα, αλλά και ως επένδυση για το μέλλον!

9. Μηχανικοί υπολογιστών, Κομπιουτεράκηδες, Προγραμματιστές, ΙΤ και Τεχνητή νοημοσύνη.

Εντάξει, αυτός ίσως να μην χρειάζεται καν να το πω εγώ, είναι δεδομένο μάλλον ότι η τεχνολογία και οι υπολογιστές θα κατέχουν τη μερίδα του λεόντος και τα επόμενα χρόνια, άρα είναι εύλογο πως θα χρειάζονται οι χειριστές τους. Ειδικά όσοι έχουν γνώσεις εξελιγμένου προγραμματισμού και αλγορίθμων, θα είναι πολύ περιζήτητοι μιας και αναμένεται να μεταφερθεί όλο το βάρος του εμπορίου διαδικτυακά. Άρα κάθε εταιρεία θα χρειάζεται πλέον χειριστές υπολογιστών ή δημιουργούς νέων προγραμμάτων, applications, ιστοσελίδων κτλ. Ειδικά τα δύο τελευταία κρατήστε τα: ο καθένας μας θα πρέπει να φτιάξει το δικό του χώρο στον κυβερνοχώρο.

Βέβαια σημειώστε και τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης που μάλλον όχι απλώς θα αντικαταστήσει τους προγραμματιστές, αλλά ίσως τους ισοπεδώσει.

10. Χειριστές τηλεπικοινωνίας & Ειδικοί ασφαλείας διαδικτύου!

Ένας απλός τηλεφωνητής για παράδειγμα θα είναι απαραίτητος για κάθε εταιρεία, αν τα πάντα μεταφερθούν ψηφιακά ή διαδικτυακά. Η τηλεπικοινωνία ίσως αντικαταστήσει την κανονική επικοινωνία, επομένως θα χρειαστούν άτομα να την υποστηρίξουν. Μηχανικοί τηλεπικοινωνιών, τηλεφωνητές/τριες, χειριστές, έμποροι, διαφημιστές τηλεπικοινωνιών κτλ ότι άλλο παρεμφερές μπορείτε να σκεφτείτε, ψάξτε το!

Καλά το τελευταίο, είναι σχεδόν ουτοπικό, αλλά μάλλον και αρκετά αληθινό! Γιατί αν υποθέσουμε πως ο κυβερνοχώρος θα είναι η νέα μας ζωή, τότε εκεί θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, άρα μάλλον θα πρέπει να υπάρχουν άτομα που θα επωμίζονται αυτό το ρόλο και θα πληρώνονται κιόλας! Τώρα το πώς, πού και γιατί, έλεος, όλα εγώ θα σας τα πω; 🙂

Έτσι για να κλείσω, θα ήθελα να συνοψίσω πως οι κλάδοι στους οποίους πρέπει να κινηθείτε είναι:

  • τεχνολογία – τηλεπικοινωνία – ψηφιακός κόσμος – υπολογιστές – τεχνητή νοημοσύνη
  • ιατρική – τομέας υγείας
  • περιβάλλον – τροφή – ενέργεια

Και σημειώνω ξανά, δεν είμαι ειδικός! Έκανα την έρευνά μου αλλά ας πούμε επιστράτευσα και τη διαίσθησή μου μαζί. Στο χέρι σου είναι να ψάξεις ένα επάγγελμα με προοπτική και να σου ταιριάζει, μακριά όμως από στερεοτυπικές ιδέες για απόκτηση πτυχίων απλώς, που ξαναλέω, δεν νομίζω να μετρούν και πολύ στο μέλλον -ήδη το βλέπουμε, αφού όλοι έχουμε από ένα!-. Φρόντισε να βρεις την κλίση και το ταλέντο σου και να τα κάνεις δύναμή σου!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: https://lh3.googleusercontent.com/

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ

Πριν 5 χρόνια, δήλωνα επαναστάτης. Σήμερα δηλώνω απλά «θέλω την ησυχία μου» και μερικά... σούσι. Θυμώνω ακόμη με την αδικία, επιμένω ακόμη στην αλήθεια και ακόμη δεν έχω κοιλιακούς. Κάτσε λοιπόν καλά, και πού ξέρεις, ίσως το σύμπαν συνωμότησε για να βρεθείς σήμερα εδώ...

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι να σπουδάσω;