Loading

Τα θετικά του να ερωτεύεσαι…

svg13 Ιανουαρίου, 2022HealthybeezLovebeezΜΑΡΙΑ ΝΙΚΗΤΑ

Έρωτας, μια λέξη παρεξηγημένη. Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό κάποιου αφού ακούσει αυτήν την λέξη είναι μόνο η σεξουαλική έλξη και ακριβώς για αυτόν τον λόγο πολλές φορές κατακρίνεται. Σκέφτηκε ποτέ κανείς τον έρωτα ή αλλιώς την αγάπη προς την οικογένεια, την μητέρα ή και ακόμα την αγάπη που πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας; Η αγάπη αυτή που νιώθουμε τελικά αποτελεί παράπτωμα ή έχει να μας δώσει πολλά;  Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε; Η απάντηση είναι οξυτοκίνη ή αλλιώς η ορμόνη της αγάπης.

Η οξυτοκίνη είναι η πρώτη ορμόνη που περιγράφηκε βιοχημικά. Είναι ένα πεπτίδιο που παράγεται όταν κάποιος νιώθει το αίσθημα της αγάπης, δηλαδή να αγαπά και να αγαπιέται και ενισχύεται ακόμα περισσότερο μέσω της αφής . Το 2018 ονομάστηκε από τους επιστήμονες ως το καλύτερα κατανοητό νευροπεπτίδιο και πλέον τόσο η οξυτοκίνη όσο και τα παρόμοια μόρια της θεωρούνται ως μέσο θεραπείας πολλών νόσων τόσο σωματικών όσο και ψυχοκοινωνικών.

https://dana.org/wp-content/uploads/2019/04/oxytocin-briefing-2019-e1564434453954.jpg

dana.org

Όταν ο οργανισμός μας παράγει αυτήν την ορμόνη βελτιώνεται η ανάπτυξή μας, η ανθεκτικότητα σε βλάβες και παθογόνους μικροοργανισμούς, η θεραπεία νόσων και η ανακούφιση από τον πόνο. Επεκτείνει την ζωή μας και γενικότερα βοηθά στην ολική υγεία μας.  Πέρα από τις σωματικές ευεργετικές ικανότητες η οξυτοκίνη δρα ως φάρμακο έναντι ψυχολογικών τραυμάτων και κάνει την ανάρρωση από αυτά πολύ πιο εύκολη. Η ορμόνη αυτή δρα και ως αντισταθμιστικό έναντι των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Ενισχύει τα αισθήματα εμπιστοσύνης μειώνοντας το άγχος  και τα αισθήματα φόβου και λύπης.

Η οξυτοκίνη βοηθά το άτομο να αλληλεπιδρά αποτελεσματικότερα με το κοινωνικό του περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει γιατί το άτομο καταλαβαίνει καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου του συνομιλητή του καθιστώντας έτσι την επικοινωνία πιο ορθή και αυθεντική. Μπαίνει πιο εύκολα στην θέση άλλων ατόμων και ταυτόχρονα διαχειρίζεται καλύτερα τα αισθήματα που έρχονται από τους γύρω του. Ακόμα, μέσω της παραγωγής της οξυτοκίνης ενισχύονται οι ικανότητες του ατόμου κατά την διάρκεια της οπτικής επαφής τους με μέλη του περιβάλλοντος του.

Η οξυτοκίνη αποτελεί μέλος της ομάδας των «Θετικών Συναισθημάτων» στην οποία βρίσκονται η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Με την βοήθεια αυτών των ορμονών το άτομο νιώθει χαρούμενο και βιώνει έντονα συναισθήματα ευτυχίας. Το άτομο θέλει να προσφέρει, για παράδειγμα συμμετέχει σε μια εθελοντική ομάδα. Τα «Θετικά Συναισθήματα»  ενισχύουν την φυσική κατάσταση του ατόμου και μειώνουν την κατάθλιψη.

ytimg.com

Επιπλέον, μέσω της παραγωγής της οξυτοκίνης νιώθουμε ότι μας αγαπάνε. Αυτό μας κάνει να θέλουμε να δώσουμε ακόμα περισσότερη αγάπη. Αυτό το συναίσθημα έχει χαρακτηριστεί ακόμα και ως εθιστικό λόγω των πολλών και όμορφων συναισθημάτων που αυτό γεννά. Ένα δυνατό παράδειγμα των ωφελειών της  είναι ότι τα άτομα στα οποία παρατηρείται αυξημένη αυτή η ορμόνη έχουν την τάση να διατηρούν την σχέση τους πιο μακροπρόθεσμα χωρίς ιδιαίτερο φόβο και δισταγμό. Νιώθουν πιο συνδεδεμένοι με «τον άνθρωπο τους», όταν αυτός φυσικά βρεθεί.

Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε πως η αγάπη και ο έρωτας είναι ευεργετικά συναισθήματα. Μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και κυρίως μας τονώνουν την αυτοπεποίθησή μας.  Πρέπει να αγαπάμε τον διπλανό μας, τον σύντροφο μας ακόμα και τον εχθρό μας. Κυρίως όμως  να αγαπάμε τον εαυτό μας. Να αγαπάμε όσο μπορούμε γιατί μας δίνει δύναμη.

Πηγές: ncbi.nlm.nih.gov


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: adventuresoftheordinaryblog.files.wordpress.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα θετικά του να ερωτεύεσαι…