Loading

Τι αναμένουμε από τους επιστήμονες τα επόμενα χρόνια;

svg9 Ιανουαρίου, 2021SciencebeezΧΛΟΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Η επιστήμη προοδεύει και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και σίγουρα αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Οι έρευνες που διεξάγονται αδιάκοπα από τους επιστήμονες, συχνά οδηγούν σε νέες ανακαλύψεις, πολλές από τις οποίες μας αφήνουν άναυδους. Εξάλλου, πολλά από όσα αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, δεν μπορούσαμε καν να τα φανταστούμε μερικά χρόνια πριν. Τι είναι, όμως, αυτό που προσδοκούμε να ανακαλύψουν οι επιστήμονες στο άμεσο μέλλον;

Θεραπεία του καρκίνου:

Ο καρκίνος είναι -ίσως- η ασθένεια που έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα όσο καμία άλλη. Συνεπώς, το ενδεχόμενο ανακάλυψης μίας αποτελεσματικής θεραπείας, που να απαλλάσσει οποιονδήποτε ασθενή από τη συγκεκριμένη νόσο, σίγουρα προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο.

Πολλές από τις έρευνες που διεξάγονται από τους επιστήμονες φαίνεται ότι «πλησιάζουν» αρκετά στην ανακάλυψη μίας ριζικής θεραπείας. Συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι η πλειοψηφία των καρκινικών κυττάρων εξοντώνεται μέσω της δράσης ενός κυττάρου του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συγκεκριμένα ευρήματα κάνουν πολλούς επιστήμονες να πιστεύουν ότι η ανακάλυψη μίας οριστικής θεραπείας για τον καρκίνο ίσως να βασίζεται σε αυτό τον μηχανισμό.

Επιπρόσθετα, η χρήση της νανοτεχνολογίας φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στην αποτελεσματική καταπολέμηση, αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, η καταστροφή καρκινικών κυττάρων μέσω της χρήσης νανοσωματιδίων φαίνεται να αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο, η οποία παράλληλα είναι λιγότερο επώδυνη για τον ασθενή, σε σχέση τις συμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου (π.χ. ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση). Η χρήση νανοσωματιδίων φαίνεται επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση όγκων, ενόσω η νόσος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι η χρήση της νανοτεχνολογίας ίσως να αποτελεί και το «κλειδί» που θα οδηγήσει στην ανακάλυψη της οριστικής θεραπείας του καρκίνου.

https://onmed.bbend.net/media/com_news/story/2018/02/01/363659/main/karkinos-leuxaimia.jpg

onmed.bbend.net

Υπερηχητικά τρένα:

Λόγω της δημιουργίας υπερηχητικών τρένων, η οποία αναμένουμε να γίνει σύντομα, η μεταφορά επιβατών από μία πόλη της Ευρώπης σε άλλη θα είναι εφικτή σε μερικά μόνο λεπτά. Αντίθετα, αν η ίδια μεταφορά γινόταν μέσω ενός συμβατικού τρένου, το ταξίδι θα διαρκούσε αρκετές ώρες. Η κατασκευή τέτοιων τρένων τα οποία αναμένεται να ταξιδεύουν με τεράστιες ταχύτητες εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, σίγουρα θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα, για την αναβάθμιση του τομέα των μεταφορών.

https://media.caranddriver.gr/filesystem/images/20190314/engine/newego_LARGE_t_77761_301296_type13028.jpg

media.caranddriver.gr

Θεραπεία του AIDS:

Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι ικανά να ελαττώνουν κατά πολύ τα επίπεδα του ιού HIV στο αίμα, σε σημείο που ο ιός να μην μπορεί καν να ανιχνευθεί. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο που να μπορεί να απαλλάσσει εξολοκλήρου έναν ασθενή από τον ιό HIV (τον ιό που προκαλεί το AIDS). Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανακάλυψη ενός τέτοιου φαρμάκου έγκειται στο γεγονός ότι ο ιός έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται με μεγάλη ευκολία. Παρόλα αυτά, οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα να καταστεί εφικτή από τους επιστήμονες η δημιουργία ενός αντισώματος το οποίο να μπορεί να «εξολοθρεύει» με επιτυχία τον ιό HIV, παρά τη μεγάλη μεταλλαξιμότητά του. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική, τόσο για τη θεραπεία, όσο και για τη δυνατότητα δημιουργίας εμβολίου κατά του AIDS.

https://akm-img-a-in.tosshub.com/indiatoday/images/story/201812/hiv_0.jpeg?l570LWTVTtQcVcs2cNMDPgukpr6Ko0Dl

akm-img-a-in.tosshub.com

Γονιδιακή θεραπεία:

Ο ρόλος των γονιδίων μας (τμημάτων του DNA) είναι εμφανέστατος και καθοριστικός για την υγεία του οργανισμού μας. Η γονιδιακή θεραπεία αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη μέθοδο, η οποία είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ποικίλων κληρονομικών, αλλά και άλλου τύπου ασθενειών. Κατά τη μέθοδο αυτή, τα «προβληματικά» γονίδια -αυτά δηλαδή που συσχετίζονται με την εμφάνιση συγκεκριμένης ασθένειας- τροποποιούνται ή αντικαθιστώνται από φυσιολογικά γονίδια. Παρόλο που οι εφαρμογές της γονιδιακής θεραπείας βρίσκονται την παρούσα στιγμή σε πολύ αρχικά στάδια, όλα δείχνουν ότι μελλοντικά αναμένεται να αποτελέσει μία επαναστατική μέθοδο, για την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων.

Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετές ενδείξεις που μας επιτρέπουν να προβλέπουμε τι είναι αυτό που περιμένουμε από τους επιστήμονες, για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι τα πράγματα στην επιστήμη είναι πολύ μεταβαλλόμενα και οι νέες έρευνες μπορούν να ανατρέψουν πολλά από όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλές καινούργιες ανακαλύψεις αναμένεται να μας εκπλήξουν!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: thumbs-prod.si-cdn.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι αναμένουμε από τους επιστήμονες τα επόμενα χρόνια;