Loading

Τι εστί Επιστήμη… ποτέ μου δεν κατάλαβα!

Σαφέστατα και δεν αποφάσισα να κάνω στροφή στην «καριέρα» μου αλλά το θέμα που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα της δοκιμασίας «Ανακάτωμα Challenge»!.

Στο άκουσμα και μόνο της κατηγορίας αυτής, τέσσερις είναι οι λέξεις που μου ήρθαν στο μυαλό…!

ΠΩΣ-ΠΟΥ-ΠΟΤΕ-ΓΙΑΤΙ!

Όλοι οι απανταχού φιλόλογοι σαν κι εμένα και όχι μόνο, σίγουρα θα καταλαβαίνετε το πώς αισθάνομαι. Τι δουλειά έχουμε εμείς με τις επιστήμες! Στο σχολείο για μένα η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Βιολογία και η Επιστήμη υπήρξαν καταναγκαστικά έργα! Άσε που στην τελική  το μυαλό μου αρνιόταν να δεχτεί και να κατανοήσει την έννοια και την χρήση των θετικών επιστημών. Σύμβολα, πράξεις, έννοιες υπήρξαν, θα το πω κυπριακά, μια «πίττα» μέσα στον εγκέφαλό μου. Στην τελική ως μαθήτρια πάντα διερωτόμουν, τι εστί Επιστήμη…? Ποτέ μου δεν κατάλαβα!

Κάνοντας ένα Google search, θα έλεγε κανείς ότι, η επιστήμη ορίζεται ως το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης. Κατά τον Πλάτωνα, Επιστήμη «έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου», δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση. Στη σύγχρονη δε εποχή, ο όρος είναι πιο περιορισμένος και δηλώνει το σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης. Διακρίνουμε συνεπώς διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς που εντάσσονται συνήθως σε τέσσερις μεγάλες ομάδες, τις θετικές επιστήμες, τις εφαρμοσμένες επιστήμες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις κοινωνικές επιστήμες. Μην περιμένετε από μένα καμία ανάλυση ή παράθεση κάποιου επιστημονικού θέματος παρακάτω.

Γράφω απλώς για να ξεκαθαρίσω πως έστω και τώρα, σε αυτή τη δοκιμασία, δεν έχω τι να γράψω για την επιστήμη. Και καταλήγουμε ξανά στα ίδια. Ότι ο καθένας στον τομέα του, ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Οι επιστήμονες για τους επιστήμονες, οι φιλολογίες για τους φιλόλογους. Και τα σχετικά με τις επιστήμες, θα είναι για μένα μια άγνωστη λέξη, την οποία δεν θα θελήσω ποτέ να εξερευνήσω.

Εν κατακλείδι, δεν ακυρώνω καμία μορφή επιστήμης. Μεγαλώνοντας αντιλήφθηκα πολλά από όσα διδασκόμουν στο σχολείο και δεν μπορούσα να τα εξηγήσω.

Όλοι οι κλάδοι είναι απαραίτητοι και μπορούν να φανούν χρήσιμοι σε απλά και καθημερινά πράγματα, όπως για παράδειγμα στη συναλλαγή μέσω χρημάτων. Το σημαντικότερο δε, ακόμη και ο έρωτας είναι αποτέλεσμα χημικής ένωσης.

Ωστόσο, ένα έχω να δηλώσω ακόμη και τώρα, στο παιδί μου δεν πρόκειται ποτέ να προσπαθήσω να εξηγήσω τι εστί επιστήμη και όλα τα συναφή. Στην τελική, ευτυχώς έχω τον άντρα μου γι’ αυτά, ενώ υπάρχουν και οι αρμόδιοι διδάκτορες!

Νομίζω τα κανα σκατά. Πάρτε με πίσω στο #beautybeez γρήγορα!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι εστί Επιστήμη… ποτέ μου δεν κατάλαβα!