Loading

The pursuit of happyness.

Αν κάτι σας λέει ο τίτλος, μάλλον είναι γιατί έχετε παρακολουθήσει κάποια στιγμή στη ζωή σας την ομώνυμη ταινία, με ακριβώς το ίδιο ορθογραφικό λάθος. Δεν θα ασχοληθώ με το περιεχόμενο, ούτε με την πλοκή και τους χαρακτήρες, γιατί πολύ απλά κάποιος από εσάς ίσως θελήσει να την δει. Θέλω να ασχοληθώ όμως με τον τίτλο, έτσι απλά να τον συζητήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να βγάλουμε μέσα από αυτόν. 

Θεμέλιος λίθος της ζωής αποτελεί η ανάγκη μας για χαρά, χαλάρωση και παράλληλα ευτυχία. Θεμέλιος λίθος αποτελεί επίσης, ότι η ζωή δεν περιέχει μόνο τα πιο πάνω, αλλά και λύπες, θυμό και ενίοτε απελπισία. Στην ουσία είμαστε ένα βαγονάκι σε ένα τρελό roller-coaster, το οποίο πότε μας ανεβάζει και πότε μας κατεβάζει. Σκοπός σε αυτό το τρελό τρενάκι είναι να επιβιώσουμε μέσα και από τα δύο.

O Τσώρτσιλ κάποτε είπε «Η επιτυχία δεν είναι παντοτινή, η αποτυχία δεν είναι τελειωτική: το θάρρος να συνεχίσεις είναι αυτό που πραγματικά μετράει». Και η πραγματικότητα ευτυχώς ή δυστυχώς αυτή είναι. Όσο άσχημα και αν σου φερθεί η ζωή, θα συνεχίσει να κυλά, με εσένα ή χωρίς. Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε πως κανείς δεν λέει ότι δεν μπορείς να νιώσεις δυστυχισμένος, αλλά για κανένα λόγο δεν πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς.

Πάμε πίσω στον τίτλο μας τώρα. Τι διάολο να είναι αυτό το κυνήγι της ευτυχίας; Η ευτυχία διαφέρει για τον καθένα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για εμένα ευτυχία μπορεί να είναι μια ζεστή κούπα καφέ ένα βροχερό πρωινό του χειμώνα, ενώ για σένα μια δροσερή βουτιά ένα ζεστό απόγευμα του Αυγούστου, με μια μπύρα στο χέρι. Όλοι την κυνηγάμε και όλοι κυνηγάμε κάτι διαφορετικό. Κατά συνέπεια δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συναγωνιστές.

Και πώς ξέρω τι πραγματικά θα με κάνει ευτυχισμένο; Ειλικρινά δεν ξέρω να σας πω. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ψάξετε μέσα σας. Δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά μια μεταβλητή που αλλάζει ανάλογα με τα ερεθίσματα που παίρνουμε από το περιβάλλον μας. Είναι κάτι που αλλάζει στο χρόνο, οπότε είναι και κάτι το οποίο είναι εντελώς προσωπικό.

Αν την κατακτήσω θα είναι για πάντα δική μου; Όχι. Η ευτυχία όπως είπαμε είναι κάτι που αλλάζει μέρα με την μέρα. Η καταδίωξη της δεν έχει χρονικά περιθώρια. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ούτε την κατάκτηση της, ούτε και τη διάρκειά της. Είναι μια διαρκής προσπάθεια να φτάσεις σε ένα σημείο. Στην πραγματικότητα όμως ποτέ δεν κυνηγάς την ευτυχία αλλά την προσωπική ανέλιξη.

Πρέπει να αξίζεις την ευτυχία. Κανένας δεν θα σου την χαρίσει και ποτέ δεν εξαρτάται από άλλα άτομα. Εξαρτάται από εσένα και εσένα μόνο. Πρέπει να ψάξεις βαθιά μέσα σου τι μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο και όταν το βρεις, να κυνηγάς ό,τι μπορεί να στο χαρίσει.

pexels.com

Πολλοί από εμάς καταπιανόμαστε από αειθαλή συναισθήματα. Βλέπουμε ένα ωραίο δέντρο και μόλις χάσει τα φύλλα του το παρατάμε, το αφήνουμε. Αυτό ακριβώς είναι όμως η ζωή. Το δέντρο το ποτίζεις, το κλαδεύεις και του δίνεις λίπασμα μέχρι τα φύλλα του να επιστρέψουν. Εκτιμάς κάθε στιγμή με αυτά τα φύλλα και όταν πέσουν ξανά, παίρνεις μια βαθιά ανάσα και λες: Ξέρω ότι με δουλειά θα επιστρέψετε. Και κάπως έτσι αξίζεις την ευτυχία.


***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pexels.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    The pursuit of happyness.