Loading

Τα top 10 προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι του 2022!

svg10 Οκτωβρίου, 2022HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Η εφηβεία αποτελεί ίσως την δυσκολότερη αναπτυξιακή περίοδο για τον άνθρωπο. Μέσα σε αυτή η μια αλλαγή διαδέχεται την άλλη και οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες ανακατατάξεις στην ζωή τους. Αλλαγές τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Πόσο μάλλον σε μια πρωτόγνωρη περίοδο όπως είναι αυτή του 2022.

1.Στρες/άγχος/κατάθλιψη

selahhouse.com

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ιατρικού περιοδικού “JAMA Pediatrics”, το 20.5% των ερωτηθέντων εφήβων φάνηκε να παρουσιάζει συμπτώματα αγχώδους διαταραχής, ενώ αντίστοιχα μόλις το 25.2% ανέφερε σημάδια κατάθλιψης. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάθλιψη στα κορίτσια σήμερα αγγίζει  μέχρι και το 12-13%, ποσοστό που συγκριτικά είναι διπλάσιο από αυτών τον αγοριών, το οποίο κυμαίνεται στο 6-7%.

2.Bullying

theconversation.com

Ακόμη και με τα δεκάδες προγράμματα ευαισθητοποίησης εναντίων  του εκφοβισμού , το ζήτημα παραμένει αναλλοίωτο μέχρι και το 2022. Παρόλο που το φαινόμενο συνήθως γινόταν αντιληπτό στους σχολικούς χώρους, πλέον υπάρχει τεράστια έξαρση στα social media που κατακλύζονται ως επί το πλείστο από νέους. Την φετινή χρονιά οι αιτίες επίθεσης εστιάστηκαν κυρίως στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στον δείκτη μάζα σώματος και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, χωρίς φυσικά να παραλείπονται τα υπόλοιπα διαχρονικά κεφάλαια.

3.Έλλειψη κινήτρων

melapus.com

Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο ,το οποίο μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή για κάθε έφηβο ξεχωριστά. Για μερικούς μπορεί να εμφανίζεται με αποφυγή τυπικών καθημερινών δραστηριοτήτων όπως είναι η απόσυρση από το κρεβάτι, για άλλους μπορεί να προκαλεί αποστροφή προς τις σχολικές απαιτήσεις.

4.Διατροφικές διαταραχές

southcharlottefamilycounseling.com

Κατά τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, το σώμα αλλάζει μορφή.  Αυτό συνεπάγεται με διαφορετικά μεγέθη στα ρούχα, αλλαγές στις διατροφικές ανάγκες  ή και στην αυτό-εικόνα ευρύτερα. Είναι αναμενόμενό, λοιπόν, οι έφηβοι να  προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το σώμα τους και να βολευτούν μέσα στο δέρμα τους. Για τον λόγο αυτό οι διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία) είθισται να δείχνουν σημάδια έναρξης λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μάλιστα το 95% του ηλικιακού εύρους των εκτεθειμένων στην διαταραχή κυμαίνονται γύρω στα  12 με 25 έτη.

5.Επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές

futurecdn.net

Εφτά στους δέκα έφηβους αρχίζουν την σεξουαλική τους ζωή πριν τα 16 τους χρόνια. Συχνά οι πειραματισμοί αυτοί γίνονται με ελλιπείς γνώσεις προστασίας ή προφύλαξης από ανεπιθύμητες συνέπειες. Στην χώρα μας το 2.5% των εφήβων αντιμετώπισε έστω και ένα περιστατικό εγκυμοσύνης. Ανά το παγκόσμιο , κάθε χρόνο υπάρχουν 20 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις ΣΜΝ, εκ των οποίων τα πλείστα περιστατικά αποτελούν άτομα των ηλικιών 15 -24 ετών.

6.Έλλειψη αυτοπεποίθησης

therapytribe.com

Η πορεία για αποδοχή του εαυτού δεν είναι εύκολη , ιδιαίτερα στην εφηβεία που προκύπτει η ανάγκη για συμφιλίωση των “αναδιαμορφωμένων” εσωτερικών και εξωτερικών χαρακτηριστικών. Μάλιστα, οι κυριότερες αιτίες που δυσχεραίνουν το αίσθημα της αυτοπεποίθησης καθ’ όλη την χρονική περίοδο  αποτελούν οι μη υποστηρικτικοί γονείς/κηδεμόνες και η κακή επιρροή των φίλων/συνομηλίκων.

7.Κρίση ταυτότητας

socaladolescentwellness.com

Οι έφηβοι συχνά καλούνται να απαντήσουν διάφορα ερωτήματα  για τον εαυτό τους, ιδίως την περίοδο που πρέπει να αναλογιστούν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Παρόμοια ερεθίσματα αποτελούν ,επίσης, η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας και η υπαγωγή σε διάφορες ιδεοληψίες. Μέχρι να επέλθει λοιπόν η αυτογνωσία, ο κάθε έφηβος περνά από μια περίοδο κρίσης ταυτότητας, η οποία τον πυροδοτεί να συλλέξει πληροφορίες για την προσωπικότητα του.

8.Κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ

teenesteem.org

Σε αυτή την ηλικιακή φάση υπάρχει έντονη έξαρση της περιέργειας, η οποία παρακινεί τα άτομα να δοκιμάζουν νέα πράγματα.  Κάποιες απόπειρες γίνονται από προσωπική επιθυμία , κάποιες άλλες από πίεση των συνομηλίκων. Πολλοί έφηβοι ξεκινούν με την κατάχρηση ουσιών ή αλκοολούχων ποτών για μια απλή δοκιμή ή ως μέσω διασκέδασης , αλλά δυστυχώς αρκετοί από αυτούς δυσκολεύονται μετέπειτα να το ελέγξουν.

9.Εθισμός στα Social media

childrenshospital.org

Αδιαμφισβήτητα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι αναπόφευκτη στις μέρες μας για όλες τις ηλικίες. Παρόλα αυτά, παρατηρείται ένα είδος “κατάχρησης” από τους εφήβους, το οποίο επιφέρει συχνά κοινωνική απόσυρση, απομόνωση, απώλεια αυτοπεποίθησης και χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση.

10.Οικονομική ανασφάλεια

cbsnewsstatic.com

Παρόλο που οι υλικές ανάγκες σε αυτή την ηλικία διαδέχονται η μια την άλλη, οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι ή εξαρτημένοι από τρίτους. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι έφηβοι βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με μια εσωτερική σύγκρουση αναγκών και πόρων, η οποία φυσικά βρίσκεται σε ύφεση όταν γίνεται χρήση της κριτικής σκέψης, της ώριμης διαχείρισης προβλημάτων και της εγκράτειας.

Πηγές: verywellfamily.com, jbcnschool.edu.in, wehavekids.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: parentology.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα top 10 προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι του 2022!