Πόσες φορές έχεις πνίξει τον πόνο σου χλαπακιάζοντας ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα πιτόγυρα; Πόσες φορές μετά από ένα χωρισμό λιώνεις στο καναπέ σου με μεγάλες σακούλες πατατάκια ή οικογενειακό παγωτό; Αρκετές μάλλον.
Καλωσόρισες λοιπόν στην συναισθηματική υπερφαγία!
Η ηδονή που αισθανόμαστε καταναλώνοντας τα αγαπημένα φαγώσιμα είναι κάτι μαγικό. Ειδικά για εμάς τους Κύπριους, που ζούμε για να τρώμε. Εάν δεν νιώσουμε ότι θα σκάσουμε, τότε ανοίγουμε λίγο το παντελόνι και συνεχίζουμε να τρώμε ακατάπαυστα. Φυσικά αυτό συμβαίνει κυρίως στα οργανωμένα φαγοπότια. Όμως έχεις ποτέ φανταστεί ότι αυτό μπορεί να είναι μία καθημερινή συνήθεια για κάποιον; Και μάλιστα εθισμός! Εθισμός, όπως για παράδειγμα το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον τζόγο.
bodyinbalance.gr
Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό που προκύπτει, όταν υπάρχουν δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες, ο θυμός, το άγχος, η μοναξιά, η λύπη και η πλήξη. Δεν πρέπει να συγχέεται με την ψυχογενή βουλιμία, αφού στην δεύτερη τα άτομα προσπαθούν να απαλλαγούν από τις περιττές θερμίδες συνήθως μέσω εμετού.
Απώτερος σκοπός των ατόμων είναι η παροχή στιγμιαίας ευφορίας και η αποφυγή του εσωτερικού πόνου. Όπως κάθε άλλος εθισμός παρουσιάζει αντίστοιχα χαρακτηριστικά και κύκλους. Συνήθως παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει μετά από ένα τραυματικό συμβάν ή απώλεια αγαπημένου προσώπου.
Τι συμβαίνει σε ένα υπερφαγικό επεισόδιο;
Το άτομο βρίσκεται σε μία έντονη συναισθηματική κατάσταση και κατακλύζεται από διάφορα δυσάρεστα συναισθήματα. Μπορεί να βρίσκεται στην δουλειά ή σπίτι ή οπουδήποτε αλλού. Η συναισθηματική δυσφορία πυροδοτείται από συνθήκες πίεσης, από εξωτερικούς παράγoντες (π.χ. το αφεντικό κάνει παράπονα για τη δουλειά σου) ή από την επαναφορά άσχημων συναισθημάτων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τραυματικές εμπειρίες (πρόσφατη απώλεια, διαζύγιο). Άρα το άτομο σε πρώτη φάση βιώνει ένα συναισθηματικό και επώδυνο flashback. Ακολούθως απομονώνεται και καταφεύγει στο φαγητό για να νιώσει την ανακούφιση που τόσο πολύ χρειάζεται. Οι τροφές που καταναλώνονται σε τέτοια επεισόδια είναι υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και σε υδατάνθρακες και έχουν ελάχιστη θρεπτική αξία.
media.com
Αφού λοιπόν το άτομο τρώει κυριολεκτικά μέχρι να μην μπορεί να αναπνεύσει, επιτυγχάνει αυτό που ήθελε, την «αλλαγή διάθεσης», παρότι νιώθει σωματική δυσφορία. Η αλλαγή διάθεσης εννοείται πως είναι παροδική, καθώς τα επώδυνα συναισθήματα επανέρχονται ακόμη δριμύτερα. Σε αυτή την φάση το άτομο πλημμυρίζεται από ακραία ενοχή, ντροπή και αποστροφή για το ότι πάλι έχασε τον έλεγχο και θα πάρει ακόμη περισσότερο βάρος. Έτσι σκέφτεται πως δεν πάει άλλο, πρέπει να αλλάξει και ακολουθούν οι κατευναστικές και αποζημιωτικές υποσχέσεις του τύπου «από Δευτέρα δίαιτα» , «το απόγευμα θα ξεσκιστώ στη γυμναστική». Κάπου εδώ τελειώνει ο φαύλος κύκλος της συναισθηματικής υπερφαγίας και σύντομα με το κατάλληλο έναυσμα θα ξεκινήσει ένας καινούριος.
myhealthbuddy.co
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να βιώσει την συναισθηματική υπερφαγία είναι πάρα πολλοί και μπορούν να αναγνωριστούν με σχετική ευκολία. Ο καθένας μας έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο. Όταν όμως τα επεισόδια συναισθηματικής υπερφαγίας εμφανίζονται χρόνια, αυτό δείχνει πως το πρόβλημα έχει ψυχική ρίζα. Πίσω από τους ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή με άλλα χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν ψυχική διαταραχή, κρύβονται συνήθως παιδικά τραύματα. Η συναισθηματική παραμέληση του παιδιού, η κριτική από τους γονείς, η έλλειψη αγάπης, δημιουργούν συναισθηματικό κενό και συμβάλλουν στην ανάγκη αναζήτησης υποκατάστατων της «συναισθηματικής τροφής».
obesitydoctor.in
Πολλά άτομα δε ζητάνε βοήθεια, λόγω άγνοιας της σοβαρότητας του προβλήματος ή ντροπής και αρνητισμού για την ψυχοθεραπευτική διαδικασία ή ακόμη λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η αποφυγή όμως δεν οδηγεί πουθενά και όλοι το ξέρουμε. Οι συμβουλές που προσφέρουν οι διαιτολόγοι, ψυχολόγοι και γιατροί είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη σωστή καθοδήγηση του πάσχοντα.
Η καταπίεση των συναισθημάτων και συναισθηματικών αναγκών είναι η αρχή κάθε προβλήματος. Είναι αυτό που μας κάνει επιρρεπείς στους εθισμούς γενικότερα. Όταν πιέζεις και περιορίζεις τον εαυτό σου, να ξέρεις πως το σώμα και η ψυχή σου θα βγάλουν προς τα έξω αυτά που νιώθεις με άλλο τρόπο!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: healthmag.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment