Loading

Τι είναι το ASMR;

svg1 Φεβρουαρίου, 2021HealthybeezΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΠΙΠΠΑ

Το ακρωνύμιο ASMR προέρχεται από τις λέξεις Autonomus Sensory Meridian Response και είναι μια διαδικασία κατά την οποία προκαλείται μια αίσθηση ρίγους στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στην σπονδυλική στήλη. Ο εγκέφαλος αντιδρά σε κάποια ‘triggers’ δηλαδή, σε κάποια ερεθίσματα-ήχους που προκαλούν όξυνση των αισθήσεων με αποτέλεσμα ένα αίσθημα χαλάρωσης, ακόμη και ύπνου. Τα “triggers” είναι ουσιαστικά ερεθίσματα που προέρχονται από διάφορους ήχους

Το ASMR ξεκίνησε από κάποια αγγλόφωνα κανάλια στο YouTube, όπου οι άνθρωποι με την βοήθεια ενός μικροφώνου ψιθύριζαν, άγγιζαν διάφορα αντικείμενα για να παραχθεί κάποιος ήχος (tapping, tingles) και γενικά προσπαθούσαν να παράγουν χαλαρωτικούς ήχους. Αυτό έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα, όπου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανεβάζουν βίντεο asmr με εκατομμύρια προβολές. Το ASMR έχει γίνει γνωστό και στην Ελλάδα με αρκετούς Έλληνες ακόλουθους.

https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2018/02/NINTCHDBPICT000628214857.jpg

thesun.co.uk

Ποιος ο σκοπός;

 Σκοπός του ASMR είναι η χαλάρωση, η απομάκρυνση αρνητικών σκέψεων, η αντιμετώπιση του στρες, του άγχους. Το κυριότερο όμως είναι ότι βοηθά τους ανθρώπους να ‘αδειάσουν’ τον εγκέφαλό τους και να βρεθούν πιο εύκολα σε κατάσταση ύπνου. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χαλαρώνουν και κοιμούνται με την βοήθεια των ASMR βίντεο. Φυσικά υπάρχει και η άλλη μερίδα ανθρώπων που το βρίσκουν γελοίο, περίεργο, δεν χαλαρώνουν καθόλου, είτε επειδή δεν έχουν ανακαλύψει το είδους του ASMR που προτιμούν, είτε επειδή απλώς δεν τους αρέσει και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Τα είδη ASMR

Μίας και ανέφερα τα είδη των ASMR, εκεί έξω, στον κόσμο του YouTube, υπάρχουν εκατομμύρια βίντεο ASMR με διαφορετικά είδη όπως: κινήσεις χεριών κοντά στην κάμερα στο πρόσωπο του θεατή, συγκεκριμένους χαλαρωτικούς τύπους μουσικής, ακούγοντας ένα άτομο να χτυπάει ή να εκπνέει σε ένα μικρόφωνο, ήχοι φύσης, υγρά στοιχεία (π.χ. ήχοι βροχής, θάλασσα), ήχοι που προκαλούνται από την τριβή του δέρματος ή αντικειμένων (π.χ ρούχων, χαρτί, πλαστικό), ήχοι στόματος κοντά στο μικρόφωνο κατά την διάρκεια της ομιλίας ή του φαγητού, βίντεο μαγειρικής που ακούγονται μόνο οι ήχοι από τα αντικείμενα ή το φαγητό που βράζει. Το πιο γνωστό είναι το role-play, δηλαδή όταν κάποιος υποδύεται έναν ρόλο π.χ. γιατρού, κομμωτή, κλπ. για να παράγει ίδιους ήχους χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα εργαλεία όπως ψαλίδι, πιστολάκι μαλλιών κλπ ανάλογα τον ρόλο, όπως ας πούμε στο κομμωτήριο, όπου χαλαρώνουν πολλοί άνθρωποι. Επίσης, αρκετοί asmrtists έχουν ασχοληθεί με θέματα όπως, καθοδηγούμενη χαλάρωση, καθοδηγούμενος ύπνος και διαλογισμός.

https://cdn.thewirecutter.com/wp-content/uploads/2018/05/yetiASMR-2x1-8822-630x420.jpg

cdn.thewirecutter.com

Προσωπική εμπειρία με το ASMR

Προσωπικά λατρεύω το ASMR, παρακολουθώ τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, έχω δει άπειρα βίντεο, τόσο ξένα, όσο και ελληνικά. Αυτό που με έκανε να ανακαλύψω το ASMR, είναι οι χρόνιες αϋπνίες που έχω. Φυσικά και δεν αναζήτησα ASMR, καθώς δεν το γνώριζα σαν όρο, αλλά πληκτρολόγησα ‘whispers’ ψίθυροι δηλαδή, καθώς είχα καταλάβει ότι μου αρέσουν οι χαλαρωτικές φωνές ή όταν άκουγα κάποιον να διαβάζει. Με αυτόν τον τρόπο μπήκε το ASMR στην ζωή μου. Βασικό λοιπόν, είναι να βρει ο καθένας μόνος του πώς του αρέσει να χαλαρώνει, τι ήχους προτιμά να ακούει για να ανακαλύψει τον κόσμο του ASMR.

Λίστα με τα αγαπημένα μου ελληνικά ASMR κανάλια στο Youtube :

Etalicious ASMR

Angel Narsheen

Sunny Greece ASMR

SophiaChristina ASMR

SaltedCaramel ASMR

ChooseVicky


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: images.theconversation.com, media.timeout.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι είναι το ASMR;