Loading

Σκέφτηκες ποτέ τι είναι τα ζώδια και τι πραγματικά συμβαίνει με αυτά;

Αν άνοιξες αυτό το άρθρο για να δεις αν θα σου  απαντήσει το διδυμάκι στο μήνυμα ή αν το 2021 θα είναι η χρονιά σου, μάλλον έχει γίνει κάποιο λάθος…

Όπως πολύ καλά ξέρεις, αστρολογία ονομάζεται το σύνολο των πεποιθήσεων και συστημάτων τα οποία ισχυρίζονται πως η φαινόμενη θέση διάφορων ουράνιων σωμάτων επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων. Από την άλλη, η φυσική επιστήμη που μελετά τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων (αστέρων, πλανητών, δορυφόρων και τα συναφή) ονομάζεται αστρονομία.

Τα ζώδια είναι οι αστερισμοί πάνω στην ουράνια σφαίρα που διασταυρώνονται με την ετήσια τροχιά του Ήλιου, την εκλειπτική.

Κι επειδή σίγουρα σου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες, είμαι εγώ εδώ να σου μάθω τα βασικά.

Φαντάσου μια τεράστια σφαίρα με ακτίνα πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η Γη. Φαντάσου τώρα ότι ο ουρανός που βλέπεις το βράδυ είναι το εσωτερικό αυτής της σφαίρας. Όλα τα αστέρια, οι πλανήτες, η Σελήνη και ο Ήλιος είναι αποτυπωμένα πάνω στην επιφάνεια της σφαίρας, σαν να παρακολουθείς μια προβολή σε πλανητάριο. Αυτή είναι η ουράνια σφαίρα.

 Η τροχιά τώρα του Ήλιου, σε διάστημα ενός χρόνου, όπως αποτυπώνεται πάνω στην ουράνια σφαίρα, ονομάζεται εκλειπτική.

cdn.britannica.com

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έχει κατατάξει όλα τα αστέρια που μπορούμε να δούμε (είτε με γυμνό μάτι, είτε με άλλα μέσα) σε 88 αστερισμούς, φτιάχνοντας έτσι έναν χάρτη της ουράνιας σφαίρας. Ακόμη και ένας αστέρας που μπορεί να ανακαλυφθεί σήμερα θα ομαδοποιηθεί στον κοντινότερο αστερισμό του, έτσι οι 88 αστερισμοί καλύπτουν κάθε γωνιά του ουρανού.

Τα ζώδια είναι οι αστερισμοί πάνω στην ουράνια σφαίρα, μέσα από τους οποίους περνάει η εκλειπτική. Όταν ο Ήλιος φαίνεται να περνάει μέσα από έναν ζωδιακό αστερισμό, οι άνθρωποι λένε πως είναι o μήνας του συγκεκριμένου ζωδίου.

https://1.bp.blogspot.com/-IYWg5ebFBBs/WNAsY_rsQ2I/AAAAAAAACOY/KkuDryIbB7sSiV_Qu1nFjt9xbKet4TSwgCPcB/s1600/peristrofi_ouranias_sfairas.gif

bp.blogspot.com

Φτάνουμε όμως στην κρίσιμη ερώτηση:

Επηρεάζουν τα ζώδια την καθημερινότητά μας; Κατά πόσο ισχύουν όλα αυτά που βλέπουμε στα περιοδικά και στις διάφορες εκπομπές; Η κίνηση των πλανητών παίζει πραγματικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας;

Με μία μικρή αναζήτηση, βλέπουμε ότι ακόμα και τα πιο δημοφιλή αστρολογικά websites, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο αντλούν τα «δεδομένα» τους και όσες αναφορές υπάρχουν στο θέμα είναι φοβερά ασαφείς και επιτηδευμένα γενικόλογες.

Βέβαια θα μου πείτε, εντάξει που είναι το κακό; Η αστρολογία μπορεί να μην στέκει, άλλωστε ο περισσότερος κόσμος το κοιτάει για την πλάκα, σωστά;

Κι όμως, χιλιάδες ευρώ ξοδεύονται κάθε χρόνο στην αστρολογία. Φτάνει να δεις μερικούς από τους πιο διάσημους αστρολόγους και θα το καταλάβεις εύκολα.

Επιπλέον, η αστρολογία δεν είναι σε καμία περίπτωση επιστήμη (όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο), καθώς δεν ακολουθεί τις επιστημονικές μεθόδους και διαδικασίες.  Όσο περισσότερο ανεχόμαστε ψευδοεπιστημονικές μελέτες, όσο διαδίδουμε φήμες και μη έγκυρες ειδήσεις, τόσο δυσκολότερο είναι να σκεφτόμαστε καθαρά.

Για τον λόγο αυτό, ψαχτείτε λίγο περισσότερο για το τι υπήρχε (ή έστω τι είναι) πριν το Big Bang κι αφήστε το γιατί οι παρθένοι είναι ψυχαναγκαστικοί.

Άλλωστε, η ομορφιά του Σύμπαντος είναι ήδη φοβερά εντυπωσιακή, χωρίς να χρειάζεται να επινοήσουμε διάφορα πράγματα γι’ αυτό!

Πηγή:
https://www.kathimerinifysiki.gr/ (εξαιρετικό σάιτ για όλα τα ζητήματα φυσικής!)


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: ethnos.gr


svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Σκέφτηκες ποτέ τι είναι τα ζώδια και τι πραγματικά συμβαίνει με αυτά;