Loading

Τι κάνει η καφεΐνη στον οργανισμό μας;

Καταρχάς να σημειώσω ότι σε αυτό το άρθρο θα ήθελα κυρίως να αναφερθώ στον εαυτό μου, διότι αν ήταν να έπρεπε να ακούσει κάποιος για την καφεΐνη, αυτός είμαι εγώ. Δεν είμαι κανένας ειδικός περί του θέματος καφεΐνης κτλ ούτε κάποιος παντογνώστης. Δείτε το απλά ότι κάποιος φίλος σας εξηγεί τι κάνει η καφεΐνη στον οργανισμό. Ναι, καλά καταλάβατε. Είμαι από τους τύπους που χωρίς ένα σκέτο μαύρο, ακόμα ονειρεύομαι.

Δεν ξέρω καλέ μου φίλε και αναγνώστη εάν ταυτίζεσαι μαζί μου, πάντως εγώ θα τα πω και ας βάζεις ζάχαρη και γάλα στο καφέ σου. Ας μην αστειευόμαστε όμως. Καλός ο καφές, όμως τι πραγματικά κάνει στον οργανισμό μας; Είναι όντως το φάρμακο ενέργειας και εγρήγορσης, ή είναι ένα καλοστημένο σενάριο των εταιριών παραγωγής καφεΐνης σε όλο τον κόσμο;

Η καφεΐνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ψυχοδραστικό φάρμακο στον κόσμο!

Ένα από τα πράγματα που σπάνια αναφέρονται για την καφεΐνη είναι ότι είναι στην πραγματικότητα ένα φάρμακο. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ψυχοδραστικό φάρμακο στον κόσμο. Η καφεΐνη έχει ψυχοδραστικά αποτελέσματα και αλλάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Ωστόσο, σκεφτείτε πόσοι από εμάς μπορούν περάσουν τη μέρα χωρίς αυτήν. Και μετά σκεφτείτε κατά πόσο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος ναρκωτικού ή όχι!

Μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση!

Είναι φυσιολογικό να κουραζόμαστε και να εξαντλούμαστε κατά την διάρκεια της μέρας. Ωστόσο, υπάρχει μία ορμόνη, που παράγει ο εγκέφαλος μας από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που πάμε για ύπνο που ονομάζεται αδενοσίνη, και μας βοηθά να κοιμόμαστε την νύχτα. Η καφεΐνη παραβιάζει αυτή τη φυσική διαδικασία, αντικαθιστώντας την αδενοσίνη στον εγκέφαλο.

Ενισχύει τη διάθεσή μας!

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της κατάθλιψης. Λένε ότι καταναλώνοντας καφεΐνη μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης στο άτομο, ειδικά όταν καταναλώνεται με τη μορφή καφέ. Η έρευνα έχει ακόμη δείξει ότι η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας, τουλάχιστον για τους άνδρες. Εντάξει, ας μην πιαστείτε από αυτό για να λύσετε τα προβλήματα σας. Θα ήταν καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. 

Η καφεΐνη κολλάει στο σώμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν αυτό το απογευματινό φλιτζάνι καφέ θα σας κρατήσει τη νύχτα; Χρειάζονται περίπου 5 ή 6 ώρες για να εξαντληθεί το ήμισυ της καφεΐνης που έχετε καταναλώσει, έτσι ένα φλιτζάνι καφέ στις 5 μ.μ. θα μπορούσε να σας αφήσει ακόμα να αισθανθείτε τα μισά από τα αποτελέσματά του έως τις 11 μ.μ. Καλό είναι λοιπόν να προγραμματίζεστε ανάλογα.

Η καφεΐνη μπορεί να σας προκαλέσει καούρα!

Ενώ ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ μπορεί να φαίνεται ανακουφιστικό ρόφημα εάν είστε κρύος ή κουρασμένος, η καφεΐνη αυξάνει επίσης τα επίπεδα οξέος στο στομάχι σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καούρα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακό αν πάσχετε από έλκη.

Τέλος, τώρα που τα έχω τα πει, ελπίζω να με βάλω και μένα σε τάξη και να είμαι πιο προσεκτικός με τον καφέ που καταναλώνω κάθε μέρα. Για την ώρα, επειδή με έχω προβληματιστεί, πάω να φτιάξω μία κούπα καφέ και τα ξαναλέμε ?!!!

Πηγές:
https://www.sciencealert.com/, https://share.upmc.com/


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: onmed.bbend.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι κάνει η καφεΐνη στον οργανισμό μας;