Loading

Τι άφησε στην Ιατρική το 2020;

svg12 Ιανουαρίου, 2021SciencebeezΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Το τελευταίο έτος μπορεί να στιγμάτισε τον κόσμο της Ιατρικής, καθώς διανύσαμε μια τραγική περίοδο πανδημίας. Αυτό, όμως, δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην συνέχιση ερευνών και νέων ανακαλύψεων ιατρικών μεθόδων και φαρμάκων για την προώθηση της μακροβιότητας και εξομάλυνση της καθημερινότητας εκατομμυρίων ασθενών ανά τον κόσμο.

canva.com

1. Αστραπιαία ινσουλίνη

Στη χώρα μας, κάπου στο 15% του πληθυσμού νοσεί από Διαβήτη τύπου 1 ή 2, με αποτέλεσμα να χορηγούνται καθημερινά μεγάλες δόσεις ινσουλίνης. Μερικές φορές, δυστυχώς, υπάρχουν και τα επεισόδια υπεργλυκαιμίας που απαιτούν την άμεση δράση της ινσουλίνης. Το νέο «Στυλό ινσουλίνης» από την «Λιουμιέβ» περιέχει την αγγειοδιασταλτική ουσία Τρεπροστινίλη, η οποία με την αύξηση της διαμέτρου των αγγείων επιταχύνει την απορρόφηση της ινσουλίνης από το σώμα. Έτσι η δράση της παρουσιάζεται μόλις στα πρώτα 13 λεπτά, αντί στα 30 που θα έπαιρνε μια κανονική δόση ινσουλίνης, κάνοντας την καθημερινότητα ενός ατόμου με διαβήτη ευκολότερη και πιο χαλαρή.

acc.org

2. Φορητός Απινιδωτής

Ίσως ένα από τα καλύτερα εφευρήματα του κόσμου της ιατρικής είναι ο απινιδωτής. Κι αυτό οφείλεται στο ότι χιλιάδες άτομα έχουν σωθεί από βέβαιο θάνατο, χρησιμοποιώντας το μηχάνημα αυτό. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχει απινιδωτής για να χρησιμοποιηθεί από τον πρώτο βοηθό, απλά γιατί είτε είναι ακριβός, είτε είναι πολύ μεγάλος.  Έτσι, μια εταιρεία στις Η.Π.Α. έχει εφεύρει έναν μικρό, εύχρηστο και φορητό απινιδωτή που έχει σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες με ένα απινιδωτή νοσοκομείου. Μικρό, αλλά σωτήριο…

popsci.com

3. Έμπλαστρα Ημικρανίας

Για τους φίλους με ημικρανίες θα ήταν ίσως ένα από τα πιο ωραία δώρα. Το «Άμπρελβι» (Ubrelvy) είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων ημικρανίας, τα οποία υπόσχονται ανακούφιση χωρίς τα δυσάρεστα μειονεκτήματα. Τα φάρμακα αυτά, επιδιώκουν να ελέγξουν τη δραστηριότητα ενός μορίου που ρυθμίζει τον πόνο που ονομάζεται πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο έκκρισης καλσιτονίνης (CGRP), τα επίπεδα του οποίου αυξάνονται κατά τη διάρκεια κατάστασης άγχους ή αγωνίας. Το Ubrelvy λειτουργεί, εμποδίζοντας την ικανότητα του CGRP να δεσμεύεται στον αντίστοιχο υποδοχέα του στο σώμα, σταματώντας αποτελεσματικά μια ημικρανία στα ίχνη της. Με απλά λόγια, τέλος στην ημικρανία χωρίς παρενέργειες.

canva.com

4. Οστεοπόρωση υπό έλεγχο

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση στην οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σπασίματος. Με την οστεοπόρωση, η απώλεια οστού συμβαίνει σιωπηλά και προοδευτικά – συχνά χωρίς συμπτώματα μέχρι το πρώτο κάταγμα. Παρέχοντας περισσότερη δύναμη για την ενίσχυση των οστών, η πρόσφατη έγκριση για ένα νέο φάρμακο διπλής δράσης (Ρομοσοζουμάβη) δίνει στους ασθενείς με οστεοπόρωση περισσότερο έλεγχο στην πρόληψη επιπρόσθετων καταγμάτων.

canva.com

5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία τέλος!

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για την δρεπανοκυτταρική αναιμία, η οποία παρουσιάζεται όλο και συχνότερα στην κοινωνία. Με την νέα μέθοδο CRISPR-Cas9 για γενετική τροποποίηση, ανατρέπεται η γενετική διαμόρφωση του γονιδίου για έκφραση της αναιμίας και ο ασθενής παύει να πάσχει από δρεπανοκυτταρική αναιμία. Πολύ κουλ έτσι;

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις εφευρέσεις που έχουν ήδη διευκολύνει την ζωή των συνανθρώπων μας με αυτά τα νοσήματα. Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι πρέπει να υπάρξει σταθερή και ελεγχόμενη άνοδος σε αυτές τις ιατρικές εφευρέσεις, έτσι ώστε να ωφελούμε, αλλά μην «τραυματίζουμε» τον ασθενή. Αργά και σταθερά βήματα.

Πηγές:
www.mdlinx.com
www.popsci.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: canva.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τι άφησε στην Ιατρική το 2020;