Loading

Ταξίδια με αγνώστους: Συμπεράσματα απ’ τη δική μου εμπειρία!

Βέβαιη πραγματοποίηση ταξιδιού

ΥΠΕΡ: Πόσες φορές και ποιος δεν έχει κανονίσει ένα ταξίδι με 10 άτομα, το οποίο ακυρώθηκε από τους υπόλοιπους 9 και δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ? Εγώ τουλάχιστον μπορώ να πω ότι έχω βαρεθεί να το παθαίνω.  Ωστόσο όταν κανονίζεις με αγνώστους, ταξιδιωτικά γραφεία και λοιπά τα πράγματα είναι λίγο πιο σίγουρα.. ή μάλλον πολύ πιο σίγουρα. Ιδίως αν πέσουν και κάποιες προκαταβολές τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και σχεδόν κανένας δεν θα αναιρέσει την απόφασή του.

ΚΑΤΑ: Απ’ την άλλη υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που το ακυρώνουν τελευταία στιγμή για να πασάρουν άλλο πακέτο ή για να ξεφορτωθούν κάποια άτομα. Συνεπώς, πάντα προσέχω τι κλείνω και με ποιους.

Προετοιμασία ταξιδιού

ΥΠΕΡ: Κανονίζετε ταξιδάκι χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. Είναι όλα κανονισμένα από την αρχή μέχρι το τέλος (απ’ τους άλλους).

ΚΑΤΑ: Υπάρχουν προγράμματα και ταξίδια που είναι απαιτητικά και πρέπει να ακολουθείς υποχρεωτικά όλο το πρόγραμμα χωρίς να μπορείς να παρεκκλίνεις. Πάλι καλά σπανίζουν… γιατί στάνταρ θα υπάρχει κάτι στο πρόγραμμα που δεν θα σας αρέσει.

Οικονομία

ΥΠΕΡ: Δεν το κρύβω ότι αρκετές φορές επέλεξα να ταξιδέψω με πολλά άγνωστα άτομα για να μου βγει κάπως φθηνότερα. Τα γκρουπ πάντα βγαίνουν φθηνότερα σε μετακινήσεις και διαμονή. Έχω μείνει σε ξενοδοχειάρες με τζακούζι και πισίνες, πρωινό και γεύματα τα οποία με έναν ή δυο φίλους θα ήταν απλησίαστα.

ΚΑΤΑ: Όταν ακολουθείς κάποιο γκρουπ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξοδέψεις περισσότερα λεφτά απ’ όσα υπολογίζεις. Ιδίως όταν έχουν αρκετά χρήματα και οι επιλογές του γκρουπ είναι ακριβές (πολυτελή ξενοδοχεία για ποτό, εστιατόρια κτλ), τα οποία δεν μπορείς να αποφύγεις.

Κοινωνικότητα:

ΥΠΕΡ: Μαθαίνω να επικοινωνώ και να συνεννοούμε με αγνώστους και νιώθω πιο άνετα να κάνω νέες γνωριμίες. Αυτό θα συμβεί είτε «αναγκαστικά», όταν πρέπει να μιλήσω με το προσωπικό του ξενοδοχείου ή να ζητήσω οδηγίες τη στιγμή που έχω χαθεί, είτε κάνοντας νέους φίλους ώστε να περάσει πιο ευχάριστα το ταξίδι μου. Όποια και αν είναι η περίπτωση, ο έλεγχος του άγχους και της αμηχανίας είναι ένα ανεκτίμητο μάθημα!

Αποκτώ αυτοπεποίθηση και δεν φοβάμαι να κάνω πράγματα μόνος μου. Δεν είχα πάει ποτέ για ποτό ή για καφέ μόνος μου σε ταξίδι (τα έκραζα κιόλας αυτά), μέχρι που χρειάστηκε να τα κάνω και το ευχαριστήθηκα.

ΚΑΤΑ: Δεν ξέρω ποτέ το «ποιόν» του άλλου άσχετα από τις καλές προθέσεις που έχω εγώ να γνωρίσω και να μιλήσω με άτομα. Μπορεί να είμαστε θετικοί για τους γύρω μας αλλά σίγουρα κάποιοι θα μας κακολογήσουν, θα μας κοροϊδέψουν, θα μας κλέψουν… όχι όλοι! Αλλά θα το κάνουν.

