Loading

Τι αποκαλούμε ποιοτική μουσική;

Τι είναι αυτό που ορίζει το τι είναι η ποιοτική μουσική; Ποια τραγούδια είναι ποιοτικά και ποια όχι. Είναι το είδος; Είναι η τεχνική; Είναι η αρμονία; Είναι οι στίχοι; Είναι ο ερμηνευτής;

Η απορία αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου  4 χρόνια στη διαδρομή για την επιστροφή στο σπίτι, με οδηγό την ξαδέρφη μου και συνοδηγό μια φίλη της, καθώς αλλάζαμε σταθμούς στο ράδιο του αυτοκινήτου επειδή οι προτιμήσεις μας ήταν διαφορετικές.

oponeo.co.uk

Ένα κομμάτι κλασικής μουσικής μπορεί να είναι εξίσου ποιοτικό με ένα κομμάτι ποπ ή ροκ μουσικής. Αυτό που καθορίζει εάν ένα τραγούδι είναι ποιοτικό, κατά τη δίκη μου άποψη, είναι να έχει καλό άκουσμα στα αυτιά μου. Δεν είμαι μουσικός ούτε τραγουδοποιός. Αλλά γνωρίζω ότι για να δημιουργηθεί ένα τραγούδι πρέπει η μίξη/η σύνδεση διάφορων μουσικών νότων από διάφορα μουσικά όργανα να έχει καλαίσθητο άκουσμα, ούτως ώστε να σου αρέσει όταν το ακούς και να μην ακούγεται σαν θόρυβος στα αυτιά σου.

bostonherald.com, met-lab.org, weraveyou.com, guitarspace.org

Σε συνδυασμό με τους στίχους ενός τραγουδιού που ενίοτε πρέπει να βγάζουν νόημα, να κάνουν ρήμα και ομοιοκαταληξία. Και φυσικά ο ρυθμός, που αυτός θα ταιριάξει τους στίχους με την μουσική για να υπάρξει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

masterclass.com, malcomowenfloodmusic.com

Και μετά από όλα αυτά τα σχετικά, έρχεται και το μαγικό συστατικό. Το συναίσθημα. Αυτό που μέσα από τον συνδυασμό μουσικής, στίχων και ρυθμού θα σε κάνει να νιώσεις κάτι. Είτε αυτό το κάτι είναι χαρά, αγάπη, λύπη, ελευθερία κ.ο.κ. Το συναίσθημα μπορεί να σου το προκαλέσει η μουσική από μόνη της, αλλά και η φωνή του ερμηνευτή. Που φυσικά δεν θα είναι φάλτσα. 😊  Συνδυάζοντας το συναίσθημα και την τεχνική στην φωνή, είτε θα σε «αιχμαλωτίσει» στο τραγούδι είτε θα σου είναι αδιάφορο. Αυτό κάποτε εξαρτάται και από τον ακροατή.

Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα μέσα από όλο  αυτό που θα προκαλέσει δυσφορία στα αυτιά μου και δεν θα βγάζει ούτε νόημα, τότε αυτό θεωρώ ότι δεν μπορεί να

danielmusic.com, idomoo.com

Όσο αφορά το κατά πόσο ένα τραγούδι έχει κάνει επιτυχία ή όχι, δεν θεωρώ ότι αυτό συνδέεται με την ποιότητα του. Δηλαδή, ένα τραγούδι μπορεί να είναι ποιοτικό, αλλά οι συνθήκες να μην το ευνόησαν αρκετά ώστε να κάνει επιτυχία. Σε αυτό έχει σημαντικό ρόλο τόσο η εποχή, οι τάσεις, η δημοσιότητα, καθώς και η προώθηση που δίνεται σε ένα τραγούδι. Για τον λόγο αυτό αρκετές φορές πιάσαμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται γιατί ένα τραγούδι που μας αρέσει τόσο πολύ δεν είναι και τόσο δημοφιλές.

bbc.com

Ας μην ξεχνάμε ότι κανένας δεν είναι ίδιος με κανένα. Και αυτό μπορεί κάλλιστα να ισχύει και όσο αφορά τα μουσικά γούστα και τις μουσικές προτιμήσεις. Το τι αρέσει στον καθένα δεν είναι πάντα το ίδιο. Μπορεί να είναι διαφορετικό και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Είτε αυτό έχει να κάνει με το είδος της μουσικής, τη γλώσσα, τους καλλιτέχνες κλπ.

