Το φαινόμενο της πεταλούδας, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, είναι μια έννοια την οποία πρώτος διατύπωσε ένας Αμερικανός μετεωρολόγος, ο Edward N. Lorenz, στην προσπάθεια του να εξηγήσει την πιθανότητα που υπάρχει όταν ένα μικρό και ασήμαντο γεγονός συμβαίνει, μετέπειτα, να έχει τεράστιες επιδράσεις. Ένα μεταφορικό παράδειγμα – σήμα κατατεθέν της θεωρίας, λέει πως ένα ασήμαντο γεγονός όπως το φτερούγισμα της πεταλούδας στη μια άκρη του πλανήτη, μπορεί να προκαλέσει ένα ανεμοστρόβιλο στην άλλη άκρη, λίγο καιρό αργότερα.
Μπες στον κόπο και ψάξε λίγο για τη θεωρία του χάους, αφού το butterfly effect έχει άμεση συσχέτιση με αυτήν. Δεν θα σε μπλέξω με μαθηματικές και επιστημονικές θεωρίες, θα σου πω μόνο πως πολλά πειράματα ή προβλέψεις μπορούν να αποτύχουν ή να έχουν ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα, αν δεν ληφθεί υπόψη ακόμα και η μικρότερη μεταβλητή.

griveness.co
Επιπλέον, σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, τα γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου μας είναι τα μικρά-μικρά, που ίσως και να μην αναφέρονται πουθενά και όχι τόσο τα πολυσυζητημένα, όπως για παράδειγμα ένας μεγάλος σεισμός, μια βόμβα, ένα μεγάλο ανθρωπιστικό κίνημα, ένας μανιακός πολιτικός, μια φονική ασθένεια ή μια καταστροφή.
Φέρνοντας στο μυαλό μου μανιακούς πολιτικούς που έμειναν στην ιστορία, εικάζω πως ένα άλλο ή πολλά άλλα μικρά και φαινομενικά αμελητέα γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή τους, επηρέασαν τον τρόπο σκέψης και δράσης τους καταφέρνοντας να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας. Το «φτερούγισμα» έτυχε σε κάποια άλλη φάση του βίου τους και ο «ανεμοστρόβιλος» έπειτα από καιρό. Με την ίδια λογική, το φαινόμενο της πεταλούδας μπορεί να επηρεάσει τον καθένα από εμάς κάποια στιγμή. Ίσως ένα μεγάλο γεγονός που μας τυχαίνει να έχει καθοριστικό χαρακτήρα, συνήθως όμως είναι τα μικρά-μικρά που ταράζουν τα νερά.

mylife.com
Όταν προκύψει ένα μικρό πρόβλημα, παραδείγματος χάριν στη δουλειά, στο σχολείο, στη σχέση, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει μετέπειτα τον τρόπο σκέψης, αντίδρασης και συμπεριφοράς. Με την ίδια λογική, κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο σκέψης, αντίδρασης και συμπεριφοράς, ίσως να επιφέρουν σημαντική βελτίωση ή οπισθοδρόμηση γενικότερα στη ζωή σου. Πιθανόν, επίσης, να λαμβάνεις συνεχώς σωστές αποφάσεις, όμως μια μικρή λανθασμένη απόφαση να αλλάξει και να υποβιβάσει τα πάντα ή και το αντίθετο, μια μικρή ορθή απόφαση να σε εξυψώσει. Όπως ακριβώς μπορεί συμβεί και σε μια εταιρία, έναν οργανισμό, μια οικονομία.
Πολλά χρόνια πριν διατυπωθεί το butterfly effect (στο 139ο συμπόσιο του αμερικανικού οργανισμού για την ανέλιξη της επιστήμης – AAAS), ένας Γερμανός ονόματι Johann Gottlieb Fichte, είχε γράψει, σε ελεύθερη μετάφραση, πως «δεν μπορείς να απομακρύνεις από τη θέση του ένα κόκκο άμμου χωρίς να αλλάξεις κάτι σε όλα τα μέρη του συνόλου».

d1y8sb8igg2f8e.cloudfront.net
Πολλά μικρά και ασήμαντα ή ακόμα και μεγάλα και αναπάντεχα γεγονότα θα συμβούν στη ζωή του καθενός από εμάς, σημασία έχει όμως πώς θα τα αντιμετωπίσουμε εμείς οι ίδιοι σε βάθος χρόνου.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pronews.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment