Loading

Τι είναι το Γαελικό ποδόσφαιρο;

Αγαπημένοι μου sportybeez,

Οι πλείστοι μας πιστεύω γνωρίζουμε πώς παίζεται το ποδόσφαιρο, η καλαθόσφαιρα, η αντισφαίριση και άλλα αθλήματα. Εσείς όμως γνωρίζετε τι είναι το Γαελικό ποδόσφαιρο; Θα σας εξηγήσω τώρα αμέσως!

Από που προέρχεται το Γαελικό ποδόσφαιρο;

Το Γαελικό ποδόσφαιρο στην ιρλανδική γλώσσα ονομάζεται «Peil Ghaelach». Οι Κέλτες ήταν αυτοί που έφεραν αυτό το άθλημα στην Ιρλανδία. Το Γαελικό ποδόσφαιρο εμφανίστηκε στο 2ο μισό του 19ου αιώνα, όταν δηλαδή άρχισαν να ορίζονται οι κανόνες των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών, και προέρχεται από το μεσαιωνικό βρετανικό «football». Το 1887 ιδρύθηκε το «Gaelic Athletic Association» που έχει υπό την επίβλεψή του όλα τα ιρλανδικά λεγόμενα γαελικά αθλήματα.

wikimedia.org

Κανόνες

Το Γαελικό ποδόσφαιρο παίζεται σε γήπεδο όμοιο με αυτό του rugby με μήκος 130-145 μέτρα και πλάτος περίπου 80-90 μέτρα. Το παιχνίδι διαρκεί 60 λεπτά ή ακόμη και 70 λεπτά, και ο σκοπός είναι η κάθε ομάδα να πετύχει τους περισσότερους πόντους. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με γκολ, δηλαδή στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας που δίνει τρεις πόντους, ή με πόντους, δηλαδή στέλνοντας τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και ανάμεσα στα δύο κάθετα δοκάρια.

crokepark.ie

Οι παίκτες μεταφέρουν τη μπάλα με τα χέρια τους και η πάσα γίνεται με χτύπημα της μπάλας είτε με την παλάμη είτε με γροθιά. Ένας παίκτης που μεταφέρει τη μπάλα πρέπει κάθε τέσσερα βήματα είτε να την αφήνει στο έδαφος είτε να τη χτυπάει με το πόδι του.

Υπάρχουν παραβάσεις που τιμωρούνται με φάουλ ενώ οι πιο αυστηρές ποινές είναι αυτές που τιμωρούνται με τις παρακάτω κάρτες:

  1. Κίτρινη κάρτα: παρατήρηση;
  2. Μαύρη κάρτα: αποβολή με αντικατάσταση από συμπαίκτη; και
  3. Κόκκινη κάρτα: αποβολή χωρίς αντικατάσταση.

Η κάθε ομάδα, εκτός από τους 15 βασικούς παίκτες, έχει και 15 αναπληρωματικούς στη σύνθεσή της, αλλά έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει μόνο 5 αλλαγές.

Τουρνουά και Πρωταθλητισμός

Η πιο μεγάλη διοργάνωση είναι το «AllIreland Senior Football Championship». Διεξάγεται από τον Μάϊο έως το Σεπτέμβριο και λαμβάνουν μέρος 33 ομάδες, όπου 31 είναι από την Ιρλανδία, 1 από το Λονδίνο και 1 από τη Νέα Υόρκη.

Η διοργάνωση ξεκίνησε από το 1887 και η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους είναι η Kerry, η οποία κατέκτησε 37 πρωταθλήματα . Το τρόπαιο που απονέμεται στην πρωταθλήτρια είναι το «Sam Maguire Cup»; ο Sam Maguire υπήρξε αθλητής του Γαελικού ποδοσφαίρου και πολιτικός με το κόμμα των Ιρλανδών Ρεπουμπλικάνων.

irishtimes.com

Υπάρχει και μια άλλη διοργάνωση που ονομάζεται «National Football League» το οποίο διεξάγεται από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και είναι χωρισμένο σε 4 κατηγορίες. Εδώ συμμετέχουν 32 ομάδες (εκτός είναι η ομάδα από τη Νέα Υόρκη) όπου οι δύο πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας αγωνίζονται σε τελικό. Η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις σε αυτό το θεσμό είναι και πάλι η Kerry.

Πού διεξάγονται οι αγώνες;

Οι τελικοί και όλες οι μεγάλες αναμετρήσεις διεξάγονται στο «Croke Park» του Δουβλίνου, το οποίο είναι το 3ο μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη με χωρητικότητα περίπου 80,000 θεατών.

pembroketownhouse.ie

Στο «Croke Park» έχει συμβεί ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της ιρλανδικής ιστορίας, που έμεινε με το όνομα Ματωμένη ΚυριακήBloody Sunday»). Στις 21 Νοεμβρίου του 1920, κατά τη διάρκεια του Ιρλανδικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, η βασιλική αστυνομία μαζί με δυνάμεις του βρετανικού στρατού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των ομάδων του Δουβλίνου και του «Tipperary» και σκότωσαν 13 οπαδούς καθώς και τον ποδοσφαιριστή του Tipperary, Michael Hogan, που προς τιμήν του μία κερκίδα του «Croke Park» φέρει το όνομά του.

Αγαπημένοι μου sportybeez, ελπίζω να μάθατε κάποια πράγματα σήμερα για το άγνωστο προς εμάς αυτό άθλημα!!!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: irishmirror.ie

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι είναι το Γαελικό ποδόσφαιρο;