Ενδιαφέρον

ΥΠΕΡ: Σειρά έχει η σύντομη συζήτηση στην ουρά για ένα μουσείο, στην αναμονή του αεροδρομίου ή στον πάγκο ενός μπαρ. Όταν σπάσει ο πάγος, η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τα συνηθισμένα «Από πού είσαι;», «Πού πας;», «Πόσο θα μείνεις;». Ερωτήσεις και απαντήσεις που καταντούν κουραστικές και κενές, τη στιγμή που θα μπορούσες να μάθεις τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το άλλο άτομο, τη ζωή, την κουλτούρα και το χαρακτήρα του. Με τον καιρό και τις μέρες εξοικειωνόμαστε και μπορούμε να μάθουμε πολλά περισσότερα και ενδιαφέροντα πράγματα για τον συνταξιδιώτη μας.

ΚΑΤΑ: Υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς να το θέλουν γίνονται κουραστικοί και υπερβολικοί. Μιλάνε συνεχώς για τον εαυτό τους, για τα αξιοθέατα που είδαν ακόμα και για άλλους, κακολογώντας τους. Δεν είμαι τόσο αντικοινωνικός ώστε να τους βαριέμαι όλους… αλλά πρέπει να το ζήσει κάποιος για να καταλάβει σε τι αμηχανία σε φέρνουν και πόσο σε κουράζουν.

Ευτυχία

ΥΠΕΡ: Κάποιος που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα (οικογενειακό, υγείας κ.α.) μπορεί να ταξιδεύει για να ξεχάσει, να πάψει να στεναχωριέται και να νιώσει καλύτερα με τους γύρω του. Κάτι που βοηθάει πολύ όταν δεν ταξιδεύεις με δικούς σου ανθρώπους (γιατί σου θυμίζουν το πρόβλημα).

ΚΑΤΑ: Απ’ την άλλη όμως αν υπάρχουν άτομα κουραστικά και υπερβολικά όπως ανέφερα παραπάνω όχι μόνο θα ξεχαστεί κάποιος, αλλά θα προσθέσει και παραπάνω προβλήματα στο κεφάλι του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ένα ταξίδι με αγνώστους σημαίνει προσαρμοστικότητα που πολλές φορές ταυτίζεται με την επιβίωση. Τροφικές δηλητηριάσεις από φαγητό σε εξωτικούς προορισμούς, καθυστερήσεις συγκεκριμένων ατόμων με αποτέλεσμα να πηγαίνει το πρόγραμμα πίσω, μικροληστείες και χαμένες αποσκευές που καθυστερούν όλο το γκρουπ είναι κάποια από τα συνηθισμένα προβλήματα τα οποία σε βγάζουν από τα ρούχα σου.

Η αγένεια ορισμένων, η αντικοινωνικότητα ακόμα και η φασαρία μέσα στο λεωφορείο των συνταξιδιωτών σου μπορεί να είναι παράγοντας παραγωγής εκνευρισμού. Πας κάπου για να περάσεις καλά και τελικά σου γυρνά μπούμερανγκ. Μετά από κάποια ταξίδια όμως και κάποια εμπειρία προσαρμόζεσαι στις ιδιαιτερότητες του καθενός και μαθαίνεις να αποδέχεσαι οποιονδήποτε και οτιδήποτε τύχει. Μαθαίνεις να βλέπεις θετικά την κάθε δυσκολία και  προσπαθείς να αποκομίσεις νέες εμπειρίες.

Μπορεί να προτιμώ τα ταξίδια που κανονίζω εγώ με μερικούς φίλους και γνωστούς, χωρίς να σημαίνει ότι απορρίπτω τα ομαδικά και με αγνώστους. Αραιά και που μου αρέσει να ταξιδεύω για να αποκομίσω τις εμπειρίες που προσφέρουν. Πάντα όμως προετοιμασμένος για… ΟΛΑ!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ταξίδια με αγνώστους: Συμπεράσματα απ’ τη δική μου εμπειρία!