Οι εικόνες που παίρνουμε από τα τηλεσκόπια είναι πραγματικά μαγευτικές. Είναι όμως η πραγματικότητα; Αν βρισκόμασταν στο διαστημόπλοιο και κοιτούσαμε έξω από το παράθυρο τι θα βλέπαμε;
Πολύ πιθανό είναι να απαντούσαμε «μαύρο, με λίγα αστέρια άσπρα να λαμπυρίζουν»… Στην πραγματικότητα όμως αυτή είναι η εικόνα του νυχτερινού ουρανού από τη Γη!
Ας κοιτάξουμε τις 2 παρακάτω φωτογραφίες:
Παρακάτω απεικονίζονται οι «Πυλώνες της Δημιουργίας»
nasa.gov
& «Το νεφέλωμα της ταραντούλας»
nasa.gov
Θα μπορούσαμε λοιπόν, να παρατηρήσουμε ποτέ κάτι τέτοιο;
Η απάντηση είναι μάλλον όχι.
Η αλήθεια όμως, βρίσκεται κάπου στη μέση. Δε θα βλέπαμε ποτέ τους Πυλώνες της Δημιουργίας όπως απεικονίζονται στη δημοφιλή εικόνα και υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό. Αρχικά, για να δούμε ολόκληρη την εικόνα έτσι όπως είναι στη φωτογραφία θα έπρεπε να είμαστε μακριά από τους Πυλώνες. Πολύ μακριά. Τόσο μακριά όσο τέσσερα έτη φωτός ή αλλιώς περίπου 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα!
Έστω όμως ότι έχουμε βιονικά μάτια και μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμα και τα ελάχιστα φωτόνια που έρχονται από τόσο μακριά. Ακόμα κι έτσι η εικόνα που θα βλέπαμε δε θα ήταν αυτή της φωτογραφίας.
Οι φωτογραφίες που προέρχονται από το τηλεσκόπιο Hubble είναι πολύ πιο περίπλοκες από τις φωτογραφίες μιας κοινής φωτογραφικής μηχανής. Οι κάμερες του Hubble καταγράφουν το φως από το σύμπαν με ειδικούς ηλεκτρονικούς ανιχνευτές και φίλτρα, τα οποία παράγουν εικόνες όχι σε χρώματα αλλά σε άσπρο και μαύρο. Τα χρώματα στις φωτογραφίες του Hubble δεν ανταποκρίνονται πάντα στο τι θα βλέπαμε αν με κάποιο τρόπο επισκεπτόμασταν το απεικονισμένο μέρος της φωτογραφίας. Τα χρώματα χρησιμοποιούνται ως εργαλείο, είτε για να υπογραμμίσουν κάποιες λεπτομέρειες ενός αντικειμένου, είτε για να κάνουν ορατά πράγματα τα οποία το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει.
Η παρακάτω εικόνα απεικονίζει καλύτερα τα πραγματικά χρώματα στο ορατό και ίσως θα ήταν αυτό που θα βλέπαμε αν βρισκόμασταν «κοντά» στους Πυλώνες και τα μάτια μας ήταν ισχυρά σαν τις κάμερες του Hubble.
blogspot.com
Η αστροφωτογραφία, είναι τόσο επιστήμη όσο και τέχνη. Μπορεί να μην μπορούσαμε ποτέ να δούμε εικόνες σαν κι αυτές που παίρνουμε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα χρώματα των εικόνων αυτών δεν υπάρχουν ή ότι το σύμπαν είναι λιγότερο όμορφο απ’ αυτό που απεικονίζουν. Η επεξεργασία των εικόνων στον υπολογιστή μας βοηθάει στο να αναδείξουμε τα ήδη υπάρχοντα χρώματα ή να απεικονίσουμε ορισμένα αντικείμενα από μία διαφορετική οπτική γωνία. Η φύση μας έχει φτιάξει να βλέπουμε μόνο ένα πολύ μικρό εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το οποίο είναι και απαραίτητο για την επιβίωσή μας.
Αφήνοντας το καλύτερο για το τέλος, δύο επιστήμονες εν έτη 2002 προσπάθησαν να καταλάβουν τι χρώμα έχει πραγματικά το Σύμπαν, καταλήγοντας στο παρακάτω:
nasa.gov
Δηλαδή, αν κάποιος μπορούσε να συμπιέσει το Σύμπαν σε ένα κουτί, η λάμψη που θα εξέπεμπε συνολικά θα ήταν το παραπάνω χρώμα.
Σαν να μην έφτανε αυτή η (ξενέρωτη αν με ρωτάτε) «ανακάλυψη», το ονόμασαν Κοσμικό Λάτε (cosmic latte).
Ναι, του καπουτσίνο με το πολύ γάλα!
Μέχρι το επόμενο κοσμικό ρόφημα, stay safe & study physics.
Πηγές:
news.gr Kathimerinifysiki.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου:
What do you think?
Show comments / Leave a comment