Loading

Τεχνητά μέλη: Η πορεία τους στον χρόνο.

Όλοι μας, φαντάζομαι, έχουμε δει άτομα τα οποία για πολλούς λόγους, τις περισσότερες φορές τραγικούς, αντικαθιστούν άκρα του σώματός τους, με κάτι που μοιάζει με το άκρο τους. Ένα αθώο παιδί θα το αποκαλούσε «ρομπότ»… Εμείς το αποκαλούμε καινοτόμα ανακάλυψη ή αλλιώς τεχνητό μέλος (Prosthetics – στα αγγλικά).

thumbs-prod.si-cdn.com

Το πρώτο τεχνητό μέλος βρέθηκε στην Αίγυπτο. Το 2000, ερευνητές παθολόγοι ανακάλυψαν μια μούμια θαμμένη στην αιγυπτιακή νεκρόπολη και ειδικότερα από το 3000 π.Χ. , κοντά στην αρχαία Θήβα, που είχε τεχνητό δάκτυλο. Αυτό το δάχτυλο, αποτελούμενο από ξύλο και δέρμα, παρουσίασε στοιχεία χρήσης. Ναι, φαίνεται αηδιαστικό… Αλλά αυτός ο τεχνητός αντίχειρας ποδιού, ήταν μόνο η αρχή για ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του ανθρώπου. Υπάρχουν, επίσης, και αναφορές από τον αρχαίο Ηρόδοτο για τον Ηγησίστρατο, ο οποίος είχε αντικαταστήσει το κάτω μέρος του ποδιού του με ένα τεχνητό ξύλινο.

upload.wikimedia.org

Με το πέρασμα των χρόνων πολλοί Ρωμαίοι αξιωματικοί όπως ο Μάρκος Σέργιος (200π.Χ.) χρησιμοποιούσαν τα τεχνητά μέλη με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς ήταν για βοήθεια σε μάχες. Υπήρξαν πολλές εκδοχές υλικών κατασκευής: ξύλο, χαλκός, σίδηρος… Έπειτα, κάπου κοντά στο 1500μ.Χ. τα τεχνητά μέλη άρχισαν να χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

upload.wikimedia.org

Ο Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη των τεχνητών μελών. Εκείνο το διάστημα, τα τεχνητά μέλη χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση των στρατιωτών, οι οποίοι έχαναν ένα από τα άκρα τους εν ώρα μάχης. Σήμερα, τα μέλη αυτά συνεχίζουν να ενισχύουν τους στρατιώτες αλλά περισσότερο, πλέον, βοηθούν και άτομα που έχουν υποστεί  ακρωτηριασμό άκρου.

cdn.techinasia.com

Τα τεχνητά μέλη δημιουργούνται σε πολλούς μετασχηματισμούς και εύρος δυνατοτήτων, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Γνωστά είναι επίσης και τα «βιονικά χέρια» τα οποία συνδέονται με νευρικούς συνδέσμους του σώματος και εκτελούν διαταγές, λες και έχουμε κανονικό χέρι.

meduniwien.ac.at

Ανατομική αναπαράσταση σύνδεσης νευρικών αξόνων με τεχνητή σύναψη.

400 λέξεις είναι πολύ λίγες για να καταφέρει κανείς να περιγράψει το σπουδαίο αυτό δημιούργημα. Υπάρχουν πολλά ιατρικά ενημερωτικά άρθρα για διάφορες πτυχές της τεχνητής προσθετικής. Το σημαντικό κομμάτι, όμως, στο οποίο κάποιος πρέπει να εστιάσει είναι στο ότι τα τεχνητά μέλη έχουν αποκαταστήσει την ζωή αυτών που έτυχαν ακρωτηριασμού άκρου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δεν πρέπει να μεταποιούμε την φύση. Όταν, όμως, η φύση μεταποιεί εμάς, τότε έχουμε το δικαίωμα να ανατρέψουμε τα δεδομένα. Γιατί η ζωή είναι γεμάτη εμπόδια. Πρέπει μόνο να τα βρούμε τρόπο να τα δρασκελίσουμε.

(Αφιερωμένο σε όλα τα άτομα που ζουν με προσθετικά μέλη – Παροτρύνουμε την διαφορετικότητα, επενδύουμε σε μια καλύτερη ζωή.)


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: fishinsurance.co.uk

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τεχνητά μέλη: Η πορεία τους στον χρόνο.