Το φαινόμενο της νεκροφιλίας ή της σεξουαλικής έλξης προς νεκρούς ή ετοιμοθάνατους οργανισμούς, έχει παρατηρηθεί σε ποικιλία διαφορετικών οργανισμών του ζωικού βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των μυγών.
Η νεκροφιλία στις μύγες έχει παρατηρηθεί σε μεγάλο φάσμα ειδών, όπως την καθημερινή μας φρουτόμυγα (Drosophila melanogaster), η οικιακή μύγα (Musca domestica) και η φρυνοτρόφα μύγα (γνωστή σε σενα ως πιτόμουγια, Lucilia bufonivora). Η νεκρόφιλη συμπεριφορά ενδεχομένως παρατηρείται όταν το αρσενικό δεν μπορεί να βρει ένα ζωντανό θηλυκό για να ζευγαρώσει. (Ξέρω κάτι τύπους που εννά φτάναν τόσο μακριά)
Οι πιθανές εξηγήσεις για τη νεκρόφιλη συμπεριφορά στις μύγες είναι δυστυχώς, πολλές. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η αρσενική μύγα προσπαθεί απλώς να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχούς ζευγαρώματος, καθώς το νεκρό ή ετοιμοθάνατο θηλυκό μπορεί να είναι ήδη σε μια δεκτική κατάσταση. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η αρσενική μύγα μπορεί να προσπαθεί να μειώσει τον ανταγωνισμό από άλλα αρσενικά ζευγαρώνοντας με ένα θηλυκό που είναι ήδη νεκρό ή πεθαίνει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νεκρόφιλη συμπεριφορά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των αρσενικών, καθώς τα αρσενικά μπορεί να τσακώνονται για το νεκρό ή το θηλυκό που πεθαίνει.(Πόσο πιο σκοτεινό να γίνει τούντο άρθρο; Πονώ που το γράφω!)
Σας παρουσιάζω τον Entomophthora muscae (εντομοφθορέας μοσχοειδών) ένα εντομοπαθογόνο μύκητα που προσβάλλει την οικογένεια των μοσχοειδών μυγών (7.000 είδη). Ο κουκλοπαίκτης μύκητας όπως τον αποκαλούν οι μυκητολόγοι, ξέρει ακριβώς πώς και πότε να δράσει. Σπόρια του μύκητα σεργιανίζουν τον αιθέρα σε αγροτικό και αστικό περιβάλλον, μέχρι να έρθουν σε επαφή με την επιδερμίδα της μύγας. Τις πρώτες μέρες το εξωτερικό της μύγας παραμένει αδιάλλακτο. Ωστόσο το εσωτερικό της μύγας παραδίνεται στον εφιαλτικό μύκητα. Τρεφόμενος από το θρεπτικό λίπος, εξουσιάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση τον εγκέφαλο.
Στην 4η-5η μέρα, η μύγα παρουσιάζει αλλοπρόσαλλες-ορειβατικές συμπεριφορές(summiting). Ανεβαίνει στο ψηλότερο σημείο που μπορεί να βρει και κάθεται υπομονετικά, περιμένοντας τον θάνατο. Η προβοσκίδα της πλησιάζει την επιφάνεια που στέκεται και εκκρίνει μια κολλώδες ουσία που εξασφαλίζει την προσκόλληση της μύγας! Στα τελευταία 10 λεπτά ζωής της, η μύγα φτερουγίζει σποραδικά και τελικά παγώνει σε μια στάση με ανοιχτά φτερά για να φαίνεται ζωντανή σε άλλες μύγες! Αν η μύγα είναι θηλυκή, χοντρή και με ανασηκωμένα φτερά, υποδηλώνει αναπαραγωγική επιθυμία στα αρσενικά. Τα αρσενικά που συνευρέθονται με μολυσμένα θηλυκά, συνεχίζουν να μολύνουν άλλα θηλυκά με τα οποία ζευγαρώνουν. Έπειτα η κοιλιακή χώρα αναπτύσσει μια βαμβακερή όψη.
Με μια κοντινότερη παρατήρηση, φαίνεται ότι το ‘βαμβάκι’ είναι εκατοντάδες κανονάκια σε σχήμα γλειφιτζουριού (κωνιδιοφορα) που εκσφενδονίζουν μυκηλλιακά σπόρια που μοιάζουν με καμπάνες (κονίδια).
Δεν τέλειωσε ακόμα! Τα κονίδια εκσφενδονίζουν δευτερεύοντα κονίδια.
