Loading

Τι έμαθα στην καραντίνα

svg15 Απριλίου, 2020Bee freeΣΤΑΛΩ ΜΙΧΑΗΛ

Όλοι περνούμε δύσκολους καιρούς. Και πρωτόγνωρους θα έλεγα. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους ανησυχεί. Το lockdown μας καθήλωσε όλους στα σπίτια μας, να κοιτάζουμε τους τέσσερις τοίχους. Βγήκαμε εκτός προγράμματος, εκτός ρουτίνας.

Όμως υπάρχουν κι αυτές οι εξαιρέσεις που μέσα από την καραντίνα έμαθαν πράγματα που δεν γνώριζαν. Έμαθαν τον εαυτό τους.

Έμαθα ότι μπορώ να φάω ως και δεκαεπτά γεύματα τη μέρα. Ότι μπορώ να κοιμηθώ μέχρι και 12ωρα μετά από 10 χρόνια ξανά (χάρισμα από μωρό).

Ήταν ένα ισχυρό σοκ, όταν μπορέσαμε ξανά να φτιάξουμε  χαρούμενες αναμνήσεις, θέλοντας να θυμόμαστε την καραντίνα  ως ένα κακό εφιάλτη, που τον γελοιοποιήσαμε και τον ζήσαμε ευχάριστα.

Και όλο αυτό γιατί μας δόθηκε Χρόνος! Χρόνος για παιχνίδι με τα παιδιά, χρόνος για αστεία, για συζητήσεις, για μαγειρική, χρόνος για ζωγραφιές, για τραγούδι και γυμναστική. Αυτά που ποτέ δεν προλάβαινες προηγουμένως. Αυτός ο πολύτιμος χρόνος! Που κανείς, ποτέ δεν έχει! Που πάντα κοιτούσες τα ρολόγια για να τον προλάβεις. Μα έχανες τις στιγμές, γιατί αυτός ο καταραμένος χρόνος, εξέπνεε πριν εσύ προλάβεις να τον προλάβεις!

Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά σου θα σε χορτάσουν μετά από τόσο καιρό στην αναμονή. Κι εσύ θα κερδίσεις ατέλειωτες αγκαλιές, τρυφερά φιλιά, και ατέλειωτα σ’ αγαπώ μαμά.

Μα μέσα από όλη αυτή την απομόνωση είναι σημαντικό και η γνωριμία με τον εαυτό μας. Η πραγματική γνωριμία.

Αφού τον παραμέλησες αρκετά όλα αυτά τα χρόνια, καιρός να τον περιποιηθείς . Να του δείξεις ότι σε νοιάζεσαι. Γιατί πάντα τον είχες στο περίμενε, γιατί είχες άλλες προτεραιότητες. Να διαβάσεις το βιβλίο που ξεκίνησες ,αλλά ποτέ δεν τέλειωσες. Να δεις ωραίες ταινίες ως αργά. Ν’ αγαπήσεις τη μοναξιά σου. Να πιείς τον καφέ σου χαλαρά έξω στη βεράντα χωρίς να σκεφτείς τις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Πόσο μου έλειψε αυτή η χαλαρότητα.

Ανακαλύπτεις αντοχές και υπομονές που δεν γνώριζες. Πόσο ανούσιο ήταν το άγχος που είχες για ασήμαντα θέματα. Πόσο ήρεμη είσαι χωρίς αυτό. Τώρα πλέον ξεχωρίζεις με τι θα ασχοληθείς, για τι θα ενδιαφερθείς και κυρίως για ποιους. Γιατί τώρα ξέρεις ποιους θέλεις δίπλα σου σ ’αυτές τις δύσκολες μέρες. Ανθρώπους θετικούς και σπάνιους. Ανθρώπους μαγικούς , γιατί δεν χωράνε άλλες μέτριες καταστάσεις. Απλά, μικρά, καθημερινά. Απόλαυσέ τα, γιατί ο χρόνος αυτός θα περάσει, και πάλι εμείς οι άνθρωποι, θα προσπεράσουμε τα σημαντικά, που αυτή η καραντίνα μας έμαθε…!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: media.istockphoto.com, dukeendowment.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι έμαθα στην καραντίνα