Loading

Θύμισέ μου, γιατί καπνίζεις; – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Αγαπητέ/ή καπνιστή/ρια,

Σίγουρα θα σου το έχουν πει πως δεν κάνει καλό, στο σχολείο, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο συζητήσατε για τις επιπτώσεις του καπνίσματος (είτε είναι ηλεκτρονικό τσιγάρο είτε κανονικό είτε ναργιλές). Και η ερώτησή μου είναι: Αφού βρε αγόρι/κορίτσι μου τα γνωρίζεις αυτά, τότε γιατί συνεχίζεις να εισπνέεις αυτό τον αργό θάνατο; Γιατί;

Αν από μαγκιά το κάνεις, τότε μάθε πως έχεις δυστυχώς πλανηθεί οικτρά, γιατί μάγκας είναι αυτός που προσέχει την υγεία του. Ναι, δεν είναι και πολύ εύκολο στις μέρες μας με τόσους πειρασμούς  αλλά το να δικαιολογείσαι συνεχώς και να κρατάς μια παθητική στάση προς το κομμάτι της αλλαγής σου, θα συνεχίσει να σε σκοτώνει αργά.

Συνάνθρωπέ μου, άνοιξε τα μάτια σου και πάρε με τα χέρια τα δικά σου τη ζωή σου. Ναι, αυτό που λέγεται τσιγάρο μπορείς να το κόψεις και να θυμάσαι πως όπου υπάρχει συνήθεια υπάρχει και ξε-συνήθεια.

Άρα σου μένει να κάνεις την μέριμνα της υγείας σου τρόπο ζωής! Η υγεία μας είναι το υπέρτατο αγαθό μας!

Έτσι λοιπόν σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σου υπενθυμίσει (για όσους ήδη γνωρίζετε και τα ξεχάσατε) ή και να σας μάθει κάτι που δεν ξέρατε. Να λοιπόν μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό:

1.Καρκίνος, καρκίνος, καρκίνος…. και δεν είναι μόνο ένας καθώς μέσα σ’ αυτόν συγκαταλέγονται τα εξής όργανα: πνεύμονες, στόμα, οισοφάγος, πάγκρεας, ουροδόχος κύστη κλπ.

2. Χρόνιες πνευμονοπάθειες και ιδιαίτερα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αυτό προκαλείται λόγω της πίσσας  που προσκολάται στους πνεύμονες και η οποία έχει βλαπτικές ουσίες που καταστρέφουν τα αναπνευστικά όργανα σου.

3. Οστεοπώρωση για τις γυναίκες καπνίστριες κυρίως.

4. Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης. Ε λοιπόν, αν θες να κάνεις οικογένεια στη ζωή σου, τότε σκέψου τριπλά και τετραπλά αν θα βάλεις το επόμενο τσιγάρο στο στόμα σου ή αν θα ρουφήξεις ακόμα μια καπνιά, από αυτό που κρατάς. Οι άνδρες καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα σεξουλική ανικανότητα και αδύναμο σπέρμα, ενώ οι γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν και έχουν συχνότερες αποβολές.

5. Επηρεάζεις τους γύρω σου με τον καπνό που εκπνέεις, καθώς οι παθητικοί καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών. Επομένως για να σκέψου τη φράση που κάποτε λες: «Μα εγώ προσέχω τους φίλους μου και τις φίλες μου, νοιάζομαι γι’ αυτούς».  Άφησε τα λόγια και κάντα πράξεις!

6. Ελλείψεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Αυτά δουλεύουν συνεργητικά στο σώμα, άρα αν μια βιταμίνη ή μέταλλο ή ιχνοστοιχείο λείπει, τότε όλα επηρεάζονται και σταδιακά δημιουργούνται διάφορα προβλήματα υγείας. (Θα χαρώ πολύ να σας τα εξηγήσω με περισσότερη λεπτομέρεια σε ένα επόμενο άρθρο).

7. ΘΑΝΑΤΟΣ- αργά και σταθερά αν το συνεχίσεις εκεί θα καταλήξεις. Και δυστυχώς χάνουμε και νέα παιδιά!

sciencetraining.gr

Σε παρακαλώ, μην είσαι ένας/μια από αυτούς. Ζήσε τη ζωή σου ταπεινά, με υπομονή και να μεριμνάς για την υγεία σου και μην ξεχνάς να βρίσκεις τη χαρά και την αγάπη μέσα στο καθετί ακόμα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια της ζωής σου. Κι αν υπάρχει κάτι βαθύτερο μέσα σου, το οποίο σε έχει κάνει να είσαι επιρρεπής σ’ αυτό που λέγεται κάπνισμα, απλά ζήτα από κάπου βοήθεια. Αν ψάξεις καλά, θα βρεις αυτό που ψάχνεις!

Λυπάμαι που αυτό το άρθρο τελειώνει εδώ, γιατί έχω κι άλλα να σου πω αγαπητέ συνάνθρωπε μου για αυτό το θέμα. Είναι πολλά αυτά που θελω να σου γράψω με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσω έστω και λίγο! Με αγάπη μια μελισσούλα που δεν βλέπεις συχνά στη ζωή σου!

i1.wp.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: y-o.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Θύμισέ μου, γιατί καπνίζεις; – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