Έρευνα στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έδειξε ότι οι αρσενικές μύγες εμφανίζουν πενταπλάσια σεξουαλική έλξη σε παλαιωμένα πτώματα (30 ωρών), παρά σε φρέσκα κουφάρια (5 ωρών). Όσο πιο σάπιο είναι το σώμα της θηλυκιάς μύγας, τόσες περισσότερες φερομόνες εκκρίνονται από τον μύκητα για να δελεάσουν τα αρσενικά.
Fun Fact: Η φερομόνη των οικιακών μυγών είναι η χημική ένωση ‘Σεσκιτερπένιο’, που είναι η ίδια ένωση που παράγουν τα κυανοβακτήρια του εδάφους αφού βρέξει. Η μυρωδιά της βροχής, μου ήταν αγαπητή προτού ξεκινήσω να μελετώ γι’ αυτό το άρθρο. Τώρα, ας μην το συζητήσω καλύτερα.
Για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του είδους τους, πολλά παράσιτα και παθογόνα χειραγωγούν τη συμπεριφορά μολυσμένων ξενιστών. Άλλα παθογόνα και ορισμένα λουλούδια που επικονιάζονται με έντομα, χρησιμοποιούν σεξουαλικό μιμητισμό και απελευθερώνουν παραπλανητικές φερομόνες ζευγαρώματος. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο τα παθογόνα να βασίζονται τόσο στον χειρισμό συμπεριφοράς του ξενιστή όσο και στον σεξουαλικό μιμητισμό.
Ας κλείσουμε με κάτι παρηγορητικό. Παρόλο που ο Entomofthora muscoidae εξασφαλίζει πανωλική υπόσταση στον συναισθηματικό μας κόσμο, στην πραγματικότητα δε θα φέρει τη συντέλεια του κόσμου. Τα πλείστα εργαστηριακά πειράματα (in vitro) με τον δεδομένο μύκητα καταλήγουν άκαρπα, διότι ο μύκητας χρειάζεται ιδιαίτερες, περιβαλλοντικές συνθήκες για να ακμάσει. Ο μύκητας δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε φάρμες μηρυκαστικών, όπου αυθώνουν ξέρετε ποια: τα σκατά. Επίσης ευδοκιμεί σε δροσερό, φθινοπωρινό περιβάλλον, καθώς και σε κρύους, νεκρούς ξενιστές. Επιπρόσθετα, παρουσιάζει ψηλή εξειδίκευση και επιλεκτικότητα, δηλαδή ένας συγκεκριμένος μύκητας μπορεί να προσβάλει μόνο ένα η μερικά είδη μύγας. Περαιτέρω, τα σπόρια του μύκητα έχουν διάρκεια ζωής μερικές ώρες, επομένως προσβάλλουν μύγες μόνο στα αρχικά στάδια ζωής τους.
Γεωπόνοι και Παρασιτολόγοι είναι κατενθουσιασμένοι με τον συγκεκριμένο μύκητα και τις ιδιότητές του! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας βιολογικού ελέγχου για τη διαχείριση πληθυσμών μυγών σε γεωργικά ή αστικά περιβάλλοντα. Συνήθως δεν αποτελεί απειλή για τα μη στοχευόμενα είδη, καθιστώντας τον, ελκυστική εναλλακτική λύση για βιώσιμη γεωργία. Τα συμβατικά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα με τις ποικίλες περιβαλλοντικές συνέπειές τους, ίσως αντικατασταθούν μελλοντικά από νεκροφιλικά παρακινητικούς μύκητες.
Αυθαίρετα συμπεράσματα και προτροπές:
- Στα πλείστα ζωικά είδη, τα αρσενικά είναι το σπασμένο φύλο.
- Οι αρσενιτζοί είμαστεν κάχλιες.
- Ζωμποφοροι εφιαλτικοί μύκητες έχουν ψηλά πρότυπα επιλογής, ωστόσο οι άντρες καθόλου. Τον φυτεύουμε στην πρώτη τρύπα που θα βρούμε.
- Η μυρωδιά της βροχής εγκυμονεί τη γέννηση νέας ζωής, αρρωστημένης ζωής.
- Καλή σου όρεξη γνωρίζοντας ότι η επόμενη μύγα που θα κάτσει πάνω σου ή στο πιάτο σου, πιθανόν να ασέλγησε εναντίον ολόκληρου νεκροταφείου.
- Να φορείτε ΠΑΝΤΑ προφυλάξεις! Έφκαλε η γλώσσα μου μαλλιά να το λαλώ. Εν κανένα ΣΜΝ άραγε;
Πηγές:
www.news.ku.dk, www.biorxiv.org, www.kqed.org
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cdn.e-daily.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment