Loading

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζω ως pescetarian στα ταξίδια μου!

«Περίμενε περίμενε να ψάξω το μενού πρώτα, περίμενε και θα μείνω νηστική πάλι» κάπως έτσι ξεκινάει πάντα η συζήτηση για το τι θα φάμε στις διακοπές για εμάς τους pescetarian/vegan/χορτοφάγους που ταξιδεύουμε μαζί με κρεατοφάγους. Αν και πλέον είναι καλύτερα τα πράγματα στα εστιατόρια και πάλι, δύσκολα θα βρεις χορτοφαγικές ή pescetarian επιλογές παντού! Και ως εκ τούτοι, εμείς αναγκαζόμαστε να μένουμε νηστικοί…

Για να σας εξηγήσω και λίγο τι είναι αυτό το pescetarian:

Οι pescetarian είναι κατά βάση χορτοφάγοι που απαρνούνται εντελώς απ’ τη διατροφή τους το κρέας αλλά συμπεριλαμβάνουν το ψάρι και τα θαλασσινά.

Για δείτε λοιπόν ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζω κάθε φορά, όταν πάω ταξίδι στα θέματα της διατροφής μου:

1. Εντοπισμός κατάλληλου μέρους:

Πόσο δύσκολο είναι κάθε φορά να ψάχνω για ένα μέρος που διαθέτει και χορτοφαγική κουζίνα, γιατί δυστυχώς δεν διαθέτουν όλα τουλάχιστον ένα-δύο χορτοφαγικά πιάτα. Το μέρος που θα κάτσουμε να φάμε πρέπει να το ελέγξουμε καλά αν πληροί όλες τις προϋποθέσεις μου. Δύσκολο λειτούργημα κάθε φορά η εύρεση εστιατορίου, γιατί κουράζει πρώτα εμένα αλλά και όλους τους άλλους με τους οποίους ταξιδεύω κάθε φορά.

2. Ελλιπής ποικιλία:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Βάζω στο tripadvisor το φίλτρο vegan/vegetarian ή ψαρικά και μου βγάζει τα υποψήφια εστιατόρια. Καθόμαστε να παραγγείλουμε, βλέπουμε το μενού και στην επικεφαλίδα vegetarian, δίνονται μόνο 2 άντε το πολύ 3 επιλογές! Είναι ή δεν είναι παραπλάνηση αυτό; Τι να κάνω τις 2-3 επιλογές;

Δεν έχουμε όλοι οι χορτοφάγοι/vegan/pescetarian τις ίδιες προτιμήσεις όπως ούτε όλοι οι κρεατοφάγοι έχουν τις ίδιες προτιμήσεις μεταξύ τους. Το πρόβλημα εδώ εν τέλει είναι το ότι δεν έχουμε επιλογές και αναγκαζόμαστε να τρώμε ό,τι να ναι απλά για να επιβιώσουμε! Γιατί 2-3 πιάτα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις επιλογές των χορτοφάγων/vegan/pescetarian.

3. Κατάλληλη παρέα:

Φανατικοί κρεατοφάγοι, δεν θυσιάζουν με τίποτα την άνεση τους στο φαγητό για κάτι διαφορετικό, έξω από τα συνηθισμένα τους. Δεν αντικαθιστούν το κρέας εύκολα και ούτε θέλουν, γιατί έτσι μεγάλωσαν. Έχουμε πάντα μια διαμάχη στο που να πάμε για φαγητό. Εγώ προτείνω πάντα  κάτι πιο διαφορετικό, κάτι καινούριο που δεν το έχουμε ξαναδοκιμάσει αλλά δεν. Θα ήθελα για παράδειγμα σε κάθε νέα πόλη που να πήγαινα να εξερευνήσω την χορτοφαγική κουζίνα, να επισκεπτόμουν εστιατόρια καθαρά χορτοφαγικά αλλά που τέτοια τύχη με τους συνταξιδιώτες που έμπλεξα; (πλάκα κάνω δεν είναι και τόσο κακοί, μόνο στο φαγητό δεν τα βρίσκουμε)! Και κυρίως, ποτέ ποτέ ποτέ δεν μπορούμε να μοιραστούμε κάτι, ή να αλληλοδοκιμάσουμε! Απλά γιατί οι κρεατοφάγοι δεν ενδιαφέρονται για τα ψάρια-χόρτα μας, ενώ κι εμείς καθόλου για τις πιατέλες τους γεμάτες κρέας!

4. Το υψηλό κόστος:

Το κόστος τώρα είναι κάπως σχετικό, εξαρτάται από την χώρα που είμαστε, το βιοτικό επίπεδο της ζωής  και το μαγαζί που θα πάμε. Αλλά ως συνήθως είναι κάπως τσιμπημένες οι τιμές στις pescetarian/vegie/vegan επιλογές! Γιατί αν είσαι χορτοφάγος θες δε θες, μόνο αυτές τις επιλογές έχεις και αυτές θα παραγγείλεις. Εξού και το ότι οι εστιάτορες, τις ανεβάζουν, σαν ένα είδος εξαναγκασμού, αφού δεν έχεις άλλη επιλογή. Τι θα μείνεις νηστικός; Ιδιαίτερα στα εστιατόρια που προσφέρουν φαγητά με υποκατάστατα του κρέατος, εκεί κι αν είναι υψηλές οι τιμούλες!

Το συμπέρασμα μου ως pescetarian είναι ότι αντιμετωπίζεις κάποιες δυσκολίες με τις οποίες πρέπει και να πορευτείς. Δεν πρέπει όμως γι’ αυτές τις δυσκολίες να παρατήσεις τις αρχές σου, γιατί το να είσαι χορτοφαγος/vegan/pescetarian είναι ένας τρόπος ζωής και όχι μια μόδα που περνά. Κάτι που έχω καταλάβει είναι πως εξαρτάται και από την χώρα που βρίσκεσαι για το πόσα χορτοφαγικά πιάτα θα βρεις, σε ένα οποιοδήποτε εστιατόριο.

Η εμπειρία μου λέει ότι όσο πιο ανεπτυγμένη είναι η χώρα τόσο πιο vegan- vegetarian friendly είναι.

Για παράδειγμα στην Ολλανδία υπάρχουν παντού, σε κάθε εστιατόριο και καφέ χορτοφαγικές επιλογές, γιατί στην Ολλανδία έχουν πολλούς χορτοφάγους, σε αντίθεση με την Βουλγαρία όπου η κουζίνα τους μοιάζει ένα περίπου με τη δική μας -δηλαδή επί το πλείστον κρεατικές επιλογές-.

Όπως και να έχει αυτή η ιδιαιτερότητα στις προτιμήσεις των φαγητών μου είναι μια επιλογή συνειδητή, που κανένα ταξίδι δεν μπορεί να μου την αλλάξει! Το πολύ πολύ, καμιά φορά να μείνουμε και νηστικοί, δεν έγινε και κάτι!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι δυσκολίες αντιμετωπίζω ως pescetarian στα ταξίδια μου!