Ποιος δε θα ήθελε να είχε τη δυνατότητα να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος του; Ή να μπορεί να ταξιδέψει στο μέλλον, να γνωρίσει τον μελλοντικό του εαυτό, τους απογόνους του;
Είναι όμως όλα αυτά εφικτά; Θα μπορούσε ποτέ κανείς αντί να παίρνει το αεροπλάνο για την Ελλάδα, να παίρνει τη χρονομηχανή για την Αρχαία Ελλάδα;
Η προοπτική του ταξιδιού στον χρόνο έχει γοητεύσει πολύ κόσμο, επιστήμονες και μη. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το θέμα είναι άκρως δημοφιλές σε ταινίες και βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχουν τόσες πολλές ενδιαφέρουσες πλοκές που θα μπορούσε κανείς να περιπτύξει!
Για να διαπιστώσουμε όμως τι είναι επιστημονική φαντασία και τι είναι πραγματικότητα, πρέπει να χωρίσουμε το ταξίδι στον χρόνο σε δύο κατηγορίες: ταξίδι στο παρελθόν και ταξίδι στο μέλλον.
Ας αρχίσουμε με το δεύτερο, το οποίο θα σας πω αμέσως ότι ΝΑΙ, είναι εφικτό! Μάλιστα, στην πραγματικότητα, όλοι μας είμαστε σε κάποιο βαθμό ταξιδιώτες του μέλλοντος! Και επειδή οι μεγάλες κουβέντες χρειάζονται μεγάλες εξηγήσεις, επιτρέψτε μου να εξηγήσω.
Σύμφωνα με τον Άινσταιν (ναι, όλες οι καλές ιστορίες φυσικής ξεκινούν από αυτόν), όταν κάποιος κινείται, ο χρόνος για αυτόν κυλάει πιο αργά σε σχέση με κάποιον ο οποίος παραμένει ακίνητος. Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι απόλυτη, ίδια για όλους τους παρατηρητές. Σας παραμπέμπω σε ένα εξαιρετικό βίντεο το οποίο εξηγεί με πολύ όμορφο τρόπο αυτό το γεγονός:
Πώς άρα πραγματοποιείται το ταξίδι στο μέλλον; Απλό. Μπείτε σε ένα διαστημόπλοιο (ή οποιοδήποτε άλλο ταχύ όχημα της επιλογής σας) και ταξιδέψτε με μεγάλη ταχύτητα. Όταν επιστρέψετε, επειδή το ρολόι σας κινήθηκε πιο αργά σε σχέση με αυτό των υπόλοιπων ανθρώπων, θα έχετε ταξιδέψει στο μέλλον! Όσο πιο κοντά στην ταχύτητα του φωτός ταξιδεύει το όχημά σας, τόσο πιο μπροστά στο μέλλον θα έχετε ταξιδέψει!
(Παρένθεση νο1: με την έννοια ρολόι δεν εννοούμε μόνο ένα αληθινό ρολόι, αλλά και το βιολογικό ρολόι, όπως χτύποι καρδίας, νευρικά σήματα, γήρανση κτλ.)
(Παρένθεση νο2: στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το δικό σας σύστημα αναφοράς, είναι οι άνθρωποι πίσω στη Γη οι οποίοι κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ εσείς είστε ακίνητοι. Ο λόγος όμως που είναι εσείς που θα έχετε γεράσετε λιγότερο και όχι εκείνοι, είναι επειδή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας θα υποστείτε επιταχύνσεις, ενώ εκείνοι όχι.)
(Παρένθεση νο3: σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δείτε την ταινία Interstellar, η οποία καταπιάνεται αρκετά με αυτό το ζήτημα.)

i.kym-cdn.com
Στην καθημερινή μας ζωή δεν πλησιάζουμε βέβαια τέτοιες ταχύτητες, αλλά και πάλι, κάθε φορά που για παράδειγμα κάνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητό σας, ταξιδεύετε απειροελάχιστα στο μέλλον!
Τι γίνεται όμως με το ταξίδι στο παρελθόν; Εμ… η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε. Μοιάζει αδύνατο, ακατόρθωτο. Ας δούμε μερικά παράδοξα που συσχετίζονται με αυτό:
Παράδοξο του παππού: Έστω ότι πάτε πίσω στο παρελθόν και σκοτώνετε τον παππού σας – προτού ακόμα αυτός γνωρίσει τη γιαγιά σας. Τότε, ο πατέρας ή η μητέρα σας δεν θα είχε γεννηθεί και κατ’ επέκταση ούτε εσείς. Άρα, δεν θα μπορούσατε να πάτε πίσω στο παρελθόν και να διαπράξετε την δολοφονία επειδή δεν θα υπήρχατε καν. Ζαλιστήκατε ή ακόμα;
Παράδοξο του Σαίξπηρ: Έστω ότι αυτή τη φορά ταξιδεύετε στο παρελθόν με μια κοπιά του Άμλετ και την παραδίδετε στον Σαίξπηρ. Εκείνος με τη σειρά του, αφού του άρεσε το έργο, αποφασίζει να το εκδώσει. Το ερώτημα είναι: Ποιος τότε έγραψε τον Άμλετ; Ο Σαίξπηρ δεν τον έγραψε αφού του τον δώσατε εσείς, αλλά ούτε και εσείς προφανώς τον γράψατε, αφού τον βρήκατε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας. Ιδού και το παράδοξο.
Υπάρχουν όμως θεωρίες οι οποίες παρακάμπτουν αυτά τα παράδοξα. Για παράδειγμα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν κάποιος ταξίδευε στο παρελθόν, θα του ήταν φυσικώς αδύνατον να αλληλεπιδράσει με τον υπόλοιπο κόσμο και άρα να επηρεάσει άτομα ή να αλλοιώσει γεγονότα – θα ήταν απλά ένας παρατηρητής. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, ταξίδι στο παρελθόν θα ισοδυναμούσε με ταξίδι σε ένα παράλληλο σύμπαν. Τότε, δεν θα υπήρχε κανένα παράδοξο, διότι το «παρελθόν» που θα αλλοιώνατε δεν θα ήταν το πραγματικό παρελθόν – θα ήταν ενός άλλου σύμπαντος.
Θα μπορούσα να μακρηγορήσω περισσότερο, αλλά η ουσία είναι ότι το ταξίδι στο παρελθόν είναι δύσκολη υπόθεση – μάλλον και χαμένη. Όχι πως το ταξίδι στο μέλλον είναι εύκολο! Θεωρητικά εφικτό μεν, πρακτικά ανέφικτο δε. Οπόταν, θα σας συνιστούσα καλύτερα να ψάξετε για ταξίδια στον χώρο και όχι στον χρόνο!

roxx.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i0.wp.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment