Loading

Ταινίες ελληνικής παραγωγής που αξίζει να δείτε!!!

Νο.5:”ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα”- Τάσος Μπουλμέτης

Μια ταινία που μπορεί να ταξιδέψει μέσα από εικόνες και να φέρει στην επιφάνεια παλιές ιστορίες που ενδέχεται να έχετε ακούσει από παππού, γιαγιά και άλλους συγγενείς. Η ταινία καταπιάνεται κυρίως με τους διωγμούς των Ελλήνων από τις τουρκικές αρχές το 1964. Η λέξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ γράφτηκε με κεφαλαία ώστε να κάνει εμφανή την διττή της έννοια και να παραπέμπει στην πολιτική αλλά και στα κοινωνικοϊστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται. Κέρδισε 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2003 ενώ σε όσες χώρες προβλήθηκε απέσπασε άριστες κριτικές.

Νο.4: “Κυνόδοντας”- Γιώργος Λάνθιμος

Μια ταινία παραγωγής του 2009 που βρίσκεται πολύ μπροστά από την εποχή της. Η ταινία αντικατοπτρίζει την υπερπροστατευτική οικογένεια και κλειστοφοβική κοινωνία στην οποία βρισκόμαστε με πολύ “δυνατό” τρόπο ώστε να περάσει το μήνυμα που θέλει. Σε μια απομονωμένη κατοικία έξω από την Αθήνα ζει μια πενταμελής οικογένεια της οποίας τα τρία παιδιά δεν έχουν βγει ποτέ από το σπίτι και μεγαλώνουν με μηδενικά εξωτερικά ερεθίσματα. Ένα σοκαριστικό θέαμα από κάθε άποψη που θα βάλει τον θεατή σε σκέψη για το που βαδίζει η κοινωνία και ο κόσμος γενικότερα. Κέρδισε συνολικά 14 βραβεία και προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2011 αλλά έχασε την πρωτιά από την δανέζικη Haevnen.

Νο.3: “Suntan”- Αργύρης Παπαδημητρόπουλος 

To “Suntan” είναι ελληνική δραματική αισθητική ταινία με επίκεντρο τον έρωτα ενός σαραντάρη αγροτικού γιατρού στην Αντίπαρο, ο οποίος γνωρίζει μια νεαρή και ελεύθερη κοπέλα στις καλοκαιρινές της διακοπές στο νησί με αποτέλεσμα την εμμονή του μαζί της, εφόσον όσα δεν έζησε και ένιωσε στην εφηβεία του και την φοιτητική του ζωή να θέλει να τα κάνει τώρα οδηγώντας τον εαυτό στον εξευτελισμό και στον πλήρη ξεπεσμό του στα μάτια του κόσμου στο νησί. Κέρδισε συνολικά 6 βραβεία στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

No.2: “Ελ Γκρέκο”- Γιάννης Σμαραγδής

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο «El Greco – Ο Ζωγράφος του Θεού», του Δημήτρη Σιατόπουλου. Η ταινία μας μεταφέρει τον 16ο αιώνα στην Κρήτη η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή των Ενετών, από εκεί και ύστερα ακολουθούμε ως βιογραφία τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στο δρόμο που βάδισε σε Ιταλία και Ισπανία, το πώς έγινε παγκοσμίου φήμης ζωγράφος και πως πολέμησε τον μεταλλαγμένο φίλο του σε Μέγα Ιεροεξεταστή μέσα από την ζωγραφική και τον Θεό. Η ταινία κέρδισε 9 κρατικά βραβεία.

Νο.1: “Καζαντζάκης”- Γιάννης Σμαραγδής

Ακόμα μια βιογραφία ενός επιφανή Έλληνα σκηνοθέτη από τον Γιάννη Σμαραγδή. Η ταινία είναι καθαρά βιογραφική οπότε δεν θα σταθώ ιδιαίτερα στην πλοκή της εφόσον είναι η ζωή του ποιητή αυτή καθ’ αυτή αλλά θα σταθώ παραπάνω στο τι προσφέρει στον θεατή στην ψυχή και στην νοοτροπία του. Μια ταινία που μετά την προβολή της ο θεατής σίγουρα έστω και λίγο βγαίνει από την αίθουσα διαφορετικός με άλλες σκέψεις,λίγο μπερδεμένος,λίγο πιο γεμάτος με νέες απορίες για την ζωή και ύπαρξη του με σκοπό να φτάσει σε απαντήσεις που θα καλυτερέψουν την ζωή του. Πολλά νοήματα, πολύ συγκίνηση και πολύς πόνος κατακλύζουν την ταινία. Συνεπώς κατά την γνώμη μου η καλύτερη ταινία ελληνικής παραγωγής και μια που κάθε άνθρωπος όχι μόνο Έλληνας πρέπει να δει. Στο σκοτάδι απαντάς με φως. Η ταινία θριάμβευσε και σε διεθνή δεδομένα αποσπώντας 4 βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Houston στην Αμερική.

Θα πρέπει σιγά σιγά να εκτιμήσουμε τον κινηματογράφο της χώρας μας και να του δώσουμε υποστήριξη ώστε να έχει πατήματα για πολλά ακόμη αριστουργήματα όπως αυτά και να φτάσει σε ένα ακόμη καλύτερο διεθνές επίπεδο και να γράψει ιστορία στο σινεμά!!!!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ταινίες ελληνικής παραγωγής που αξίζει να δείτε!!!