Loading

Ταλίν: ο ιδανικός προορισμός για weekend gateaway

Θα ονόμαζα την Πόλη του Τάλιν ή Ταλίν , τον ιδανικότερο προορισμό για «weekend gateaway». Αρχίζοντας από το αεροδρόμιο της πόλης, Lennart Meri , το οποίο βρίσκεται μόλις 4χλμ από το κέντρο! Το λεωφορείο προς το κέντρο κοστίζει 1,6 ευρώ και διαρκεί περίπου 35 λεπτά. Με ταξί ή uber θα βρίσκεστε στο κέντρο σε 10 περίπου λεπτά με κόστος 5-10 ευρώ.

Η παλιά πόλη του Τάλιν συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μνημεία της UNESCO. Καθόλου περίεργο με την πανέμορφη Χανσεάτικη αρχιτεκτονική της, τα ψηλά χρωματιστά σπίτια και τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι πίσω στο μεσαίωνα καθώς θα τριγυρνάτε στην παλιά πόλη.

Ξεκινώντας από την πλατεία «Viva» προς την πλατεία «Rackoja plats» θα περάσετε από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, κατευθυνθείτε προς το λόφο «Toompea» για να απολαύσετε την πόλη από ψηλά! Η θέα της πόλης από εκεί είναι απλά παραμυθένια !  

Υπάρχουν τόσα μουσεία και πράγματα να δεις που πιστεύω πως για να τα δεις όλα χρειάζονται μέρες. Μερικά από αυτά βέβαια θα τα χαρακτήριζα και “tourist trap” αφού δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο και δεν δικαιολογούν ούτε την τιμή εισόδου τους. Ένα παράδειγμα είναι το «museum of Estonian drinking culture» , λυπάμαι αλλά από εμένα είναι Όχι!! Αυτό όμως που πρέπει να επισκεφθείτε όπως και δήποτε είναι το Hellemann Tower and Town Hall (thank me later) .

Η παλιά πόλη συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης,  σφύζει από ζωή όχι μόνο από τουρίστες αλλά και ντόπιους, γι’ αυτό θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε.  Σας προτείνω λοιπόν να επισκεφθείτε κάποιο από τα ακόλουθα εστιατόρια. Το εστιατόριο Olde Hansa είναι ένα από τα πιο τουριστικά εστιατόρια της πόλης , αξίζει όμως μια επίσκεψη αφού η όλη διακόσμηση και οι στολές του προσωπικού παραπέμπουν στον μεσαίωνα, το μενού είναι με συνταγές από τον 15ο αιώνα κάτι που το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο.

Παρόμοιου τύπου εστιατόριο είναι και το Peppersack το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι με ανάλογη διακόσμηση και πανέμορφη ατμόσφαιρα. Συνοδέψτε το γεύμα σας με μια τοπική μπύρα  Saku Kuld.

Το Rukis cakes είναι ένα από τα καφεστιατόρια που επισκέπτονται πολύ οι ντόπιοι , ποιοτικό φαγητό και εννοείται απολαυστικά cakes που θα θυμάστε για πολύ καιρό.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω βεβαίως και μερικά καφέ. Το Bogapott είναι ένα πολύ μικρό καφέ μαζί με γκαλερί τέχνης , υπέροχος χώρος με την καλύτερη ζεστή σοκολάτα. Για το τέλος άφησα το πιο διάσημο καφέ-σοκολατερί , που δεν είναι άλλο από το Maiasmokk Kohvik, πολύ γνωστό για τις χρωματιστές του σοκολάτες οι οποίες πραγματικά είναι έργα τέχνης. Λίγο πιο ακριβό από τα υπόλοιπα, πράγμα λογικό με το χαμό που γίνεται από κόσμο.

Η πόλη του Τάλιν βέβαια δεν είναι μόνο η εντός των τειχών, δηλαδή η παλιά πόλη. Υπάρχουν και άλλα πράγματα να δείτε και να κάνετε εάν έχετε περισσότερες μέρες.

Το Kadriorg palace αν και δεν έχει κάτι ιδιαίτερο από μέσα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συναγωνιστεί άλλα παλάτια της εποχής είναι πανέμορφο εξωτερικά και αξίζει μια στάση. Τους καλοκαιρινούς  μήνες περιτριγυρίζεται από όμορφους κήπους.

Η περιοχή Nōmme βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του, Τάλιν , ο λόγος που την επισκεφθήκαμε ήταν τα υπέροχα χρωματιστά ξύλινα σπίτια τον ντόπιων. Για καλή μας τύχη βρήκαμε την τοπική αγορά της περιοχής, η οποία αποτελείται από μικρά χρωματιστά σπιτάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Το κάθε σπιτάκι πουλάει κάτι συγκεκριμένο π.χ. μόνο κρέατα , άλλο μόνο σοκολάτες κτλ. Από εκεί πήραμε και εμείς πάρα πολλές σοκολάτες στη μισή τιμή από ότι ήταν στο κέντρο. Στη περιοχή τους χειμερινούς μήνες υπάρχει και πίστα για σκι. Μπορείτε να φτάσετε εδώ είτε με τα ταξί 15-20 λεπτά , είτε με το τρένο 30-35 λεπτά.

Μακριά από τους περισσότερους τουρίστες αλλά πολύ κοντά στην παλιά πόλη βρίσκεται η περιοχή Rotermann όπου κτήρια του 19ου αιώνα στέκονται δίπλα από τα σύγχρονα κτήρια. Η περιοχή προσπαθεί για ένα πιο σοφιστικέ αέρα, με αρκετές γκαλερί και μπουτίκ ,παρόλα αυτά  εδώ θα βρείτε και όλες τις γνωστές αλυσίδες ρούχων που υπάρχουν παντού.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας αποτρέψω από το να επισκεφθείτε το Τάλιν το καλοκαίρι. Οι τουρίστες είναι ασφυκτικά πολλοί. Τα πιο μαγευτικά σημεία του Τάλιν είναι τα στενά σοκάκια του, φωτισμένα και χιονισμένα. Τον χειμώνα βρήκα ένα παραμυθένιο μέρος στο οποίο θα πήγαινα ξανά χωρίς δεύτερη σκέψη.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ταλίν: ο ιδανικός προορισμός για weekend gateaway