voanews.com, quotesfrenzy.com, medium.com, thebrag.com

Φανταστείτε να υπήρχε μόνο ένα είδος μουσικής στον πλανήτη ή μόνο ένα τραγούδι και μόνο αυτό να γνωρίζαμε για όλη μας τη ζωή. Τι βαρετός που θα ήταν ο κόσμος μας! Μόνο στη σκέψη αυτή τρομάζω. Τρομάζω στην ιδέα του να μην υπάρχουν καν στη μνήμη μου όλα αυτά τα τραγούδια που μου αρέσουν και μου με κάνουν να νιώθω τόσα πολλά. Να πετάω από τη χαρά μου, να χορεύω σαν τρελή, να κλαίω σαν μωρό, να με κάνουν να ονειροπολώ, να με παίρνουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο, να μου φέρνουν αναμνήσεις, να με κάνουν να ηρεμώ. Τρομάζω επίσης στη ιδέα να μην ακούσω ποτέ κάτι καινούργιο. Ακόμη, φανταστείτε πώς θα έμοιαζαν οι ταινίες, οι σειρές και το ραδιόφωνο χωρίς όλη αυτή την γκάμα τραγουδιών.

wordpress.com

Ωστόσο, το τι είναι ποιοτικό ίσως να μην μπορεί να κριθεί με ουδέτερο τρόπο, αντικειμενικά. Για τον καθένα το «ποιοτικό» τραγούδι είναι διαφορετικό. Κάτι το οποίο πιστεύω μπορεί να εξηγηθεί ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Θα έλεγε κανείς, «δηλαδή το τι αρέσει στον καθένα θεωρείται ότι είναι και ποιοτικό». «Δηλαδή όποια μουσική κι αν είναι αυτή, όποιο τραγούδι κι αν είναι, είναι ποιοτικό;».

Λοιπόν, ναι. Γιατί τι είναι αυτό που ξεχωρίζει ένα ποπ τραγούδι από ένα λαϊκό τραγούδι; Ένα χορευτικό τραγούδι από μία μπαλάντα ή από ένα ζεϊμπέκικο; Για εμένα η απάντηση σε αυτό  είναι το είδος, οι στίχοι, το συναίσθημα, ο σκοπός του τραγουδιού. Όχι η ποιότητα τους. Γιατί την ποιότητα την έχουν. Είμαι σίγουρη ότι για όλα τα είδη τραγουδιών και μουσικής καταβάλλεται σκληρή δουλειά και προσπάθεια για την υλοποίηση τους.

Στην τελική έχει να κάνει με το τι αρέσει στον καθένα, με το τι του αρέσει να ακούει. Άρα, η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο υποκειμενικά.

innovativehomecare.com

Τι θα κάναμε εμείς χωρίς αυτά τα τραγούδια; Τι θα ήμασταν εμείς χωρίς αυτή τη μουσική; Όταν η ίδια η καρδιά μας χτυπάει με ρυθμό και ήχο; Είναι η αρχή και το τέλος. Είναι η κινητήρια δύναμη και η πηγή όλων των συναισθημάτων. Είναι η απόδειξη των στιγμών, των αναμνήσεων. Είναι το θησαυροφυλάκιο που θα ζει στην αιωνιότητα, γιατί τα τραγούδια θα υπάρχουν όταν δεν θα υπάρχουμε. Θα ακουστούν από γενιές και γενιές και θα μείνουν για πάντα αθάνατα μαζί με την ιστορία που έχουν στο παρασκήνιο τους.

Είναι η κινητήρια δύναμη της έκφρασης – που τόσο λείπει και υστερεί στον σημερινό κόσμο. Είναι το όπλο κάθε χορευτή και το δώρο κάθε ακροατή. Η μουσική και τα τραγούδια έχουν ωθήσει την αλλαγή για ενα καλύτερο κόσμο και την αλλαγή από κάποιες πολιτικές καταστάσεις.

Δεν μπορείς να αρνηθείς ότι η μουσική είναι μέρος της ζωής σου και εσύ μέρος της μουσικής.

Ακούστε, λοιπόν, όση μουσική θέλετε και όποια μουσική θέλετε! 😉


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευεση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: theconversation.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι αποκαλούμε ποιοτική μουσική;