Loading

Τι είναι το Amber Alert και πώς σχετίζεται με την απαγωγή ενός παιδιού;

 Ήταν 13 Ιανουαρίου του 1996 όταν η 9χρονη Άμπερ έκανε ποδήλατο με τον 5χρονο αδελφό της Ricky, στη γειτονιά της στο Arlington του Texas, κοντά σε ένα εγκαταλελειμμένο μπακάλικο όπου συνήθιζαν να παίζουν. Κάποια στιγμή ένα φορτηγάκι σταμάτησε, ο οδηγός πετάχτηκε έξω, άρπαξε την Άμπερ και κανείς δεν την ξαναείδε ζωντανή από εκείνη τη μέρα.

Ο μοναδικός μάρτυρας ήταν ένας 78χρονος που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του εκείνη την στιγμή και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία. Ανέφερε ότι το φορτηγάκι ήταν ένα σκούρο (πιθανώς μαύρο) και ο απαγωγέας λευκός ή λατίνος. Η αστυνομία έφτασε μετά από λίγα λεπτά και μια εξονυχιστική έρευνα ξεκίνησε!

images.app.goo.gl

Το προφίλ του απαγωγέα που δημιούργησε η αστυνομία ήταν ελλιπές, με ελάχιστα στοιχεία που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε αυτόν. Αυτά ήταν όσα ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας και μερικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν,  όπως το ότι ο απαγωγέας ήταν εξοικειωμένος  με την περιοχή και πως η απαγωγή της Άμπερ δεν ήταν προσχεδιασμένη, ήταν δηλαδή ένα ευκαιριακό έγκλημα.

Τέσσερις μέρες μετά την αρπαγή, ένας άντρας που έπαιρνε βόλτα τον σκύλο του εντόπισε το πτώμα ενός παιδιού σε ένα χαντάκι και ειδοποίησε την αστυνομία. Η Άμπερ είχε βρεθεί, μα ήταν αργά…

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ήταν ζωντανή για δύο μέρες, τις οποίες είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και έπειτα δολοφονηθεί. Επιβεβαιώνεται τελικά και η υπόθεση ότι ο απαγωγέας ήταν κάποιος που γνώριζε πολύ καλά την περιοχή αφού είχε κάποιο ασφαλές μέρος στο οποίο κράτησε το κορίτσι όπου δεν θα γινόταν αντιληπτός. Ακόμα το σημείο όπου είχε αφήσει το πτώμα του αδικοχαμένου κοριτσιού οδηγούσε στο ίδιο συμπέρασμα.

Ο δολοφόνος της Άμπερ δεν βρέθηκε ποτέ. Τιμωρείται άραγε για κάποιο άλλο έγκλημά του ή εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για το επόμενο θύμα του;

Τι είναι το Amber Alert

images.app.goo.gl

Ο σάλος που ακολούθησε ήταν πρωτοφανής. Η απαγωγή της Amber προκάλεσε δυσαρέσκεια αλλά και προβληματισμό σε όλη την πολιτεία καθώς δεν είχαν υιοθετηθεί ακόμη αυστηροί νόμοι για την προστασία των παιδιών. Είχε επίσης φανερώσει τις ελλείψεις και τις αδυναμίες στον τρόπο που ακολουθούσαν οι αρχές για τον εντοπισμό απαχθέντων παιδιών. Έπειτα από τεράστιες πιέσεις που δεχόταν το νομοθετικό σώμα από την πολιτεία αλλά και από τους γονείς του κοριτσιού, ήρθε η στιγμή για μεγάλες αλλαγές. Ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον υπογράφει τελικά τη νέα και αυστηρότερη νομοθεσία κατά των παιδικών εγκλημάτων.

Η περίφημη ιδέα για το γνωστό σε όλους Amber Alert ήρθε όταν ένας ακροατής του ραδιοφώνου του Dallas εξέφρασε την εξής απορία: Γιατί να μην παρέχει η αστυνομία της απαραίτητες και επιτρεπτές πληροφορίες στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να διαχέεται η πληροφορία στο ευρύ κοινό και να είναι όλοι ενήμεροι και σε θέση να βοηθήσουν στον εντοπισμό ενός παιδιού; Η ιδέα αυτή βρήκε μεγάλη απήχηση, αρχικά τοπικά και έπειτα σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να έχουν σωθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον τετρακόσια παιδιά σε όλο τον κόσμο! Παρόλο που το  AMBER είναι το ακρώνυμο για το America’s Missing Broadcast  Emergency Response όλοι γνωρίζουν πως ονομάστηκε έτσι εις μνήμην της Amber!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: images.app.goo.gl

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι είναι το Amber Alert και πώς σχετίζεται με την απαγωγή ενός παιδιού;