Loading

Τεχνητή νοημοσύνη: το μέλλον της ανθρωπότητας;

Αν κάποιος σου ζητούσε να πάρεις ένα κομμάτι χαρτί και να ζωγραφίσεις το σύνολο των υλικών σωμάτων του διαστήματος, τα όντα και την ανθρωπότητα έτσι ακριβώς όπως θα είναι μετά από 20, 30 ή και 40 χρόνια τι θα έκανες;

Εγώ προσωπικά ίσως να άφηνα ένα κενό χαρτόνι. Γιατί; Γιατί, μεταξύ μας, ζωγραφίζω απαίσια όποτε θα προτιμούσα να του το περιέγραφα. Θα του έλεγα όλα αυτά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται σε όλες αυτές τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και φυσικά την τεχνητή νοημοσύνη ή αλλιώς artificial intelligence (ΑΙ).

Πως, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το μέλλον και πως αυτή η ίδια αποτελεί (αν αποτελεί) το μέλλον της ανθρωπότητας; Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις  η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης  θα αλλάξει άρδην τον τρόπο παραγωγής και διανομής των αγαθών, συνεπώς και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Είναι, μάλιστα, αρκετοί οι τομείς στους οποίους εφαρμόζεται ήδη αυτή η ιδέα.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται έντονη προσπάθεια για την επίτευξη αυτόματων μεταφορικών δικτύων. Ήδη από το 2012 εμφανίζονται τα πρώτα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, παρόλο που η παρουσία κάποιου ατόμου στο τιμόνι καθίσταται υποχρεωτική για καλύτερη ασφάλεια. Επίσης, ας μην ξεχνάμε την πλέον γνωστή σε όλους μας τεχνολογία Cyborg. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως στο μακρινό μέλλον οι άνθρωποι θα μπορούν να ενσωματώσουν υπολογιστικά και μηχανικά μέρη στο σώμα τους με στόχο την βελτίωση των δεξιοτήτων και δυνατοτήτων τους. Έπειτα, η εξέλιξη και στήριξη αυτής της ιδέας σημαίνει τη μείωση επικινδυνότητας σε διάφορες ριψοκίνδυνες εργασίες. Έχει διαπιστωθεί ήδη η ύπαρξη εφαρμογών της ρομποτικής τεχνολογίας σε δύσκολα και επικίνδυνα καθήκοντα ή σε περίπτωση που απαιτείται ένας μεγάλος βαθμός ακρίβειας όπως για παράδειγμα η εξουδετέρωση βομβών. Αλλά σίγουρα, αποτελεί ακόμα ένα μηχανισμό ο οποίος χρήζει βελτίωσης.

Ειδικότερα, μπορεί να γίνει αναφορά και στην επίλυση διάφορων προβλημάτων στον τομέα της υγείας, της μεταφοράς, της μάθησης, της ενέργειας και στο χώρο της οικολογίας και της προστασίας της άγριας ζωής. Σαφέστερα, ισχυροί αλγόριθμοι και η υπολογιστική ισχύς μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών ενισχύοντας με νέες θεραπείες και φάρμακα τον τομέα της υγείας. Όσον αφορά τις μεταφορές, όπως έχει ήδη αναφερθεί, τα αυτοματοποιημένα δίκτυα θα μας γλιτώσουν από αρκετούς μπελάδες. Επιπλέον, κάτι που ήδη συζητιέται αλλά και γίνεται σε κάποιο βαθμό είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία ώστε να διευκολυνθεί η μάθηση των παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη ρύθμιση της ενέργειας με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι σπατάλες. Και, φυσικά, το περιβάλλον για το οποίο η σωστή υλοποίηση αυτής της ιδέας αποτελέσει ίσως μια μικρή ανάσα.

Η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης πρωτοειπώθηκε κατά τη δεκαετία του 1940 και μέχρι σήμερα γίνονται και θα γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση της. Αν αυτές η προσπάθειες γίνουν με το σωστό τρόπο και ακολουθήσουν το δρόμο της τάξης και της ισορροπίας, τότε ίσως θα μπορούμε να πούμε πως ναι, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτό, όμως, μόνο αν τηρηθούν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει πολύ αρνητικές προεκτάσεις και να απειλήσει σημαντικά την ανθρώπινη ζωή, ειδικά αν τεθεί στο βωμό του κέρδους και του συμφέροντος, όπως για παράδειγμα κατασκευή πολεμιστών!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τεχνητή νοημοσύνη: το μέλλον της ανθρωπότητας;