Loading

Τι είναι η Διαταραχή Πίκα;

svg31 Ιανουαρίου, 2022HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Η Διαταραχή Πίκα ή αλλιώς αλλοτριοφαγία φέρει το όνομα της από την λατινική εκδοχή του πουλιού κίσσα (pica-pica), το οποίο χαρακτηρίζεται για τις παράξενες ορέξεις του. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μια διατροφική πάθηση κατά την οποία το άτομο διακατέχεται από την επιθυμία κατανάλωσης περίεργων και μη βρώσιμων αντικειμένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρίας, αναφέρεται ως η καταναγκαστική, ακατάσχετη επιθυμία ενός ατόμου να καταναλώνει μη φυσιολογικά βρώσιμες ουσίες, οι οποίες δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία και διαρκεί για διάστημα περισσότερο του ενός μήνα.

Παγκοσμίως, το 28% των ασθενών περιλαμβάνει εγκυμονούσες γυναίκες , καθώς επίσης τα μικρά παιδιά αντιπροσωπεύουν το 25-33% των περιπτώσεων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι τα νήπια κάτω των 2 ετών δεν μπορούν να διαγνωσθούν με «πίκα». Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι η απόπειρα κατανάλωσης ειδών που δεν είναι φαγητό αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Ακριβή αίτια για την συγκεκριμένη διαταραχή δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη αλλά, διαπιστωθήκαν μερικοί παράγοντες που έχουν συνδεθεί με αυτό:

1.Μπορεί να εμφανιστεί σε παραμελημένα παιδιά από το γονικό τους περιβάλλον, με σκοπό να αναπληρώσουν το κενό που νιώθουν συναισθηματικά.

2. Λόγω άγχους που συνοδεύει πολλές ψυχικές διαταραχές ως μέσο ανακούφισης από το στρες.

3.Λόγω σιδηροπενικής αναιμίας (σοβαρή έλλειψη σιδήρου) και σοβαρός υποσιτισμός που το σώμα σε αυτές τις διατροφικά αντίξοες καταστάσεις αναζητά επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

4.Μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως αυτισμός και νοητική υστέρηση. Συμπεριλαμβάνονται επίσης, η σχιζοφρένεια και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

 • Η επιλογή των μη βρώσιμων ουσιών, δεν αποτελεί μέρος της πολιτισμικής ή κοινωνικής κουλτούρας του ατόμου. Αναλυτικότερα, σε ορισμένους πολιτισμούς προωθείται η κατανάλωση αργίλου ως μέρος μιας ιατρικής πρακτικής, ή σε ασιατικές χώρες η κατανάλωση εντόμων είναι κάτι φυσιολογικό, σε αντίθεση με τις μεσογειακές περιοχές.
 • Η επίμονη κατανάλωση, για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, ουσιών/αντικειμένων που δεν αποτελούν τροφή και δεν παρέχουν καμία θρεπτική αξία.
 • Η κατανάλωση αυτών των ουσιών να μην συνάδει με την ηλικιακή ανάπτυξη του παιδιού. Παιδιά κάτω των δύο ετών, προκειμένου να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους, είναι φυσιολογικό να καταναλώσουν ή να βάλουν στο στόμα τους μη βρώσιμα αντικείμενα.

Ποιες είναι οι πιο κοινές ουσίες που καταναλώνονται:

 • Χώμα
 • Χρώματα
 • Έντομα
 • Χαρτί
 • Τρίχες
 • Σαπούνι
 • Κιμωλία
 • στάχτη των τσιγάρων
 • πάγος

thenationalpilot.ng, blogspot.com

Ποια είναι η θεραπεία;

Πρώτο βήμα είναι η εξέταση από τον γιατρό για να καταλάβει ποια αιτία προκάλεσε αυτήν την κατάσταση έτσι ώστε να προχωρήσει σε στοχευμένες  διαδικασίες. Ουσιαστικά, ανάλογα με την αιτία, το άτομο μπορεί να χρειαστεί ψυχολογική ή διατροφική παρακολούθηση, κάποια φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό των παραπάνω. Αν η διαταραχή προκύπτει λόγο κάποιας έλλειψης διατροφικών ουσιών ή πάθησης, τότε η υπόθεση εναπόκειται στον ιατρό. Αν όμως απορριφθεί κάθε ιατρικό κομμάτι , τότε η διερεύνηση εναπόκειται στον ειδικό ψυχολόγο/ψυχίατρο. Τέλος, αξίζει αναφερθεί ότι πριν από τα πιο πάνω βήματα χρειάζεται μια προληπτική εξέταση για τυχόν ζημίες στον οργανισμό λόγο των κακών διατροφικών συνηθειών.

Συνοπτικά, η διαταραχή Πίκα είναι μια επικίνδυνη πάθηση , η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης λόγω των σοβαρών συνεπειών της.  Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή ή παρατηρηθεί θα πρέπει να ληφθεί στα σοβαρά υπόψη και να μην αγνοηθεί!! 

Πηγές: mednutrition.gr, healthline.com, ebmd.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: talcmag.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  Τι είναι η Διαταραχή Πίκα;