Loading

The Night Witches: Οι Πανγυναίκες του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.

Η συμμετοχή των γυναικών στους πολέμους και στις στρατιωτικές δραστηριότητες είναι ένα θέμα το οποίο δυστυχώς σπάνια έρχεται στην επιφάνεια. Όταν ακούμε τη λέξη στρατός, απευθείας μας έρχεται στο μυαλό ο ανδρικός πληθυσμός και ίσως και κάποια συγκεκριμένα, αντρικά πάντα, ονόματα. Στην εποχή που διανύουμε οι γυναίκες έχουμε καταφέρει να διεκδικήσουμε πάρα πολλά από τα δικαιώματα που μας αξίζουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά τοξικά πατριαρχικά πρότυπα που έχουν μείνει ως κατάλοιπα από το παρελθόν. Αυτό δυστυχώς δεν πρόκεται να αλλάξει αν δεν αρχίσουμε να συζητάμε για τη γυναικεία δράση και τα επιτεύγματα που έχει επιφέρει στον λαό.

Εσύ πόσα ξέρεις για τις ηρωίδες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου; Πόσες αναφορές έχουν γίνει σε γυναικεία πρόσωπα όταν μιλάμε για ιστορία;

defensemedianetwork.com

Η πρώτη φορά όπου οι γυναίκες όχι μόνο πήγαν στον στρατό, αλλά στάλθηκαν και στο πεδίο της μάχης, ήταν τον 4ο αιώνα π.Χ. στην Σπάρτη και την Αθήνα. Η παρουσία του γυναικείου φύλου όμως έγινε ιδιαίτερα αισθήτη στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Σημειώνεται πως ο αγγλικός στρατός είχε 225.000 γυναίκες, ο αμερικανικός 450-500.000 και 500.000 ο γερμανικός. Και βέβαια, ο ελληνικός ΕΛΑΣ και ο Δημοκρατικός Στρατός είχαν πολλές μάχιμες γυναίκες στους κόλπους τους. Στον Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ πολέμησαν κοντά στο ένα εκατομμύριο γυναίκες. Ποια ήταν όμως η αντιμετώπιση που έλαβαν;

Το 1945 ο τίτλος τιμής «Σύντροφοι της Απελευθέρωσης» απονεμήθηκε σε 1030 άντρες και σε μόλις 6 γυναίκες. Στατιστικά, μόνο το 10% των μεταλλίων για συμμετοχή στην αντίσταση δόθηκαν σε γυναίκες. Οι γυναίκες πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να καταταγούν στον Γαλλικό στρατό, όμως στις τελετές νίκης θεωρήθηκαν όλες Αγγλίδες ή Αμερικανίδες. Η ιδέα της γυναίκας-στρατιώτη ήταν αδιανόητη για τους Γάλλους. Οι εικόνες των γυναικών από τον πόλεμο που ήταν αποδεκτές, ήταν αυτές με τα ξυρισμένα κεφάλια, που τις παρουσίαζαν ως προδότριες.

pinimg.com

Μια γυναίκα σύμβολο ήταν η Λουσίλ Μπερνάρ. Καταγόταν από ταπεινή οικογένεια και με σκληρή δουλειά κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της με διάκριση. Ως νεαρή καθηγήτρια ιστορίας και μέλος του κομμουνιστικού κινήματος στη δεκαετία του ’30, καθώς ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία, η νεαρή Λουσίλ εκδηλώνει έντονη αγωνιστικότητα και μαχητικότητα. Με τη δράση της καταφέρνει να εξοντώσει πληθώρα ακροδεξιών ακτιβιστών στη λατινική συνοικία της Γαλλίας. Αυτή και ο άντρας της κατάφεραν να γίνουν γνωστή σε όλη τη Γαλλία για τη δράση και την αποφασιστικότητα τους.

Και στην Ελλάδα όμως δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που ανέλαβαν δράση κατά τη διάρκεια του πολέμου. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Ηλέκτρα Αποστόλου. Η Ηλέκτρα ήταν στέλεχος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Αντιφασιστικό και Αντιπολεμικό συνέδριο γυναικών το οποίο έγινε το 1934 στο Παρίσι και ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το 1935 πήρε μέρος στο 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων εκπροσωπώντας μαζί με άλλους Έλληνες την ΟΚΝΕ. Η Ηλέκτρα Αποστόλου φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές για την πολιτική της δράση.

alfavita.gr

Το Σεπτέμβρη του 1942, ενώ είχε παραδοθεί στις κατοχικές δυνάμεις από το μεταξικό καθεστώς, κατάφερε να δραπετεύσει από το Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών μαζί με την τρίχρονη κόρη της, αφού πρώτα είχε μεταχθεί σε νοσοκομείο. Θα γίνει σταδιακά υπεύθυνη της εθνικοαπελευθερωτικής αλλά και φεμινιστικής οργάνωσης Λεύτερη Νέα, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ και επικεφαλής της προπαγάνδας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Ήταν η επικεφαλής της ομάδας που έφτιαχνε το έντυπο προπαγανδιστικό υλικό στην Αθήνα, βοηθώντας τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των κατακτητών.

Στις 25 Ιουλίου του 1944 στις 7:30 το πρωί συνελήφθη στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου & Ιθάκης από την ομάδα Παρθενίου της Ειδικής Ασφάλειας. Μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Κρυστάλ στην οδό Ελπίδος 3, που ήταν το ανακριτήριο της Ειδικής Ασφάλειας Αθηνών, δίπλα από την έδρα της Ειδικής Ασφάλειας, Ελπίδος 5. Εκεί για την αντιστασιακή της δράση, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε. Η γνωστή στιχομυθία κατά την ανάκριση της στην Ασφάλεια έχει καταγραφεί:

– Από πού είσαι;

– Από την Ελλάδα!

– Πού κατοικείς;

– Στην Ελλάδα!

– Πώς σε λένε;

– Είμαι Ελληνίδα!

– Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;

– Όλοι οι Έλληνες!

– Τι δουλειά κάνεις;

– Υπηρετώ τον Ελληνικό Λαό!

– Από ποιόν παίρνεις εντολές;

– Μόνο από την Πατρίδα μου!

Το πτώμα της πετάχτηκε βασανισμένο στις 26 Ιουλίου 1944 έξω από το ξενοδοχείο Κρυστάλ και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο Αθηνών, όπου ο ιατροδικαστής έκανε τη νεκροψία. Την επόμενη 27 Ιουλίου το πτώμα της πετάχτηκε στους δρόμους της Αθήνας. 

Η συμβολή των γυναικών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο είναι υπαρκτή και είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνιέται ούτε να αγνοείται. Οι αγώνες του γυναικείου φύλου όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να συνεχίσουν να δικαιώνεται και αυτό θα συμβεί μόνο αν αρχίσουμε να μιλάμε για όλα όσα η ιστορία ξεχνάει. Ας μην αφήσουμε τους αγώνες εκατομμυρίων γυναικών να πάνε χαμένοι. Ας συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησαν με την ίδια μαχητικότητα και πειθαρχία. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε την ισότητα που δικαιούμαστε, τώρα περισσότερο από ποτέ.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: museumofflight.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    The Night Witches: Οι Πανγυναίκες του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.