Loading

Ταξίδι στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ

svg29 Σεπτεμβρίου, 2019TravelbeezΜΙΧΑΛΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Ιστορική αναδρομή

Μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο , η οποία έχει γίνει μήλο της έριδος για τρεις θρησκείες και τρεις χώρες. Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους , Ιεροσόλυμα για τους Χριστιανούς , Αλ Κόντς για τους Άραβες.  Το 1948 μετά τον Αραβοισραηλινό πόλεμο , η Ιερουσαλήμ χωρίστηκε στα δύο με το Ισραήλ να παίρνει το δυτικό μέρος της πόλης και η Ιορδανία το ανατολικό, το οποίο περιελάμβανε και την Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων.

Το 1967, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το Ισραήλ προσάρτησε από την Ιορδανία τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Η κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θεωρήθηκε παράνομη από τον διεθνή νόμο και καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα. Παρόλα αυτά το Ισραήλ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κατέχει ολόκληρη την πόλη.

Γιατί να πας

Όπως καταλαβαίνετε η πόλη κατακλύζεται ολόχρονα από τουρίστες κυρίως για θρησκευτικό τουρισμό, αφού εδώ βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος , το σημαντικότερο προσκύνημα του Χριστιανισμού. Εδώ βρίσκεται επίσης και το «Τείχος των Δακρύων» το πιο ιερό σημείο για τους Εβραίους , το οποίο είναι τμήμα του αρχαίου τείχους του όρου του Ναού που έχτισε ο Σολομώντας. Λίγα μόνο μέτρα μακριά βρίσκεται το Τέμενος Αλ Άκσα, το οποίο είναι το δεύτερο πιο ιερό μνημείο για τους Μουσουλμάνους.  Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει την περιέργεια να δει πως συνυπάρχουν οι τρεις αυτές θρησκείες σε μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα.

Τι δεν πρέπει να χάσεις

Οι περισσότεροι επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ σε μονοήμερη εκδρομή. Προσωπικά πιστεύω πως η πόλη αξίζει τουλάχιστον 1 διανυκτέρευση. Το βράδυ , όταν οι περισσότεροι τουρίστες έχουν αποχωρίσει, η παλιά πόλη αλλάζει. Οι περισσότεροι που κινούνται στα σοκάκια είναι ντόπιοι που πηγαίνουν να προσευχηθούν. Τα τείχη της πόλης φωτίζονται , και εσύ έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις πάνω σε ένα μέρος από αυτά ακόμη και στις 10 το βράδυ , κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι και ο μόνος (Ramparts walk). Σίγουρα μια από τις πιο όμορφες στιγμές του ταξιδιού μου.

Πού θα μείνεις

Η διαμονή γενικά στο Ισραήλ είναι ακριβή. Πόσο μάλλον σε μια πόλη που δέχεται τρεισήμισι εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Προσωπικά είχα την τύχη , γιατί περί τύχης επρόκειτο , να μείνω στο καλύτερο ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ το Waldorf Astoria Jerusalem. Το προτείνω ανεπιφύλαχτα σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Για αυτούς που ταξιδεύουν με χαμηλό μπάτζετ , το μόνο που έχω να πω είναι το κατάλυμα σας να βρίσκεται όσο το δυνατό πιο κοντά σε κάποια από τις εφτά πύλες της παλιάς πόλης που παραμένουν ανοιχτές. Κατά προτίμηση στην πύλη της Γιάφας.

Πώς θα φτάσεις

Από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ , μπορείς να πάρεις το λεωφορείο το οποίο διαρκεί περίπου 1 ώρα και στοιχίζει μόλις 4 ευρώ (bus n.485).  Το ίδιο μπορείς να κάνεις και από την πόλη του Τελ Αβίβ  από τον σταθμό Tel Aviv Arlozoroff bus terminal(bus n.480).

Για την ώρα αγνόησε το τρένο, αφού δεν υπάρχει απευθείας γραμμή από το Τελ Αβίβ, έτσι η διαδρομή διαρκεί δύο ώρες.

Από το αεροδρόμιο υπάρχει απευθείας τρένο για την Ιερουσαλήμ , η γραμμή βρίσκεται σε πιλοτική φάση με αρκετά προβλήματα τα οποία έγιναν πρωτοσέλιδο στο Ισραήλ , για αυτό και δεν το προτείνω.

Όπως και να χει σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε την Ιερουσαλήμ, γιατί έχει πολλά να αναδείξει ως θρησκευτικός προορισμός και εκεί ίσως αναθεωρήσεις πολλά για το πόσο όμορφα μπορούν να συνυπάρξουν τρεις θρησκείες μεταξύ τους.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ταξίδι στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